Populārākās garšvielas ziemā

© Nra arhīvs

Katram gadalaikam ir savas garšvielas ar tām raksturīgo aromātu un lietojumu. Ziemā biežāk, nekā tas ir citos gadalaikos, ēdienu un dzērienu pagatavošanā izmanto kanēli, krustnagliņas, muskatriekstu un kardamonu.

Ar to aromātu un smaržu jau tagad var uzburt Ziemassvētku noskaņu vai radīt svētku gaidīšanas izjūtu patīkamāku. Rīts, kas sākas ar krūzīti kafijas, kuras putas papildina virsū uzkaisīts kanēlis, noteikti rada možumu, bet kardamons un krustnagliņas ir neaizstājama sastāvdaļa gan karstajos dzērienos aukstajā gadalaikā, gan piparkūkās, ar kurām našķojamies jau tagad. Un kur tad karstvīns, pudiņi un citi saldie ēdieni, kas bez muskatrieksta nav iedomājami.

Kanēlis ir izteikta ziemas garšviela un arī ļoti populāra, taču ar izcilo aromātu un plašo pielietojumu vien neaprobežojas tā vērtība. Tas labvēlīgi iedarbojas uz veselību – veicina smadzeņu darbību, palielina darbaspējas un uzlabo atmiņu, paaugstina organisma spēju izmantot glikozi. Ceilonas kanēlim izteiktāk nekā Ķīnas kanēlim piemīt izsmalcināta garša. Tas nopērkams gan malts, gan standziņās.

Krustnagliņas, kas ir izžāvēti nagliņkoka ziedpumpuri, raksturo stiprs aromāts, asa un kodīga garša, kas pēc sagatavošanas kļūst spirgta. Plaši lieto kulinārijā – pie pikantiem un saldajiem ēdieniem, šobrīd pie aktuālajām piparkūkām un arī medicīnā. Daudziem zināms, ka tas lieliski palīdz pret zobu sāpēm.

Kardamons pazīstams kā ļoti dārga garšviela, ir tikai nedaudz lētāks kā safrāns un vaniļa. Parasti pirms lietošanas kardamona sēklas izloba no pākstīm. Tā specifisko, patīkamo aromātu mēs pazīstam no Ziemassvētku cepumiem, taču šķipsniņu var pievienot arī jēra, maltās, mājputnu gaļas un zivju ēdieniem.

No smaržīgā muskata iegūst divas atšķirīgas garšvielas – muskatrieksta kodolu un žāvētu muskatrieksta mizu. Kodols ir saldāks un maigāks nekā miza. Muskatrieksts ir iecienīts ne tikai cepumos, bet arī pie spinātiem, dārzeņu zupām un sacepumiem.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Garšvielas dod ēdienam garšu un specifisku niansi, kas raksturīga konkrētai garšvielai. Tas padara ēdienkarti interesantāku. Cepot, piemēram, piparkūkas, var pievienot kādu pikantāku garšvielu un var arī nepievienot. Garšvielām raksturīgas ēteriskās eļļas, kas uzlabo gremošanas procesu. Tās satur antioksidantus, kam piemīt šūnu membrānu sargājošas īpašības no bojājumiem. Lietojot garšvielas, jāņem vērā individuālās īpatnības, taču to lietošana ir tikai atbalstāma.

RECEPTES

Karstvīns ar garšvielām

Sastāvdaļas: pudele sarkanvīna, 200 g pūdercukura, krustnagliņas, kanēlis, citrona miziņa.

Pagatavošana: uzsilda vīnu, pievieno vienu krustnagliņu, šķipsniņu kanēļa, citrona miziņu un pūdercukuru.Noņem no uguns, kad sāk vārīties.

Ogu putas

Sastāvdaļas: 200 ml sarkanvīna, 300 ml ābolu sulas, 60 g cukura, kanēļa standziņa, 60 g kartupeļu cietes, 4 olu baltumi, 200 g kazeņu vai citu ogu.

Pagatavošana: uzkarsē sarkanvīnu ar divām trešdaļām ābolu sulas, cukuru un kanēli. Kartupeļu cieti iejauc atlikušajā ābolu sulā, maisot pievieno karstajam vīnam. Vīnu vēlreiz uzvāra. Olu baltumus saputo stingrās putās un iecilā vīna krēmā, krēmu vēlreiz uzkarsē. Kazenes pārlasa, nomazgā, notecina šķidrumu, kārto traukā.

Virsū liek krēmu. To noliek vēsumā, dekorē ar kazenēm.

NODERĪGI

• Lai pārbaudītu krustnagliņu kvalitāti, tās jāiemet ūdenī. Ja tās ir bagātas ar ēterisko eļļu, tad peld vertikāli ar galviņu uz augšu.

• Izmantojot muskatriekstu, jāņem vērā svarīgs noteikums – tas jālieto tikai svaigi malts, jo tikai tad var izbaudīt tā patieso aromātu.

Svarīgākais