Pie salātiem vai gaļas esam pieraduši izvēlēties piedevas – kartupeļus, rīsus, griķus vai makaronus. Pirmajā mirklī var šķist, ka piedevas ir kaut kas nenozīmīgs un mazsvarīgs, taču arī tās ir svarīga un īpaša maltītes sastāvdaļa.
Un neviens jau nav teicis, ka piedevas nevar kļūt par patstāvīgu ēdienu. Šoreiz uzmanība – tradicionālajiem kartupeļiem, ko esam pieraduši pagatavot visdažādākajos variantos: vārītus, ceptus, ar mizu vārītus, folijā vai krāsnī ceptus, kartupeļu biezeni, klimpas un tamlīdzīgi. Noteikti ir kartupeļu ēdieni, kas vēl nav izmēģināti, jo jaunu recepšu piedāvājums ir pietiekami plašs un interesants. Kartupeļus nereti uzskata par vainīgiem, ja palielinās svars, taču jāizvērtē, kā tos gatavo un ar ko pasniedz kā piedevu – taukos ceptu gaļu vai salātiem, kam pievienota krietna deva majonēzes, vai sautētiem kāpostiem.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Kartupeļus uzskata par otro maizi, jo līdzīgi kā maizē tajos ir ciete. Tā ir galvenais enerģijas avots garīgajām un fiziskajām aktivitātēm. Problēmas sākas tad, kad kartupeļu gatavošanā sāk izmantot sviestu vai eļļu cepšanai, fritēšanai un čipšu gatavošanai. Šādi varianti nav optimālākie, jo klāt nāk liela tauku virsvērtība. Neredzu nekādu pamatojumu tam, lai kartupeļus neēstu kopā ar gaļu, zivi vai olu. Protams, uz šķīvja jābūt arī dārzeņiem un zaļumiem. Variēt var proporcijas. Ja ikdienā veic garīgu darbu un fizisko enerģiju iztērē maz, tad kartupeļu porcijai jābūt mazākai; ja veic fizisku darbu, tad kartupeļu, kam pievienota gaļa un mērce, var būt vairāk. Taču arī tad nevajag aizmirst pievienot dārzeņus. Saldēšana ir variants, kā kartupeļus un citus dārzeņus var ērti uzglabāt. Protams, saldētiem kartupeļiem enerģētiskā vērtība var pazust. Kartupelī C vitamīns atrodas tuvāk mizai, tāpēc to vislabāk vārīt ar mizu, kālijs, ciete un nelielais daudzums olbaltumvielu nezudīs.
DIETOLOGS IESAKA
Nav pamatojuma, lai kartupeļus neēstu kopā ar gaļu, zivi vai olu. Uz šķīvja gan jābūt arī dārzeņiem un zaļumiem
Receptes
Knēdeļi ar puraviem
Sastāvdaļas: 2 puravu kāti, 400 g kartupeļu, 3 olas, sāls, pipari.
Pagatavošana: puravus notīra, rūpīgi nomazgā un sagriež plānos riņķīšos. Blanšē verdošā sālsūdenī, šķidrumu nolej citā traukā. Puravus nosusina un mikserī sakuļ. Kartupeļus nomazgā, nomizo un 20 minūtes vāra ūdenī, kurā blanšēti puravi. Nolej ūdeni un saspiež ar spiedni. Samīca stingru mīklu no kartupeļu biezeņa un puraviem, pievienojot olas, sāli un piparus. Gatavo knēdeļus apmēram olas lielumā. Uzvāra sālsūdeni un vāra tajā knēdeļus uz lēnas uguns apmēram 15 minūtes.
Debesis un zeme
Sastāvdaļas: 750 g šķīstošu kartupeļu, sāls, pipari, 3 āboli, ēdamkarote cukura, 30 g sviesta, 100 g caurauguša speķa, 2 sīpoli.
Pagatavošana: kartupeļus nomazgā, nomizo un smalki sagriež, vāra sālsūdenī apmēram 15 minūtes. Ābolus nomizo, izņem serdes, sagriež gabaliņos un katlā ar vāku sautē cukurūdenī uz vidējas uguns, kamēr tie mīksti. Kartupeļiem nolej ūdeni atsevišķā katliņā, kartupeļus saspiež ar spiedni un sajauc ar āboliem un sviestu. Ja biezenis ir par stingru, tad pielej nedaudz ūdens, kurā tika vārīti kartupeļi. Pieber sāli un piparus. Speķi sagriež gabaliņos, sīpolu nomizo un sagriež ripiņās. Uz pannas izkausē speķi, apcep tajā sīpolus un pārlej kartupeļu biezenim. Pasniedz pie ceptām aknām, asinsdesas vai vārītām desiņām.