Universālā rapšu eļļa

Rapšu eļļu ieteicams iekļaut ēdienkartē gan universālā lietojuma, gan uzturvērtības dēļ. To var izmantot cepšanai, kā arī salātu pagatavošanai, mērcēm un pat kūkām.

Rapšu eļļas sastāvā ir 35 līdz 50% tauku, 5 līdz 7% šķiedrvielu un 18 līdz 31% olbaltumvielu. Rapšu eļļa pasaulē ir pieprasīta un ierindojas pirmajā piecniekā pēc eksporta un importa. Rapšu sastāvā ir liels daudzums nepiesātināto taukskābju, kas regulē taukvielu apmaiņu. Tas arī piešķir eļļai ārstnieciskas īpašības.

Tieši tāpēc rapšu eļļa ietekmē holesterīna līmeņa pazemināšanos, pazemina trombozes risku un citu slimību attīstību. Pateicoties tam, ka rapšu eļļas sastāvā ir erukskābe, rapšu eļļu plaši izmanto arī rūpniecībā. Eļļa satur arī linolēnskābi, oleīnskābi, stearīnskābi un palmitīnskābi. Agrāk rapsis saturēja lielu daudzumu erukskābes, kas tika uzskatīta par cilvēka veselībai kaitīgu. Pastāvēja uzskats, ka erukskābe lielā daudzumā var atstāt negatīvu ietekmi uz cilvēka organismu, pirmām kārtām uz lipīdu apmaiņu iekšējos orgānos, bet tagad audzē šķirnes, kur tās ir maz.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Rapšu eļļa ir laba. Rapsis ir eļļas augs, ko Latvijā plaši audzē – laukos zied ar dzelteniem ziediem. Rapšu eļļa ir bagāta ar polinepiesātinātu un mononepiesātinātu oleīnskābi. Olīveļļā ir akcentēta tikai viena skābe – mononepiesātinātā, bet rapsī ir abas Omega 3. Tāpēc tā ir tikpat vērtīga vai pat vērtīgāka nekā olīveļļa. Tikai vēlams rapšu eļļu mazāk izmantot ēdiena gatavošanai uz pannas, bet vairāk izmantot, pievienojot to pie ēdiena ēdot, – pie salātiem, griķiem vai vārītiem kartupeļiem. Ļoti sen diskutēja par to, ka rapsī ir erukskābe, bet selekcija ir attīstījusies un ir radītas tādas šķirnes, kurās ir ļoti zems erukskābes līmenis. To sauc par kanola eļļu, kurā tās līmenis ir niecīgs. Rapšu eļļu tāpat kā citu eļļu vēlams uzglabāt slēgtā traukā tumšā un vēsā vietā.

NODERĪGI

• Ar vienu ēdamkaroti rapšu eļļas pietiek, lai trīskārtīgi nodrošinātu pieauguša cilvēka diennakts devu ar E vitamīnu.

• Lielisks rapšu eļļas savienojums ir ar citrona sulu. Ar šādu mērci var papildināt salātus no tomātiem, gurķiem un saldajiem pipariem. Ņemot šādu maisījumu par pamatu, var pagatavot majonēzi un izmantot kopā ar citām eļļām.

RECEPTES

Vistas salāti ķīniešu gaumē

• Sastāvdaļas: 4 ēdamkarotes sojas mērces, 2 tējkarotes apcepta kunžuta, 400 g vistas krūtiņas, 200 g Pekinas kāpostu, 150 g sarkano kāpostu, burkāns, pusglāze sagrieztu zaļo lociņu, 250 g kastaņu, 300 g mandarīnu, trešdaļa glāzes vīna etiķa, tējkarote sasmalcinātu ķiploku, tējkarote ingvera, 2 ēdamkarotes rapšu eļļas, 2 ēdamkarotes brūnā cukura, pusotra tējkarote čili mērces, ceturtdaļa glāzes apceptu mandeļu.

• Pagatavošana: bļodā sajauc smalki sagrieztus Pekinas un sarkanos kāpostus, burkānu, lociņus, kastaņus, mandarīnus un vistu. Atsevišķā traukā sajauc 3 tējkarotes sojas mērces, etiķi, ķiploku, ingveru, eļļu, cukuru un mērci. To uzlej uz salātiem un sajauc. Rotā ar mandelēm.

Krabju salāti groziņos

• Sastāvdaļas: 18 groziņi, 2 tējkarotes rapša eļļas, sāls, tējkarote laima miziņas, 2 ēdamkarotes laima sulas, sarkanie un melnie pipari, 2 ēdamkarotes olīveļļas, 220 g krabju gaļas, selerijas kāts, pusglāze sagriezta mango, ceturtdaļa glāzes smalki sagrieztu zaļo lociņu, 2 ēdamkarotes kinzas.

• Pagatavošana: traukā sajauc krabju gaļu, seleriju, mango, lociņus un kinzu. Pievieno mērci, samaisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Katru groziņu papildina ar krabju salātiem.

Svarīgākais