Kakao pupiņas dēvē par dzīvo kakao, jo to apstrādes tehnoloģija, uzglabāšaana un transportēšana koncentrējas uz dabisko īpašību saglabāšanu.
Tās tādējādi arī saglabā maksimāli vērtīgas dabiskas īpašības. Kakao pupiņas atrodas kakao koka augļos – no 30 līdz 50 pupiņām vienā, ar mandeļveida formu, ir 2,5 centimetrus garas. Tajās ir serotonīns un tripofāns, kas ir pazīstami kā prieka hormoni.
Šokolāde, kas gatavota no dzīvajām kakao pupiņām, ir spēcīgs afrodiziaks. Var uzskatīt, ka sadrupinātas kakao pupiņas praktiski ir dabiskā šokolāde, kas satur ļoti daudz vērtīgu minerālvielu un antioksidantu. Dienā pieaugušam cilvēkam, kura svars ir 70 kilogrami, ieteicams uzņemt 40–50 gramus pupiņu.
Svaigi novāktām kakao pupiņām nav raksturīgas aromātiskas un garšas īpašības, kas ir šokolādei vai kakao pulverim, bet gan rūgta nokrāsa un bāla krāsa. Lai uzlabotu pupiņu garšu un aromātu, tās fermentē un kaltē.
Tehnoloģiskās apstrādes procesā no kakao pupiņām iegūst pusfabrikātus – sadrupinātu kakao, kakao sviestu un kakao izspaidas. Saberztu kakao un kakao sviestu kopā ar pūdercukuru izmanto šokolādes ražošanā. Kakao pupiņām piemīt daudz vērtīgu īpašību, taču, lai tās būtu lietderīgas, jālieto regulāri. Sekmē tievēšanas procesu, atjauno sievietes organismu, uzlabo krāsu un ādas tekstūru, tās iesaka tiem, kas nodarbojas ar sportu un fitnesu.
Andis BRĒMANIS, dietologs:
– Kakao ir viens no tiem nedaudzajiem augiem tāpat kā tēja un kafija, kurā ir uzbudinošas vielas. Kakao pupiņas ir diezgan taukainas, no tām iegūst sviestu, tāpēc no šāda viedokļa tas nav pats labākais variants. Taču rūgtajā daļā ir vērtīgas vielas – antioksidanti. Tāpēc uz melnās šokolādes iepakojuma rakstīts, ka tā satur vielas, kas ir labs līdzeklis aterosklerozes profilaksei, pasargā organismu no brīvajiem radikāļiem. Kakao pupiņas parasti izmanto samaltas pulverī, no kā gatavo kakao dzērienu, var pievienot pie kēksa un kliņģeriem, šokolādes un konfektēm. Tad var uzdot jautājumu, cik to sastāvā ir kakao, cukura un piena. Dietologi parasti iesaka ēst tumšo rūgto šokolādi, kurā ir vismaz 70 vai vislabāk 80 procenti kakao.
NODERĪGI
• Košļājot kakao pupiņas, protams, mutē varēs sajust rūgteno garšu, kas no sākuma noteikti šķitīs nepierasta. Taču pēc divām trijām reizēm, iespējams, šķitīs, ka tā ir brīnišķīga, un gribēsies to darīt regulāri. Tās var grauzt darbavietā, jo tās remdē izsalkumu.
• 15 g kakao pupiņu sasmalcina kafijas dzirnaviņās un aplej ar siltu, nevis karstu ūdeni (tas iznīcina dzīvā kakao īpašības!), tad pēc 5 minūtēm uzlabojas pašsajūta un garastāvoklis. Jāatceras, ka kakao ir brīnišķīgs antidepresants. Garšai var pievienot nedaudz cukura.
• Pie samalta kakao var pievienot banānu vai citus augļus. Būs garšīgi!
• Dzīvajam kakao daudz retāk piemīt alerģiskas īpašības salīdzinājumā ar parasto kakao vai no tā ar auksto paņēmienu pagatavotai šokolādei. Alerģiska reakcija dzīvā kakao devā – 30 līdz 40 gramos – mēdz būt vienā no 100 gadījumiem salīdzinājumā ar šokolādi – vienā no pieciem.
RECEPTE
Šokolādes saldējums
• Sastāvdaļas: 2 avokado, 2 apelsīnu sula un miziņa, 4 ēdamkarotes medus, 4 ēdamkarotes kakao pulvera, kokosa piens, pāris kakao pupiņas.
• Pagatavošana: sajauc blenderī avokado mīkstumu, apelsīnu sulu un miziņas, medu un kakao pulveri.
Pievieno kakao pupiņas un sasaldē saldējamā kamerā. Pasniedz ar šokolādes mērci, savienojot kakao pulveri un kokosa pienu.