Silta, sātīga maltīte ziemai

Kad sals kniebj vaigos, doma par siltu, pikantu un sātīgu ēdienu šķiet pievilcīgāka nekā jebkad. Arī daudzu tradicionālu un netradicionālu uztura sistēmu lietpratēji atbalsta nostādni, ka ziemā ēdienam jābūt siltākam, biezākam un bagātam ar asām, sildošām garšvielām.

Tā varētu būt kāda bieza vira, sautējums vai sacepums. Ziemā daudz labprātāk nekā vasarā arī iekurinām cepeškrāsni – papildus mājīgumam un omulībai, un tad jau arī rosīšanās pie plīts nešķiet tik apgrūtinoša.

Nav jāaizraujas ar trekniem produktiem un jāaudzē ap vidukli ziemas riepa. Uzņemtās kalorijas vienmēr der nedaudz paskaitīt līdzi. Tās var iztērēt, dodoties slēpot vai slidot, vizinot mazuli ragaviņās, galu galā – arī skaldot un nesot malku. Arī čakliem sporta klubu apmeklētājiem uzbarošanās nedraud, bet citiem derētu vismaz rītarosme, lai godam nopelnītu sātīgo maltīti un nebūtu skumji jāraugās bāli zaļo siltumnīcas salātlapu virzienā.

Gatavojot ziemīgos karstos ēdienus, liela priekšrocība ir tā, ka sastāvdaļas var izvēlēties pēc savas gaumes un iespējām. Daža laba ģeniāla recepte ir radusies senos laikos, kad, sēdēdami savās sniegā ieputinātajās mājās, cilvēki lika katlā visus produktu pārpalikumus, kādi vien atrodami un kaut cik derīgi. Pat ja veikals tepat aiz stūra, šo pieeju var izmēģināt arī mūsdienās. Ja, piemēram, ledusskapī ir pāris desiņu, mazliet gaļas, apkaltis siera gabaliņš, aizsākti konservi, šādi tādi dārzeņi, tad, radoši gatavojot, sanāks pusdienas vairākiem cilvēkiem un nebūs arī sirdsapziņas pārmetumu, ka produktus nācies izmest. Mēs gan neesam šajā ziņā tik izlutināti kā dažu turīgāku valstu iedzīvotāji, kuri atkritumos izmet pat ceturto daļu iegādāto produktu, kam beidzies derīguma termiņš. Ir īstā reize likt lietā arī savus konservētos un saldētos dārzeņu krājumus, kaltētās sēnes un garšaugus, ko nu katram izdevies sarūpēt. Tātad uzmeklēsim katlus, pannas, karstumizturīgās veidnes, čuguna pīles, sautējamos podiņus vai tadžinas un ķersimies pie darba.

**

NODERĪGI

• Sacepumus var gatavot

no makaroniem, rīsiem, pupiņām un dažādiem putraimiem, kartupeļiem un dārzeņiem, pievienojot gaļu, zivis, jūras veltes, sieru, olas, bet tie var būt arī veģetāri.

• Sacepumos un sautējumos ir ērti izmantot malto gaļu, bet tā var būt arī gabaliņos sagriezta nemalta svaiga, vārīta vai kūpināta gaļa.

• Vārot biezeņzupas, pienu vai krējumu pasilda un pievieno pašu pēdējo.

Zupu pēc tam vairs neuzvāra.

• Lai dārzeņi mazāk zaudētu vērtību un saglabātu savu krāsu, tos tīra īsi pirms pievienošanas ēdieniem.

• Izmantojot konservētus dārzeņus, piemēram, zaļos zirnīšus vai saldo kukurūzu, ja vien recepte to atļauj, ēdienam var pievienot arī konservēšanas šķidrumu.

• Sautēšana ir viens no veselīgākajiem ēdienu gatavošanas veidiem.

Sautējot dārzeņus, tos nav ieteicams pārliet ar lielu šķidruma daudzumu.

Sautēšanai labi var izmantot olīvu vai rapšu eļļu.

• Receptēs no senāku laiku pavārgrāmatām, kur paredzēts izmantot daudz sviesta, saldā krējuma un citu treknu produktu, ēdienu kaloriju slodzi var atvieglot, aizstājot tos ar šodien pieejamām vieglākām alternatīvām – augu eļļu, pienu u. c. Lai ēdiens nebūtu pliekans, pievieno vairāk garšvielu. Sacepumam izvēlas piemērotu mērci.

**

RECEPTES

Asā mango vira ar garnelēm

• Sastāvdaļas. Viena ēdamkarote pirmā spieduma olīvu eļļas, viens sīpols, divi seleriju kāti, trīs ķiploku daiviņas, viens neliels asais sarkanais pipars, 1–2 ēdamkarotes karija pulvera, divas glāzes buljona, 1,5 glāzes pilnpiena vai saldā krējuma, trīs gatavi mango augļi, 500 g nevārītu tīģergarneļu (bez galvām), mazliet lociņu, sāls pēc garšas.

