Sātīgā omlete

© F64

Noteikti daudzi piekritīs, ka omlete ir viens no labākajiem ne tikai olu, bet arī brokastu ēdieniem. Omleti var viegli un ātri pagatavot, un galvenais – tā būs sātīga gan atsevišķa, gan papildināta ar dažādu pildījumu – sēnēm, papriku, tomātiem, žāvētu gaļu, garšaugiem vai ko citu.

Virsū var uzkaisīt sarīvētu sieru un pievienot kādu karoti saldā krējuma, lai garša būtu vēl izcilāka. Pildījumam var izmantot visu, ko vien sirds kāro. Gatavojot omleti, parasti tai ieber sāli, piparus, var pievienot arī svaigi sakapātus garšaugus. Vienmēr omleti lej uz uzkarsētas pannas, cep uz vidēji lielas uguns. Kad olas sāk sarecēt, to malas ieteicams pacelt uz augšu un pabīdīt no malām uz vidu, kā arī pagrozīt pannu, lai šķidrums satecētu apakšā. To cep tik ilgi, kad apakšējā mala ir kļuvusi zeltaina. Omleti parasti pārloka uz pusēm.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Omlete ir labs produkts, lai gan ir dažādi tās veidi un arī pannas, uz kā cep. Ja svarīgi, lai omlete būtu veselīga, ieteicams izvēlēties pannu, kurai nevajag daudz taukvielu. Tad var pievienot tomātu, papriku vai sīpolu, nedaudz pasautēt un pielikt sakultu olu, kam pieliets piens vai ūdens. Ja pannai uzliek vāku, tad omlete sutinās, nevis tiek sacepta. Ja ir vēlēšanās omleti bagātināt, var pielikt garneles vai svaigu laša gabaliņu, vai iepriekš novārītu vistas filejas gabaliņu. Tad omlete būs sātīgāka. Šobrīd laba piedeva omletei ir sēnes. Ja omletei regulāri tiek pievienots, piemēram, speķis, tas nebūs labs variants, un jāņem vērā noteikums – divas olas nedēļā. Ja tā ir veselīgāka, tad var apēst arī divas olas katru dienu. Maigi sutinātas omletes var atzīt par ikdienas pārtiku. Olas ir vērtīgs produkts, jo tajās ir olbaltums, labie tauki un tajos šķīstošie vitamīni, protams, arī holesterīns, taču tāpēc vajadzīgi maigi pagatavošanas paņēmieni.

RECEPTES

Suflē omlete

Sastāvdaļas: 2 omletēm nepieciešamas 4 olas, kurām dzeltenumi atdalīti no baltumiem, 30 g sviesta.

Pildījumam: 2 ēdamkarotes olīveļļas, puse sīpola, ķiploka daiviņa, šķēlēs sagriezts cukīni, šķēlēs sagriezta sarkanā paprika, 200 g konservētu tomātu, ēdamkarote svaigu sakapātu timiāna lapu, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana: sagatavo pildījumu. Cepamajā pannā uzkarsē eļļu, ieber sīpolus un ķiplokus, cep apmēram 5 minūtes, kamēr tie ir mīksti. Pieber cukīni un sarkanās paprikas šķēlītes, cep apmēram 2 minūtes.

Pievieno tomātus un timiānu, pieber sāli, piparus, turpina cept uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes. Sakuļ olu dzeltenumus ar sāli un pipariem. Olu baltumus kuļ, līdz tie iegūst stingras putas, tad iecilā dzeltenumos. Omletes pannā izkausē pusi sviesta. Tiklīdz sviests sāk pārklāties ar putām, pielej pusi olu maisījuma un cep uz lēnas uguns apmēram 3 minūtes. Uzklāj pusi pildījuma, omleti pārloka uz pusēm un pasniedz.

Spinātu un sēņu frittata (2 vai 3 personām)

Sastāvdaļas: 3 ēdamkarotes olīveļļas, 60 g kūpināta speķa, 250 g šampinjonu, 125 g sakapātu spinātu lapu, 6 olas, sāls, melnie pipari, 2 ēdamkarotes Parmas siera.

Pagatavošana: lielā cepamajā pannā uzkarsē eļļu, pieber speķi un sēnes. Maisot cep uz lielas uguns apmēram 7 minūtes, kamēr speķis kļūst kraukšķīgs.

Pievieno spinātus un apviļā eļļā apmēram 1 līdz 2 minūtes. Skatās, lai spināti nesačokurotos. Samazina uguni. Olas iesit bļodā, pieber sāli, piparus un sakuļ. Olas pārlej pāri sēnēm un spinātiem, cep uz vidējas uguns 10 minūtes. Kad olas sāk sarecēt, frittata paceļ ar lāpstiņu, bet pannu patur ieslīpi, lai šķidrums satecētu apakšā. Kad olas ir izceptas, apkaisa ar sarīvētu sieru. Pannu novieto zem karsta grila 10 cm attālumā no sildelementa uz 1 līdz 2 minūtēm, līdz frittata virsma kļūst zeltaini brūna un stingra. Pārgriež uz pusēm un pasniedz.

NODERĪGI

Omletes cepšanai vispiemērotākā būs speciāla panna, kurā olas nepielīp pie pamatnes. Ja tādas pannas nav, var izmantot nelielu cepamo pannu, kuras diametrs nepārsniedz 20 cm.

 Dzeltenumi un baltumi omletei jāmaisa viegli, jo enerģiskas kulšanas dēļ omlete kļūst staipīga kā gumija.

Vispirms jāpārliecinās, vai panna ir karsta un sviests puto. Tikai tad var cept omleti.

Omlete turpinās gatavoties arī pēc tam, kad panna būs noņemta no uguns, tāpēc vidusdaļai jābūt pašķidrai.