Receptes piedāvā viesnīcas Light House Jurmala restorāna šefpavāre Inga Elkenrola
Ziemassvētku šokolādes – ruma terīne ar olu liķiera mērci
Sastāvdaļas:
biskvīts,apelsīns,grenadīna sīrups,saldais krējums,šokolādes skaidiņas,marmelāde,žāvēti augļi,rums,marcipāns,želatīns,sviests,olas dzeltenums,baltvīns
Pagatavošana:
formā ieliek pārtikas plēvi, biskvītu un samitrina to ar sīrupu. Pēc tam virs biskvīta kārto grenadīna sīrupā noturētu sagrieztu apelsīnu. Saputo saldo krējumu, pieliek šokolādes skaidiņas, sagrieztu marmelādi, žāvētus augļus, mazliet ruma un marcipāna. Pielej uzbriedinātu želatīnu, maisa un liek formā. Tur ledusskapī 2–3 stundas. Pirms liek uz šķīvja, pārlej izkausētu šokolādi ar sviestu. Mērcei: olu dzeltenumu puto ūdens peldē un pakāpeniski pievieno baltvīnu. Mērce sāk biezēt. Puto neapstājoties, lai nesarauj olu dzeltenumu.
Muskatķirbja krēmzupa
Sastāvdaļas:
vidēji liels muskatķirbis,dārzeņu buljons,sīpols,burkāns,ābols,3–4 kartupeļi,sāls,pipari
Pagatavošana:
ķirbi nomizo, sagriež lielos gabalos un liek katlā. Uzlej dārzeņu buljonu, lai tas nosedz visu ķirbi, vāra. Sīpolu un burkānu smalki sagriež un apcep olīveļļā, pievieno ķirbim. Nomizo nelielu ābolu un kartupeļus, sagriež un arī liek katlā. Pievieno sāli un piparus. Kad sastāvdaļas izvārījušās, sablenderē un izkāš caur sietu. Pasniedz ar trifeļu eļļu, grauzdētām ķirbju sēklām un parmezāna čipsiem.
Ziemassvētku garšvielās marinēta pīles krūtiņa
Sastāvdaļas:
pīle,medus,kumīns,apelsīnu miziņas,smaržīgie pipari,krustnagliņas,liels kartupelis,sviests,zaļumi,parmezāns,Holandes siers,ķirši
Pagatavošana:
pīlei iegriež ādiņu un patur garšvielās (medus, kumīns, apelsīnu miziņas, smaržīgie pipari. krustnagliņas). Nomizo kartupeli un sagriež plānās šķēlēs. Liek vārītā ūdenī pa šķēlītēm, tās applaucējot. Kārto kartupeļu šķēlītes citu aiz citas, pa vidu iesmērējot sviestu kopā ar zaļumiem un uzkaisot nedaudz parmezāna. Bāzes mērcei pievieno ķiršus un kopā pasautē. Uz uzkarsētas pannas apcep pīles krūtiņu un pēc tam cep krāsnī 180 līdz 200 grādu temperatūrā 6–7 minūtes. Pēdējās 4 minūtes liek krāsnī kartupeļu millefeuille, uzberot parmezānu un Holandes sieru. Gatavo pīli sagriež divās vai trijās daļās un kārto blakus kartupeļiem. Aplej ar mērci un uzkaisa zaļumus.