• Pagatavošana. Tīģergarneles noloba, sīpolu, ķiploku, aso piparu un selerijas sīki sagriež, mango nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Dziļas pannas vai kastroļa dibenā lej eļļu, tajā maisot apcep sagatavotās selerijas, pēc piecām minūtēm pievieno sīpolus, ķiploku, aso piparu un kariju, cep pusminūti. Pielej buljonu, pienu vai krējumu un mango gabaliņus, pieber sāli. Vāra uz vidējas uguns. Kad sāk vārīties, turpina maisot vārīt vēl 5 minūtes. Ar blendera palīdzību pagatavo viendabīgu viru. Uzkarsē,

pievieno tīģergarneles un vāra, līdz tās kļūst rozā krāsā. Lej šķīvjos, uzkaisa lociņus.

Cūkgaļas un kartupeļu sautējums

• Sastāvdaļas. 500 g cūkgaļas mīkstuma (lāpstiņas), viens sīpols, olīvu eļļa, divas sarkanās paprikas, trīs ķiploku daiviņas, 1–2 kartupeļi, viena glāze buljona, viena tējkarote kaltētu raudeņu, pustējkarote Kajennas piparu, viena ēdamkarote svaigi spiestas laimu sulas, sāls pēc garšas.

• Pagatavošana. Katla dibenā ielej olīveļļu, uzkarsē, tajā apcep gabaliņos sagrieztu cūkgaļu. Pievieno strēmelītēs sagrieztu papriku, maisot turpina cept vēl trīs minūtes, pieliek sakapātus ķiplokus un pēc brīža – gabaliņos sagrieztus kartupeļus, pielej buljonu, pievieno garšvielas, vāra, līdz kartupeļi ir mīksti.

Turpina sautēt uz mazas uguntiņas, līdz lielākā daļa šķidruma ir iztvaikojusi un kartupeļi izjūk. Pirms pasniegšanas apslacina ar laimu sulu.

Sacepums ar zivju fileju

• Sastāvdaļas. 500 g zivju filejas bez asakām, augu eļļa, viens burkāns, viens sīpols, viens tomāts, 50 g siera, majonēze, sāls un garšvielas – pēc patikas.

• Pagatavošana. Zivju fileju sagriež gabaliņos, pārkaisa ar sāli un garšvielām, pārziež ar majonēzi un liek karstumizturīgā traukā, kas paredzēts cepšanai cepeškrāsnī. Ar sakņu rīvi sarīvē burkānu un sīpolu, apcep uz pannas augu eļļā, pārliek zivju filejai. Virsū kārto tomāta šķēlītes, uzkaisa sāli, pēc tam visu vienmērīgi pārkaisa ar sarīvētu sieru. Liek iesildītā cepeškrāsnī un cep, līdz veidojas zeltaina garoziņa.

Baklažānu un maltās gaļas sacepums

• Sastāvdaļas. Divi baklažāni, 300 g maltās gaļas, viens sīpols, viena ēdamkarote tomātu mērces, divas ķiploku daiviņas, asie sarkanie pipari, sāls, augu eļļa, milti apviļāšanai.

• Pagatavošana. Baklažānus sagriež ripiņās, nedaudz apsāla, ļauj brīdi izdalīties sulai, apviļā miltos un apcep uz pannas eļļā no abām pusēm, noņem. Sīpolu sasmalcina, apcep uz pannas eļļā, pievieno malto gaļu, sāli, piparus, tomātu pastu un spiedē saspiestus ķiplokus, pielej mazliet ūdens un kārtīgi samaisa. Dziļā cepamā plātī kārtām liek baklažānu šķēlītes un gaļu (pēdējā kārtā jābūt gaļai).

Pārslaka ar augu eļļu, izcep cepeškrāsnī.

Makaronu sacepums

• Sastāvdaļas. 250 g makaronu, viens vidējs puravs, viens tomāts, viena paprika, divas olas, 50 g siera, 100 g saldā krējuma, aso garšvielu maisījums, sāls, svaigi zaļumi.

• Pagatavošana. Makaronus vāra un, kad tie pusgatavi, pievieno ripiņās sagrieztu puravu, izvāra līdz galam, notecina, piejauc sagrieztu tomātu un papriku, liek ietaukotā veidnē. Olas sakuļ ar saldo krējumu, sāli un garšvielām, pārlej veidnes saturam. Cep 200 grādu temperatūrā aptuveni pusstundu.

Svarīgākais