Sirdij mīļi saldumiņi svētkos

Jauks brīdis, kad mājās iesmaržojas pirmās svaigi ceptās piparkūkas un citi svētku gaidās tapuši gardumi. Lai cepšana sagādā tikpat lielu prieku kā mielošanās!

Ja saldumus ēd katru dienu, tad tie rada nevis svētku jutoņas, bet lieko svaru. Pētnieki, kuri pievērsušies produktu vēsturei, zina stāstīt, ka reiz senos laikos cukurs bija ļoti dārgs un tādēļ saldumus cilvēki varēja atļauties tikai svētkos. Tad tos, protams, gaidīja ar nepacietību. Arī mums derētu iemācīties to, ko tik labi prata iepriekšējās paaudzes – skaidri atšķirt, kuras lietas piederīgas ikdienai un kuras domātas svētku reizēm. Laika gaitā dažādos svētkos dažādām tautām par tradīciju kļuva noteikti saldumu veidi. Piemēram, konfekšu spieķus, kas šodien populāri daudzviet pasaulē, 17. gadsimtā Vācijā esot izdomājis kāds kormeistars, lai rosinātu korī dziedošos bērnus rātni uzvesties garā svētku dievkalpojuma laikā. Mūsdienu piparkūku aizsaķumi meklējamas viduslaikos, kad eiropieši iepazina un drīz vien iecienīja no tālām zemēm atvestās garšvielas – kanēli, ingveru, piparus u.c. Domājams, ka veidot piparkūku figūriņas pirmie sāka vācieši, tāpat viņiem tiek piedēvēta veidnīšu izgudrošana, bet vēlāk – arī pirmo piparkūku mājiņu cepšana – doma par tādām radusies brāļu Grimmu apkopoto un publicēto pasaku ietekmē.

Vislielāko vērtību svētku saldumi iegūst tad, ja tie ir pašu gatavoti. Recepte var būt vienkārša vai sarežģīta, tikko no interneta paņemta vai paaudžu paaudzēs dzimtā glabāta, tikpat nekur citur neatradīsiet tieši tādus izstrādājumus – ar īpašu mīļumu darinātus, saviem tuvākajiem cilvēkiem domātus. Cepot šos gardumus, noteikti jādomā labas domas, tad pat katrs vismazākais cepumiņš būs kā sirsnīgs laba vēlējums, un ēdāji to noteikti jutīs un pratīs novērtēt. Arī no tīri praktiska viedokļa cepumi ir piemēroti Ziemassvētkiem un Vecgada vakaram – tie ir nelieli un viegli dažādojami, tos var cept jau laikus, nelielām porcijām, kad iegadās brīvāks brīdis un labs nosakņojums. Tie noder arī mazai, jaukai svētku dāvaniņai pašu gatavotā iesaiņojumā un arī eglīšu rotājumiem. Vārdu sakot, tā ir iespēja radoši izpausties kā lieliem, tā maziem.

Receptes tapušas sadarbībā ar Dansukker

*

RECEPTES

Cepumi ar garšvielām

• Sastāvdaļas. Mīklai: četras ēdamkarotes Dansukker tumšā sīrupa, 50 g sviesta, 125 g Dansukker smalkā cukura, viena ola, 200 g miltu, ¼ tējkarotes maltu krustnagliņu, pustējkarote malta kaltēta ingvera, pustējkarote malta kanēļa, viena tējkarote cepamā pulvera, rīvēta citrona miziņa, puscitrona sula. Glazūrai: viens olas baltums, 100 g Dansukker pūdercukura, viena ēdamkarote citronu sulas.

• Pagatavošana. Sviestu sajauc ar sīrupu, karsē divas minūtes, atdzesē. Olu kārtīgi saputo ar cukuru, pievieno sagatavoto sviesta un sīrupa masu. Miltus sajauc ar garšvielām un cepamo pulveri, samīca visas mīklas sastāvdaļas kopā, ietin

pārtikas plēvē un uz astoņām stundām liek ledusskapī. Vēlreiz samīca, izveltnē aptuveni centimetra biezumā, izgriež dažādas figūriņas, cep 180 grādos aptuveni piecas minūtes. Ja vēlas cepumus izmantot eglīšu rotāšanai, vēl siltiem cepumiem izveido caurumiņus, kur ievērt diegu vai lentīti. Glazūrai visas norādītās sastāvdaļas saputo, liek stingrā papīra

tūtiņā, veido uz cepumiem zīmējumus.

