Brokastu maizīte kruasāns

© Nra arhīvs

Protams, latvieši nevar lepoties ar franču tradicionālo brokastu maizīti – kruasānu, taču tas nenozīmē, ka tas nevar būt cienīga piedeva pie rīta kafijas vai citā ēdienreizē – ar karsto šokolādi.

Kruasānus, protams, var nopirkt dažādās tirdzniecības vietās gan lielā, gan mini versijā, taču čaklākie kulināri cep paši šos brīnišķīgos mīklas trijstūrīšus. Ar vārdu kruasāns franču valodā apzīmē pusmēnesi, kura formā cep šo tradicionālo maizīti. Ar Franciju kruasāna vārds saistīts kopš 1770. gada, pateicoties Marijai Antuanetei, kurai tie ļoti garšoja. Kruasānus gatavo no kārtainās mīklas, tai pievieno gan sviestu (tam parasti jābūt ne mazāk par 82 procentiem), gan pienu, tāpēc kruasāni ir sātīgi, lai tos varētu ēst bez piedevām. Kruasānu pildījumam gan var izmantot jebko – ievārījumu, augļus, biezpienu un šokolādi vai arī dārzeņus un sieru. Svarīgi, lai rezultāts iepriecinātu gardēžus, – kruasānam ir jāizveido arī pareiza forma.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Graudaugus var izmantot dažādās formās – rupjmaizē, vārot auzu pārslu biezputru vai arī kruasānos. Franči ir lielākie kruasānu ēdāji! Kruasānus gatavo no mīklas, kurai pievienots daudz taukvielu. Problēmas neradīsies, ja ik pa laikam tiks apēsts kāds kruasāns, lai dažādotu ēdienkarti un būtu interesantāk. Taču, ja tas būs vienīgais variants ēdienkartē, kā tiks izmantoti graudaugi, tad tas nebūs pareizi. Savu reizi jāēd rupjmaize un auzu pārslu putra. Kruasānu gatavošanā izmanto baltos rafinētos kviešu miltus, kas attīrīti no vitamīniem un balastvielām, pievienotas taukvielas un kuros rezultātā saglabājas tikai kaloriskā vērtība.

**

12 KRUASĀNU

• Sastāvdaļas: 500 g augstākā labuma balto miltu, sāls, 300 g sviesta istabas temperatūrā, 7 g sausā rauga, 30 g pūdercukura, 150 ml piena, 150 ml karsta ūdens, saulespuķu eļļa ietaukošanai, sakulta ola glazūrai.

• Pagatavošana: 1. Lielā bļodā ieber miltus un sāli. Pievieno 60 g sviesta, ieplucinot ar pirkstu galiem, kamēr maisījums atgādina smalkas maizes drupatas. Iejauc raugu un cukuru.

2. Sauso produktu vidū iespiež bedrīti. Pienu atšķaida ar ūdeni un ielej bedrītē. Produktu maisa ar koka karoti, kamēr iegūst viendabīgu mīklu.

3. Mīklu pārsedz ar ietaukotu plēvi un tur vēsumā 2 stundas.

4. Tikmēr cepamā papīra loksni apziež ar sviestu, veidojot taisnstūri, kura platums ir 12 cm, bet garums – 20 cm. Sviestu pārklāj ar citu cepamā papīra loksni un atdzesē.

5. Mīklu izveltnē uz darba virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, veidojot taisnstūri, kura garums ir 35 cm, bet platums – 18 cm. Atdzesēto sviestu liek mīklas augšpusē tā, lai tas pārklātu taisnstūra divas trešdaļas.

6. Mīklas taisnstūra apakšējo trešdaļu pārloka virs vidējās trešdaļas, to savukārt pārklāj ar augšējo mīklas trešdaļu, veidojot blīvu sainīti, kura malas nostiprina ar delnas malu. Mīklu iesaiņo un tur vēsumā 30 minūšu.

7. Mīklas sainīti izveltnē taisnstūrī, kura garums ir 35 cm, bet platums – 18 cm. Tāpat kā iepriekš mīklu divreiz pārloka un malas nostiprina. Mīklu iesaiņo un tur vēsumā dažas stundas, kamēr tā kļūst pietiekami stingra, lai to izveltnētu un veidotu kruasānu formā.

8. Veido kruasānus. Kruasānu mīklu izveltnē taisnstūrī, kura garums ir 53 cm, bet platums – 35 cm. Taisnstūri sagriež 12 trijstūros. Katru trijstūri sarullē no garās malas puses, taisno leņķi atstājot virspusē. Kruasāna galus ieloka, veidojot tradicionālo pusmēness formas maizīti. Tos kārto uz divām cepamajām platēm un atstāj uzrūgt apmēram 30 minūšu, kamēr to apjoms gandrīz divkāršojas.

9. Kruasānus viegli apziež ar sakultu olu, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 220 grādu Celsija temperatūrā un cep 12 līdz 15 minūšu, kamēr tie kļūst kraukšķīgi un zeltaini brūni. Pirms pasniegšanas kruasānus mazliet atdzesē.

Svarīgākais