Ja vien cilvēks neuzskata, ka pīrāgos jābūt tikai un vienīgi gaļai, tad doma par kāpostu pīrāgu viņam varētu patikt.
Silts, gards un sātīgs, tas iederēsies gan pusdienu, gan vakariņu galdā, bet atlikumu varēs apēst no rīta brokastīs, jo labs kāpostu pīrāgs arī atdzisis nezaudē savas īpašības, daži pat saka – otrā dienā tas ir vēl gardāks. Turklāt kāposti nav dārgi, un arī mīklu katrs var pagatavot tādu, kas ir pa kabatai.
Kāpostu pīrāgs ir tradicionāls krievu virtuves ēdiens, kas kļuvis populārs daudzviet Austrumeiropā, pazīstams arī Ziemeļeiropas valstīs, Balkānos, Kaukāzā, Grieķijā un pa drusciņai tiek cepts visās pasaules malās. Meklējot receptes internetā, itin bieži gadās uzdurties nosaukumam «krievu kāpostu pīrāgs», bet tālāk aprakstīts ēdiens, kuram ar tradicionālo recepti ir maz kopīga, tas, piemēram, satur svaigo sieru, olīvas, baziliku vai pat jūras veltes. Var pabrīnīties, bet var atzīt šāda netradicionāla varianta tiesības uz pastāvēšanu, jo daudzveidība taču arī ir vajadzīga. Dažnedažādi pīrāgi un pīrādziņi tiek uzskatīti par krievu virtuves vizītkarti. Vācu pētnieks un ceļotājs Ādams Oleārijs, kas 17. gadsimtā apceļoja Krieviju un aprakstīja tur redzēto, norāda, ka «viņiem (krieviem) ir īpašs cepuma veids, līdzīgs pastētei vai drīzāk pankūkai, ko viņi sauc par «pīrāgu».. Ar šo ēdienu katrs cienā savu viesi, ja viņam ir nolūks to labi uzņemt». Kopumā vērtēdams krievu sadzīvi un paradumus diezgan kritiski, viņš tomēr atzīst, ka pīrāgus var ēst «ne bez patikas». Pīrāgu pildījumam var izmantot gandrīz jebkurus sāļus vai saldus produktus, bet par kāpostu pīrāgu recepšu daudzveidību droši vien jāpateicas pareizticīgo gavēņa tradīcijām. Gavēņa laikā kāposti ieņēma ēdienkartē galveno vietu, un tas acīmredzot rosināja izgudrot arvien jaunus pagatavošanas veidus. Kāpostu pīrāgi tiek dēvēti arī par kapustņikiem. Ar šo pašu vārdu apzīmē humoristiskus pašdarbības priekšnesumus, bet vēlāk – arī profesionālu mākslinieku veidotus uzvedumus, kas Krievijā populāri vēl šodien.
Zvērinātam gaļēdājam kāpostu pīrāga recepte var noderēt, gaidot ciemos veģetāriešus, jo vajadzības gadījumā to iespējams pagatavot, neizmantojot nevienu dzīvnieku valsts produktu.
Ja liekas, ka ar plikiem kāpostiem nevar piesiet dūšu, tad pildījumam var pievienot arī kaut ko sātīgāku – gaļu, speķi, zivis, olas, sēnes u.c. Un otrādi – ar kāpostiem dažādos pīrāgos, sacepumos, pelmeņos vai pildītajās klimpās var aizstāt gaļu, ja tās nepietiek vai gribas kaut nedaudz samazināt ēdiena kaloriju daudzumu un izmaksas.
Noderīgi!
• Kāpostu pīrāgus var cept no rauga mīklas, kapātās rauga mīklas, kārtainās rauga vai bezrauga mīklas, var gatavot arī mīklu ar krējumu un sodu vai izgudrot savu, nevienā klasifikācijā neietilpstošu recepti. Ja nevaļa vai neprasme liedz iemīcīt mīklu pašam, to var nopirkt gatavu.
• Lai rauga mīklas pīrāgi izdotos gaisīgi un čagani, miltus pirms mīklas mīcīšanas izsijā.
• Pīrāga lielums un forma ir cepēja paša ziņā. To var cept uz plāts kā plātsmaizi, var izmantot veidni, veidot pīnes, dažādas figūras vai atsevišķus mazus pīrādziņus.
• Kādai jābūt pildījuma un mīklas attiecībai, ir norādīts receptēs, bet proporcijas var mainīt pēc saviem ieskatiem. Parasti labāk garšo pīrāgi, kuros pildījuma ir vairāk nekā mīklas.
• Pīrāgu pārziešanai visbiežāk izmanto sakultu olu. Dzintaraini zeltaina garoziņa izveidojas, ja pīrāgu pārziež tikai olas dzeltenumu. Šim nolūkam ieteicams lietot otiņu. Ja olas uzturā nelieto, mīklu pārziež ar stipru un saldu melno tēju vai nepārziež nemaz, tad garoziņa būs bālāka un sīkstāka.
• Rauga vai kārtainās mīklas pīrāgu pirms likšanas krāsnī sadursta ar dakšiņu, lai virsma būtu gluda, bez plaisām un „kūkumiem”.
• Izceptos pīrāgus pārsedz ar dvielīti vai sedziņu, lai tie ilgāk saglabātos silti un mīksti.
