Izrādās, ka brūnais cukurs, ko iegūst no cukurniedrēm, parādījies vēl agrāk nekā baltais cukurs.
Pasaulē brūnais cukurs ir kļuvis populārs kā elitārs ekoloģiski tīrs produkts. Brūnajā cukurā ir vitamīni, minerālvielas, šķiedrvielas, kas padara to asimilācijas procesu organismā vieglāku. Brūnais cukurs ir vērtīgs, jo tajā ir melnais sīrups, ko sauc par melasi, – biezs šķidrums ar specifisku aromātu. Tajā ir visi nepieciešamie mikroelementi, sākot ar kalciju un visbeidzot ar magniju, fosforu un dzelzi. Brūnajā cukurā ir vairāk kalcija nekā baltajā. Savukārt vara ir tikpat, cik austerēs. Šis cukurs diezgan lēni uzsūcas, tāpēc uzreiz pārāk lielu glikozes devu organisms nesaņem. Brūnā cukura krāsu ietekmē tās sastāvā esošās melases daudzums, kas paliek pāri attīrīšanās procesā. Jo tumšāks ir cukurs, jo vairāk tajā ir sīrupa, un līdz ar to tas ir vērtīgāks. Tas, ka brūnais cukurs ir dārgāks nekā baltais, izskaidrojams ar specifiskām ražošanas īpatnībām.
***
Eksperta viedoklis
Andis Brēmanis, dietologs
– Brūnais cukurs no baltā cukura atšķiras minimāli. Varbūt tas ir nedaudz vērtīgāks, taču tik un tā tas ir cukurs. Brūnajā rafinētajā cukurā simboliski saglabājas kaut kas no tiem mikroelementiem, kas ir cukurniedrēs, un nedaudz balastvielas. Ja baltajā cukurā ir apmēram 99,6 procenti saharozes, tad brūnajā – nedaudz mazāk. Cukura patēriņu noteikti nevajadzētu pārdozēt, jo tas strauji maina glikozes līmeni asinīs. Protams, ka saldumus, saldus augļus gribas apēst, taču tajos cukurs tomēr ir savā dabiskajā vidē kopā ar šķidrumu, mikroelementiem un pektīnvielām, vitamīniem, kas palēnina cukura uzsūkšanos un tālāk vajadzīgs, lai ogļhidrātus organismā optimālāk izmantotu. Savu reizi, protams, cukuru var izmantot, ja vien to nelieto par daudz. Cukurs nedrīkst sastādīt vairāk par 10 procentiem no kopīgajām ikdienas kalorijām – tas nozīmē ne tikai cukuru, ko pieliek pie tējas un kafijas, bet arī to, kas ir pievienots bulciņai un tamlīdzīgi.
NODERĪGI!
Pēc iepakojuma atvēršanas brūnais cukurs parasti kļūst ciets. Lai to novērstu, var rīkoties šādi – pietiek uzkaisīt cukuru uz šķīvja un pārklāt ar mitru dvieli. Cukurs uzsūc ūdeni apmēram stundas laikā un kļūst "pielaidīgāks".
Brūnais cukurs piešķir īpašu aromātu dažādām tējas šķirnēm, ideāli sader ar kafiju un lai pagatavotu saldus sacepumus.