Augļi jebkurā gadalaikā ieņem nozīmīgu vietu ēdienkartē, jo tie ir ne vien garšīgi, saldi, bet bagāti ar vitamīniem, organiskajām skābēm, pektīnvielām, minerālvielām, šķiedrvielām un citām vērtīgām lietām. Tajos ir ogļhidrāti, kas viegli pārstrādājas.
Tie der jebkurai maltītei – brokastīs, ģimenes vakariņās, svētku galdam mājās vai tad, kad jāuzņem viesi. Augļus parasti pierasts ēst atsevišķi, taču no tiem var pagatavot brīnišķīgus salātus, veidojot visdažādākās kombinācijas, papildinot arī ar žāvētiem augļiem, riekstiem, vai pasniegt ar piedevām – saldējumu, krēmu, jogurtu vai pārslām. Tos var variēt arī ar dārzeņiem. Variantu ir daudz, un atliek tikai eksperimentēt. Augļus vai to salātus lieliski iespējams izmantot arī diētai – tad piecās līdz septiņās ēdienreizēs dienā ieteicams apēst 1,5–2 kilogramus augļu.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Daļa augļu ir saldāki, daļa – skābāki. Piemēram, citronu daudz nevar apēst, tāpēc var pievienot banānu, kivi, saldu bumbieri vai ābolu un, iespējams, arī kādu dzērveni. Šādas dažādu augļu kombinācijas papildina un veido garšas buķeti, tāpēc tas ir ne vien interesanti, bet arī lietderīgi. Viens variants – augļus sagriezt gabaliņos, otrs – blenderēt. Tad iznāks biezenis, kurā dažādas garšas spēcīgi sajaucas. To var izmantot kā piedevu pie biezpiena, kefīra vai gatavojot kokteili. Ir augļi, kuros ir vairāk C vitamīna, – citrusaugļos, ābolos – pektīns, dzeltenajos un oranžajos augļos – beta karotīns, tāpēc ir iespējams organismu nodrošināt ar nepieciešamajām derīgajām vielām. Dienā jāuzņem piecas porcijas augļu un dārzeņu – katrā jābūt vismaz 100 gramiem, bet vēl labāk – 150 līdz 200 gramiem. Tas ir uzdevums, kas bieži vien netiek izpildīts.
NODERĪGI
• Pirms mizošanas citrusaugļus kārtīgi nomazgā karstā ziepjūdenī, noskalo un nosusina.
• Ja receptē jāizmanto citrusaugļu miziņa, to pievieno tūlīt pēc sarīvēšanas vai nomizošanas un, vēlams, ar cukuru. Tad miziņa nezaudēs krāsu un neizžūs, bet cukurs uzsūks miziņas aromātiskās eļļas.
• Ja mango ir paredzēts sagriezt šķēlītēs vai sakult biezenī, tad ar asu nazi nogriež mīkstumu kauliņa abās pusēs. To nogriež arī kauliņa malās. Mango nomizo un sagriež šķēlītēs vai sakuļ biezenī.
• Lai no citrusaugļiem izspiestu pēc iespējas vairāk sulas, tos vispirms paripina uz darba virsmas, viegli piespiežot. Augli var paturēt mikroviļņu krāsnī 30 sekundes, kamēr tas mazliet sasilst.
RECEPTES
Brazīliešu salāti no āboliem un mandarīniem
Sastāvdaļas: 200 g ābolu, 100 g selerijas saknes, 100 g banānu, 200 g mandarīnu, 200 g vīnogu, 80 g rozīņu, 120 g majonēzes.
Pagatavošana: ābolus un selerijas sakni sagriež salmiņos, banānus – riņķīšos. Tos sajauc ar mandarīnu daiviņām, rozīnēm un pārlej ar majonēzi. Rotā ar mandarīnu daiviņām, vīnogām un banānu riņķīšiem.
Mango un melones salāti
Sastāvdaļas: 2 mango, melone, 50 ml liķiera, puse citrona, 2 ēdamkarotes medus, svaiga piparmētra.
Pagatavošana: mango notīra un sagriež daļiņās. Melonei izņem sēkliņas un sagriež gabaliņos. Citrona miziņu un sulu sajauc ar medu un liķieri. Liek mango un meloni trauciņos, pārlej ar liķiera maisījumu. Rotā ar piparmētru.
Ziemas augļu salāti
Sastāvdaļas: 60 g pūdercukura, 90 ml ūdens, miziņa no citrona pusītes, 2 greipfrūti, 2 apelsīni, 250 g zaļo vīnogu bez kauliņiem, 2 bumbieri, 2 banāni.
Pagatavošana: katlā ieber cukuru un ielej ūdeni, silda uz lēnas uguns, kamēr cukurs izšķīst. Pievieno citrona miziņu. Sīrupu uzvāra un turpina vārīt minūti, tad izkāš bļodā un atdzesē. Greipfrūtu un apelsīnu daiviņām pārgriež plēvītes, izņem mīkstumu un ieliek bļodā. Tur liek arī vīnogas, šķēlītēs sagrieztus bumbierus un ripiņās sagrieztus banānus. Augļus viegli apviļā cukura sīrupā. Salātus pārsedz un pirms pasniegšanas patur vēsumā apmēram stundu.
DIETOLOGS IESAKA
Dienā jāapēd kilograms vai vismaz 500 grami augļu un dārzeņu