Receptes
Kāpostu pīrāgs no krējuma mīklas
Sastāvdaļas. Mīklai: divas glāzes miltu, 100 g sviesta, trīs olas, viena ēdamkarote cukura, 400 g skābā krējuma, viena tējkarote cepamā pulvera, šķipsniņa sāls. Pildījumam: 500 g galviņkāpostu, 150 g žāvētas cauraugušas gaļas, viens sīpols, sāls, zaļumi un garšvielas pēc izvēles.
Pagatavošana. Sviestu izkausē, pievieno olas, krējumu, sāli un cukuru, kā arī miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri. Pagatavo viendabīgu mīklu. Kāpostus sīki sagriež, piejauc mazos gabaliņos sagrieztu gaļu un sakapātu sīpolu, pievieno sāli, zaļumus un garšvielas, samaisa. Veidnē ar nepiedegošu klājumu vai arī ietaukotā veidnē, kas izkaisīta ar miltiem, lej pusi mīklas, pārliek ar pildījumu, tad pārlej atlikušo mīklu. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 200 grādiem, cep aptuveni pusstundu.
Rauga mīklas pīrāgs ar kāpostiem un siļķi
Sastāvdaļas. Mīklai: 300 – 400 g miltu, viena glāze piena, viena tējkarote sausā rauga, viena ēdamkarote augu eļļas, viena ēdamkarote cukura, šķipsniņa sāls. Pildījumam: 500 g galviņkāpostu, viena mazsālīta siļķe, viens sīpols, sāls, pipari, eļļa apcepšanai. Pārziešanai: 25 g sviesta, viena ola.
Pagatavošana. Siltā pienā izšķīdina raugu, piejauc eļļu, sāli un cukuru. Kad šķidrumā parādās burbulīši, pievieno miltus, samīca mīklu, saveļ to apaļā bumbā, liek siltā vietā uzraudzēties. Kad mīklas tilpums ir divkāršojies, to liek uz plāts un izveltnē, maliņas atstājot plānākas, bet vidu – biezāku. Sīpolu sīki sagriež, apcep eļļā, pievieno sīki sagrieztus kāpostus, cep, līdz tie puscaurspīdīgi, piejauc sāli un piparus. Siļķi atbrīvo no asakām, sagriež mazos gabaliņos. Kāpostu pildījumu liek uz mīklas joslā pa vidu, izlīdzina, pārliek ar siļķes gabaliņiem. Brīvās malas iegriež līdz pildījumam 3 cm platās strēmelēs, sakrusto pāri pildījumam pīrāga vidū. Raudzē uz plāts vēl 20 minūtes, pārziež ar sakultu olu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā, līdz gatavs. Izņem no krāsns, pārziež ar sviestu, pārsedz un atstāj uz 15 minūtēm; griež un pasniedz galdā.
Kāpostu pīrāgs ar sieru un sinepēm
Sastāvdaļas. Mīklai: divas nepilnas glāzes miltu, pustējkarote sāls, pusglāze rapšu eļļas, trīs ēdamkarotes auksta ūdens. Pildījumam: aptuveni 500 g kāpostu, četras ēdamkarotes augu eļļas, viens sīpols, ceturtdaļglāze skābā krējuma, viena tējkarote sinepju, 100 g rīvēta puscietā siera, pusglāze rīvmaizes, sāls, pipari.
Pagatavošana. Miltus izsijā, piejauc sāli, ber lielā bļodā, centrā izveido iedobīti, tajā ielej ūdeni un eļļu, ātri samīca mīklu.
Izveltnē to uz cepamā papīra, aptuveni 1 cm biezumā, atstāj uz 10 minūtēm. Pārklāj ar otru papīra kārtu, saritina un uz 15 minūtēm ieliek ledusskapī. Pildījumam kāpostus sarīvē, sīpolu pārgriež uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs. Pannā sakarsē eļļu, apcep sīpolus, pievieno kāpostus un maisot cep aptuveni 20 minūtes vai tik ilgi, līdz kāposti mīksti, pievieno sāli un piparus, noņem no uguns, piejauc krējumu un sinepes, samaisa, nedaudz padzesē. Mīklu liek uz plāts, atritina, noņem virsējo papīra kārtu, izveido nedaudz paaugstinātas maliņas. Pildījumam pievieno sieru, samaisa. Liek pildījumu uz mīklas slāņa, izlīdzina, pārkaisa ar rīvmaizi. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā, līdz pīrāgs kļūst zeltaini brūns (ap 40 minūtes). Ļauj atdzist piecas minūtes, sagriež un pasniedz.
Savdabīgais kāpostu pīrāgs
Sastāvdaļas. Viena glāze majonēzes, viena glāze krējuma, divas olas, viena glāze miltu, divas tējkarotes cepamā pulvera, pustējkarote sāls, 500 g kāpostu, viena neliela paprika.
Pagatavošana. Kāpostus un papriku sagriež plānos salmiņos, liek uz pannas, nepievienojot taukvielas, un maisot nedaudz apcep. Majonēzi, krējumu, olas, miltus, cepamo pulveri un sāli sajauc viendabīgā mīklā, kas pēc konsistences līdzīga biezo pankūku mīklai. Pusi mīklas lej dziļā, ietaukotā un ar miltiem izkaisītā veidnē, pārliek ar pildījumu, uzlej pārējo mīklu, cep 180 grādos pusstundu vai nedaudz ilgāk.