Mandeļu cepumi

• Sastāvdaļas. Viena glāze Dansukker pūdercukura, pusglāzes miltu, 2/3 glāzes sasmalcinātu mandeļu mīklai, ¾ glāzes mandeļu skaidiņu pārkaisīšanai, pieci olu baltumi, pustējkarote Dansukker vaniļas cukura, pusglāze sasmalcinātas augļu sukādes.

• Pagatavošana. Olu baltumus atdzesē ledusskapī, saputo stingrās putās, pievieno trešo daļu no pūdercukura un vēlreiz saputo, putošanas beigās pievieno vaniļas cukuru. Sukādi un mandeles sajauc ar miltiem, iecilā olu baltumos, piejauc atlikušo pūdercukuru, liek konditorejas maisā un izspiež uz plāts iegarenus cepumiņus, uzkaisa mandeļu skaidiņas, cep 10 – 15 minūtes 150 – 170 grādos.

Cepumi ar sukādi

• Sastāvdaļas. Viena glāze miltu, pusotra glāze Dansukker smalkā cukura, 150 g sviesta vai margarīna, 150 g sukādes, seši olu baltumi, divas ēdamkarotes mandeļu skaidiņu, divas ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu.

• Pagatavošana. Sviestu vai margarīnu puto ar cukuru piecas minūtes, pēc tam pakāpeniski pievieno olu baltumus, mazos kubiņos sagrieztu sukādi un riekstus, pievieno miltus, samaisa viendabīgu mīklu, ar tējkaroti liek uz plāts mīklas piciņas, atstājot starp tām zināmu attālumu. Ļauj mīklai nedaudz izplūst. Cep 10 – 12 minūtes 200 grādos. Uzmanīgi noņem cepumus no plāts, pirms tie paguvuši atdzist.

Cukura cepumi

• Sastāvdaļas. 150 g mīksta sviesta, pusglāze Dansukker smalkā cukura, viena ola, viena ēdamkarote Dansukker vaniļas cukura, trīs glāzes miltu, pustējkarote cepamā pulvera, šķipsniņa sāls, Dansukker cukura pērlītes.

• Pagatavošana. Iesilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Sviestu kārtīgi saputo ar cukuru, lai veidojas bieza, gaiša krēmveida masa, pievieno olu un vaniļas cukuru, miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri un sāli, sajauc viendabīgu mīklu. Mīklu sadala četrās vienādās daļās, katru nedaudz saplacina, ietin pārtikas plēvē un ieliek saldētavā uz pusstundu. Uz samiltota dēļa izveltnē 3 – 4 mm biezumā, ar veidnītēm izspiež cepumus, liek uz plāts, uzkaisa cukura pērlītes, cep 10 – 12 minūtes (līdz gaiši brūni). Noņem no plāts, atdzesē.

Vaniļas kliņģerīši

• Sastāvdaļas. Viena glāze miltu, 120 g sviesta vai margarīna, 150 g Dansukker cukura, viena ola, viens olas dzeltenums, viena ēdamkarote Dansukker vaniļas cukura.

• Pagatavošana. Mīkstu sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pievieno olu, miltus un samīca. Uz stundu ieliek ledusskapī. Izveido mazus cepumiņus – kliņģerīšus, pārziež ar olas dzeltenumu, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep gaiši dzeltenus.

Biskvīta cepumi

• Sastāvdaļas. Viena glāze miltu, ¾ glāzes Dansukker smalkā cukura, četras olas, trīs ēdamkarotes sasmalcinātu riekstu, rīvēta citrona miziņa.

• Pagatavošana. Olas katliņā nedaudz saputo ar cukuru, liek ūdens peldē un, turpinot putot, uzsilda līdz 40 – 45 grādu temperatūrai. Nepārtraucot putošanu, masu atdzesē līdz istabas temperatūrai, pievieno citrona miziņu, iecilā izsijātus miltus. Uz ietaukotas plāts liek mīklas piciņas ar karotīti vai izspiež caur konditorejas maisiņu ar robotu uzgali, uzkaisa riekstus, cep 220 grādos 8 – 10 minūtes.

Svarīgākais