Pankūkas ar pildījumu

© nra.lv

Brokastīs brīvdienās vai arī darbdienu rītā nereti sakārojas pēc plānām pankūkām, ko lietpratēji, cepot uz pannas, prot meistarīgi apmest gaisā. Gatavojot šāda veida pankūkas, ir priekšrocība – tās var papildināt ar ievārījumu, krējumu vai atvēlēt mazliet vairāk laika, lai pagatavotu pildījumu no biezpiena, maltās gaļas, sēnēm, zivīm, ar dažādiem dārzeņiem, piemēram, brokoļiem un sieru.

 Pildījumu var gatavot vienkāršu, un tas var būt izsmalcināts, jo var ļaut vaļu izdomai un daudzveidīgiem eksperimentiem. Viens no variantiem – pildīt ar garnelēm, papildinot ar garšaugu un krējuma mērci. Pankūkas bez pildījuma var sagatavot arī iepriekš un uzglabāt saldētavā, taču ne ilgāk par mēnesi. Taču, ja sakārojas un nav pacietības, trūkst laika vai māc slinkums, tad gatavas var nopirkt veikalā.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Ja tiek gatavotas pankūkas, tad jautājums, kā ir pagatavota mīkla un cik eļļainas tās cep. Pankūkas ir labs ēdiens, ja vien nav pārlieku izmērcētas eļļā. Tās var būt pikantākas un var būt saldākas. Pildījums pankūkām var būt dažāds – no biezpiena, gaļas, dārzeņiem, augļiem. Vissvarīgākais – ar ko pankūkas tiek pildītas. Veikalā var nopirkt gatavas pankūkas ar biezpiena pildījumu, taču tādas būs saldas, bet, mājās gatavotas, tās, visticamāk, tik saldas nebūs. Padoms – ja gatavo pikantās vai sāļās pankūkas, tad jāmēģina tās kombinēt ar dažādiem dārzeņiem.

NODERĪGI

Kā pildīt un salocīt plānās pankūkas:

1. Pankūku liek uz šķīvja. Vienu pusi noklāj ar 2 līdz 3 karotēm pildījuma, atstājot brīvu 5 mm platu maliņu.

2. Ar pankūkas neapklāto pusi pilnībā pārsedz pildījumu.

3. Pankūku vēlreiz pārloka uz pusēm, veidojot trijstūri. Pārliek uz cita šķīvja un patur siltumā.

To pašu dara ar pārējām pankūkām un pildījumu.

RECEPTE

Plānās pankūkas ar jūras produktiem

Sastāvdaļas: 125 g miltu, ola un 1 olas dzeltenums, 300 ml piena, saulespuķu eļļa cepšanai. Pildījumam: 250 g mencas filejas, 375 g vārītu garneļu, 2 ēdamkarotes olīveļļas, neliels sīpols, ķiploka daiviņa, 4 tomāti, ēdamkarote svaigu sakapātu diļļu, sāls, melnie pipari, 3 ēdamkarotes šķidra krējuma, 2 ēdamkarotes sakapāta svaiga bazilika, baziliks un citrons greznošanai.

Pagatavošana: 1. Gatavo pankūku mīklu. Lielā bļodā iesijā miltus un vidū izveido bedrīti. Pievieno olu, olas dzeltenumu un nedaudz piena. 2. Palēnām iemaisa miltus un kuļ, kamēr iegūst viendabīgu masu. Pielej atlikušo pienu un veido plānu krēmveida mīklu. Mīklu atliek sāņus, kamēr gatavo pildījumu. 3. Mencas fileju sagriež 1 cm garos gabalos. 12 garneles atliek greznošanai, bet pārējās noloba. 4.Vidēji lielā katlā uzkarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus un, laiku pa laikam apmaisot, cep uz ļoti lēnas uguns apmēram 10 minūtes, kamēr dārzeņi kļūst mīksti, bet nemaina krāsu. 5. Pievieno mencu, mazos gabaliņos sagrieztus tomātus un dilles, pieber sāli un piparus. Maisot vāra uz vidēji lielas uguns 10 minūtes, kamēr masa sabiezē. 6. Iemaisa krējumu un garneles, nedaudz uzkarsē. Katlu noņem no uguns un iemaisa baziliku. Patur siltumā. 7. Gatavo pankūkas. Nelielu cepamo pannu uzkarsē un nedaudz ieeļļo. Mīklu samaisa, tad pannā ielej apmēram 3 ēdamkarotes mīklas un cep minūti, kamēr apakšmala kļūst zeltaina. Pankūku apgriež otrādi, izcep otru pusi, tad noslidina no pannas un saglabā karstu. 8. Pankūkas pilda ar jūras produktiem un saloka. Grezno ar baziliku, citronu un garnelēm.

Svarīgākais