Daudzveidīgās zupas

Zupas pierasts galvenokārt izmantot pusdienās kā pirmo ēdienu. Zupas var gatavot visdažādākās – vieglas, maigas, treknas, sātīgas, tās var būt vienkāršākas ar gaļas un dārzeņu gabaliņiem, bet var būt arī viendabīgas, viegli vai vairāk iebiezinātas ar krēmīgu konsistenci.

 Ēdiena priekšrocība ir tā, ka to var uzglabāt ledusskapī nākamajai dienai, un arī tad zupa būs tikpat garda. Daudzām zupām pamatā ir buljons, un to, protams, vislabāk vārīt mājās no cūkas, liellopa un mājputna kauliem vai arī dārzeņiem, vai zivs. Daudzas zupas var viegli iebiezināt, sasmalcinot produktus un sakuļot tos viendabīgā konsistencē. Biezeņzupas, kuru sastāvā ir cieti saturoši produkti, piemēram, rīsi, pasta vai kartupeļi, ir vēl biezākas. Zupas var greznot un uzlabot to garšu ar svaigiem garšaugiem, sarīvētu sieru, sakapātu, cieti novārītu olu vai citrusaugļu miziņu, vai veselām ogām, arī ar grauzdētiem riekstiem, saulespuķu sēklām, grauzdiņiem, pesto mērci.

Īpašas ir arī saldās un augļu zupas, ko var pasniegt saldēdiena vietā.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Zupā var izmantot gan dārzeņus, gan garšvielas un zaļumus, tāpēc to var daudzveidīgi pagatavot. Zupa var būt veģetāra, kurā neizmanto gaļu, tā var būt no piena, bet tradicionālākā parasti ir gaļas zupa. Jāņem vērā, ka, vārot gaļu, no tās izdalās vielas, kas vienai daļai cilvēku ir jāierobežo. Tā ir urīnskābe, kas var radīt problēmas tiem, kam ir podagra, arī holesterīns un tauki. Ir vienkāršs paņēmiens – pirmo gaļas novārījumu nolej nost, nevis tikai nosmeļ putas, kā to parasti dara. Tālāk var likt lietā fantāziju. Protams, nevajadzētu aizrauties ar garšvielu maisījumiem, kuros var būt sāls un dažādas ķīmiskas piedevas, arī buljonu ieteicams vārīt pašiem, nevis izmantot kubiņus. Ja izvāra lielu katlu ar zupu, tad to var uzglabāt ledusskapī. Tas tomēr būs labāks variants, nekā gatavot zupu no burciņas, kas pirkta veikalā. Labāk ir biežāk vārīt jaunu zupu, nevis uzglabāt saldētavā. Tā būs vērtīgāka. Zupu ieteicams gatavot mājās un iekļaut ēdienkartē reizi vai divas nedēļā.

NODERĪGI

• Zupu var arī saldēt – tās garša un faktūra saglabāsies. Vienīgi nevajadzētu saldēt zupas, kuru sastāvā ir pasta, kartupeļi un rīsi, jo saldējot tās kļūst tumīgas.

• Vienmēr labāk saldēt nesālītu šķidrumu, jo sāli var pievienot vēlāk.

• Gatavojot biezeņzupu, lai tā būtu īpaši maiga un izņemtu šķiedras, sēklas vai mizas, zupu izberž caur smalku sietu, izmantojot koka karoti.

RECEPTES

Aukstā ābolu zupa ar kariju

Sastāvdaļas: 30 g sviesta, sīpols, ēdamkarote karija pulvera, 900 ml dārzeņu buljona, 750 g mazos gabaliņos sagrieztu ābolu, 2 ēdamkarotes mango čatnija, no citrona pusītes izspiesta sula, 7 vai 8 svaigu piparmētru zariņi, sāls, melnie pipari, 100 g jogurta bez piedevām, nedaudz piena.

Pagatavošana: katlā izkausē sviestu, ieber sīpolus un, laiku pa laikam apmaisot, viegli apcep dažas minūtes, kamēr sīpoli kļūst mīksti. Pieber karija pulveri un, maisot, cep 1 līdz 2 minūtes. Pielej buljonu, pieber ābolu gabaliņus un maisot uzvāra. Uzliek vāku un turpina vārīt uz lēnas uguns apmēram 15 minūšu. Ar blenderi sakuļ ābolu maisījumu, čatniju un citrona sulu. Piparmētru lapas norauj no kātiņiem, dažus kātiņus atstāj greznošanai. Lapas smalki sakapā. Zupu ielej lielā bļodā, iemaisa sakapātās piparmētras, pieber sāli un piparus. Bļodu pārsedz un tur ledusskapī vismaz 3 stundas. Zupā iekuļ jogurtu. Grezno ar piparmētru zariņiem.

Zirņu zupa

Sastāvdaļas: 30 g sviesta, liels sīpols, ēdamkarote miltu, 500 g svaigu vai saldētu zirņu, 1,25 l dārzeņu vai vistas buljona, pustējkarote pūdercukura, 2 piparmētru zariņi, sāls, melnie pipari, svaigas piparmētru lapiņas greznošanai.

Pagatavošana: katlā izkausē sviestu, ieber sasmalcināto sīpolu un, ik pa laikam maisot, karsē uz lēnas uguns apmēram 10 minūšu, kamēr sīpoli kļūst mīksti. Pieber miltus un maisa 1 līdz 2 minūtes, pēc tam pievieno zirņus, buljonu, pūdercukuru un piparmētru zariņus. Svaigus zirņus vāra 20 minūšu. Visu uzvāra, katlam uzliek vāku un, ik pa laikam maisot, turpina vārīt uz lēnas uguns 5 minūtes, kamēr zirņi kļūst mīksti. Piparmētru zariņus izņem. Blenderī vai ar mikseri sakuļ zupu biezenī, kamēr iegūst viendabīgu masu. Zupu ielej izskalotā katliņā, no jauna uzkarsē, pieber sāli, piparus. Pasniedz karstu, pirms tam izgreznojot ar svaigām piparmētru lapiņām.

Svarīgākais