Jana Duļevska: Kādu medījumu vīrs atnes mājās, no tā arī gatavoju

© F64

«Kādu medījumu vīrs atnes mājās, no tā arī gatavoju. Neko nesamāksloju. Un manai ģimenei vislabāk arī patīk vienkāršs un latvisks ēdiens – kartupeļi, gaļa, dārzenīši,» atklāj šarmantā TV raidījumu vadītāja un divu dēlu – Martina (9) un Niklāva Toma (1) – mamma Jana Duļevska.

«Mēs esam latvieši, un mums vistuvākā arī ir vienkāršā latviešu virtuve,» stāsta Jana Duļevska, uz pannas sviestiņā apkraukšķinot dzeltenos lauku kartupelīšus. «Kartupeļi šogad ļoti maziņi,» viņa nosaka un izstāsta, ka dārzeņus, cik vien iespējams, ēd savējos – no laukiem Jēkabpils rajona Salas pagastā, kur dzīvoja viņas vecvecāki un kur savulaik bērnībā kartupeļus ne vien «izravējusies zili bāla», bet arī Kolorādo vaboles no tiem lasījusi.

«Man patīk gatavot ēst, bet tikai, kad atnāk mūza,» Jana atzīstas un saka, ka pēdējā gada laikā, kopš ģimenē ir otrs bērns, kurš prasa ļoti daudz rūpju, mūza nāk ļoti reti. «Bet ģimene ir jāpabaro, tāpēc to mūzu dažkārt nākas vilkt mājā aiz matiem,» Jana pasmaida un izstāsta, kāda reāli ir ikdiena, kad mājās ir mazs bērns. «Kad visi paēduši brokastis, jau jāsāk domāt, ko gatavot pusdienās. Kad pēc pusdienām nomazgāju traukus, jau domāju, ko gatavošu vakariņās. Un tā katru dienu. Un tas pasākums beidzas ar to, ka pārsvarā esmu tīrījusi māju un stāvējusi pie plīts. Jā, šis monotonais ēst gatavošanas un bērna barošanas process ir tas, kas brīžam ir nedaudz nogurdinošs. Jo bērns jau vēl jāpierunā, lai ēd. Niklāvs nav no tiem, kas pats prasa, viņam ir jāiestāsta, ka jāēd.»

Jana teic: viņa pati mazajam gatavo dārzeņu biezenīšus ar kartupeļiem, brokoļiem, ziedkāpostiem un ekoveikalos pirktu gaļu. Nevienu jau gatavu burciņu veikalā neesot nopirkusi. «Man būtiski, ka zinu, no kurām saimniecībām šie dārzeņi nākuši.» Arī saldos biezenīšus Niklāvam mamma taisa pati. Viņa nopērk kefīru, uzvāra, ūdeni nokāš, paliek svaigs biezpiens. Tam piejauc saldo krējumu un sablendētas svaigas ogas. «Vispār jau tā ņemšanās ir sarežģīta,» atzīst divu dēlu mamma.

Jana stāsta: lai arī viņas ģimenes vīrieši ēdiena ziņā galīgi nav izvēlīgi, viņiem vajag gaļu. Viņa pati bez tās varētu iztikt. «Man patīk arī itāliešu virtuve: rikota, rukolas salāti, tomātiņi. Un auglīši – vīģes un persiki, kas Kalabrijā Itālijas dienvidos, kur dzīvo mana draudzene, ir jo īpaši saldi un sulīgi.»

TV raidījumu vadītāja atklāj arī savu favorītēdienu – tā ir bute ar baltu putu mērcīti un biezenīti, ko viņa reiz baudījusi restorānā pie pazīstamā pavāra Laura Aleksejeva. Bet viņas visiecienītākie saldie ēdieni atrodami Jūlijas Visockas pavārgrāmatā Ēdam mājās! Viens un divi – gatavs! «Esmu izmēģinājusi gandrīz visu, ar viņas saldajiem nekas nespēj konkurēt!» Jana pārliecinājusies. Ja nu vienīgi viņas omītes receptes – buberts un peldošās salas – varētu būt līdzvērtīgas.

Jana pati savukārt nevar konkurēt ar mammas gatavotajām kotletēm. «Man sanāk labas, bet mammai – vislabākās,» viņa pasmaida un domā: laikam dzīvē jābūt zināmam briedumam, lai spētu atrast īsto garšu. «Es ceru, ka man ir ķēriens, bet es vēl jauna,» viņa sirsnīgi nosmej un saka, ka šobrīd ēst gatavošana vairāk ir pienākums, jo jāpabaro bērni. «Šobrīd es ēdu, lai dzīvotu, nevis dzīvoju, lai baudītu ēdienu. Bet es zinu – tas periods man vēl ir priekšā.»

Ceptas akniņas ar rudens āboliem

vistu vai liellopu akniņas, āboli, ķiploki, garšvielas, salāti – ķirbju, augļu vai lapu salāti

Aknas sagriež mazos gabaliņos un sacep, pievienojot garšvielas, noteikti – arī ķiplociņu. Atsevišķi sacep kubiciņos sagrieztus ābolus un tikai tad visu sajauc kopā. Pasniedz ar salātiem. Vislabāk šim ēdienam iet klāt ķirbju salāti, bet esmu gatavojusi arī ar augļu salātiem, ar lapu salātiem – visādi ir garšīgi.

Vienkāršs, latvisks un garšīgs ēdiens. Un, kas nav mazsvarīgi, arī lēts.

Baltmaizes bagete ar lasi

baltmaizes bagete, svaigs lasis, sīpols, pipari, citrona sula, ķiploki, sīgu ikri (ekskluzīvā variantā)

Ja vakarā negribas stāvēt pie plīts, ilgi cept un šmorēt, ļoti ātrs variants ir apceptas baltmaizes bagetītes ar lasi. Kamēr bagetīte cepas, lasi, kas iepriekš iesālīts, sagriež mazos, mazos kubiciņos, liek klāt ļoti smalki sakapātu sīpolu, piparus un piespiež mazliet citrona sulas (man gan pašai nepatīk, bet Rodim tā garšo, citiem arī). Retu reizi – piemēram, uz kādiem svētkiem – var pielikt klāt arī sīgu ikrus (var arī jebkurus citus mazo zivtiņu ikrus). Visu sajauc kopā un liek uz siltas maizītes.

Parasta baltmaizīte, neapcepta, arī der, bet uz siltas ir daudz garšīgāk.

Var piespiest klāt arī ķiplociņu, lasim tas galīgi netraucē. Es tagad visur lieku ķiplokus. Arī baltmaizes bagetīti var ieziest ar sviestiņu, kas sablendēts kopā ar pētersīļiem un ķiplociņu.

Svarīgākais