"Mana mamma izcili gatavo ēst, bet tēvs ir kaislīgs makšķernieks, tāpēc kopš bērnības esmu varējusi baudīt daudzveidīgu un garšīgu ēdienu.
Es arī labprāt darbojos virtuvē, man to patīk darīt radošā procesa dēļ, taču ēst gatavošana man nav kļuvusi par kulta pasākumu, jo daudz kas dzīvē šķiet svarīgāks par šo utilitāro nepieciešamību," atklāj Dailes teātra jaunā aktrise Elīna Dzelme, kurai šobrīd, kad līdz jauniestudējuma "Divi nabadzīgi rumāņi" pirmizrādei, kur viņa spēlē galveno sieviešu lomu, palikušas vien dažas dienas, par kārtējo ēdienreizi nav laika domāt.
"Tagad izjūtu pirms pirmizrādes stresu, jo ir intensīvs mēģinājumu un meklējumu periods. Ēšana ir atkāpusies otrajā plānā, – paēdu tikai tik daudz, lai būtu spēks kustēt," savu ikdienas ritmu pirms atbildīga notikuma ieskicē jaunā aktrise. "Taisīt ēst man ļoti patīk, bet lielāks stimuls to darīt ir tad, ja jāgatavo vēl kādam vai kādiem, nevis jāpabaro vien sevi."
Mamma – autoritāte
Pavārmākslas pamatprincipus un arī dažādus svarīgus knifus Elīna esot iemācījusies no mammas. "Viņa ir mana galvenā skolotāja," atzīst aktrise un piebilst, ka bieži vien piezvanot mammai, lai precizētu, kā kāds konkrēts ēdiens jāgatavo. "Viņas firmas ēdienu – sēņu zupu – pagaidām neesmu vārījusi, bet zivis un gaļu pēc mammas metodes gan esmu cepusi. Tur nav nekā sarežģīta, taču rezultāts – debešķīgs! Gaļu vai zivis (tās vēlamas treknas, piemēram, zutis vai sams, lai ir no kā tecēt taukiem) uzliek cepeškrāsnī uz restītēm virs pannas, kurā atrodas palielos gabalos sagriezti kartupeļi, burkāni, kāposti vai citi dārzeņi pēc patikas. Cepoties tauki un šķidrumiņš no zivs vai gaļas tecēs uz dārzeņiem, kas, piesūkušies ar šiem labumiem, garšos izcili."
Tikpat vērtīgs varētu būt ieteikums dārzeņus, gaļu un zivis pamēģināt cept uz čuguna plāksnes, kas novietota uz ķieģeļu balstiem un zem kuras sakurta uguns. "Nu jau sezona ir garām, bet, kam ir dārzs, nākampavasar to var pamēģināt. Ēdienam ir īpaša garša!"
Kad nav nekur jāskrien, ēst gatavošana kļūstot par izklaidi un lielisku veidu, kā atpūtināt galvu no uzmācīgām domām. "Tad var nodoties eksperimentiem un jaunu garšu iepazīšanai. Turklāt bieži vien mājās sanāk kvalitatīvāks ēdiens, nekā to piedāvā sabiedriskās ēstuvēs vai lielveikalu kulinārijās. Tā kā man ļoti garšo zivju ēdieni (tēvs, būdams kaislīgs makšķernieks, mani pie tiem pieradināja), arī suši, pirms pāris gadiem iemanījos tos satīt mājās."
Grib asu un pikantu
Jaunā aktrise atklāj, ka esot iecienījusi ļoti asus ēdienus. "Visiem iespējamiem ēdieniem es pievienoju tabasko mērci, piparus un sāli, ko jau ir pamanījuši mani kolēģi teātrī. Šā iemesla dēļ ar baudu ēdu taizemiešu virtuvei raksturīgos ēdienus, jo no to asumiņa acīs saskrien asaras un mute paliek vaļā."
Elīna atceras, ka tieksme pēc vircotiem ēdieniem viņai jau esot kopš bērnības, kad tēvs viņu esot izaicinājis uz sacensībām, kurš nesaviebies spēs apēst sīva sīpola galviņu vai iztukšot sinepju burciņu.
Elīna uzsver, ka viņa esot paradusi ēst kaut ko vienu – notiesāt liesas gaļas šķēli vai tikai kartupeļus, nevis uz šķīvja salikt daudz un dažādas lietas. "Teātrī ir pamanījuši arī šo manu paradumu un uzjautrinās, kad es kafejnīcā sēžu pie šķīvja, uz kura, izņemot kartupeļu kaudzi, nekā cita nav."
Putrā ir spēks
Jaunā aktrise ir pārliecinājusies – ja no rīta ir apēsta biezputra, izsalkums nemocīs ilgi. "Esmu iecienījusi griķus, kuriem pārleju linsēklu eļļu, kas ir ļoti garšīga un augstvērtīga. Ēdu arī auzu pārslu un mannas biezputru, kurām pievienoju sviesta pikucīti. Mamma vāra izcilu debesmannu jeb uzputeni. Kad dodos pie viņas uz Jaunjelgavu, kur ir neliels dārziņš, reizēm tieku pie šā bērnības dienu kāruma."
Ne jau vienmēr esot vēlēšanās mājās gatavot ēst, jo pārāk laikietilpīgi ir sev vienai vārīt zupu, bet pēc tam apnicīgi to pāris dienu ēst. "Mana darbnīca [Elīna aizraujas ar gleznošanu un zīmēšanu, ir izrādes Divi nabadzīgi rumāņi dekorāciju jeb sienas gleznojuma autore] atrodas netālu no veikala mc2, kurp bieži dodos pēc salātiem. Esmu iecienījusi Cēzara salātus, kuru pagatavošanai izmantoti ledus salāti, baltmaizes grauzdiņi, siers un anšovu mērce. Vairākas reizes esmu mēģinājusi šos salātus pagatavot mājās, bet nav izdevušies tieši tādi. Nezinu, kā tur manā izpildījumā pietrūkst. Bet par to nekreņķējos un uztaisu biešu salātus vai siļķi kažokā, kas ir mani topa salāti biešu dēļ."