Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Asais čatnijs

© F64

Ar čatniju visbiežāk asociējas pikanta, asa piedeva, kas visbiežāk izceļ pamatēdiena garšu. Čatnija garšas variācijas ir ļoti plašas – dedzinoša un asa vai arī patīkami pikanta un saldena.

Konsistence tam mēdz būt ļoti atšķirīga – sākot no šķidras mērces un visbeidzot ar cietu džemu. Čatniji mēdz būt divu veidu – pirmie gatavojas bez termiskas apstrādes, bet otrie tiek vārīti un tiek pasniegti kā mērce. Indijā čatnijs ir tās virtuves neiztrūkstoša sastāvdaļa, un kāpēc gan tie nevarētu iederēties arī latviešu virtuvē. Indiešiem patīk, ka no čatnija mutē paliek dedzinoša garša. Svaigos čatnijus var uzglabāt vairākas dienas, taču jāņem vērā, ka pēc pāris dienām tie kļūst tumšāki un tomēr arī sabiezē. Čatniju izmanto kā piedevu pie gaļas un zivju ēdieniem, rīsiem, tā sastāvā visbiežāk ir ingvers, asie zaļie pipari, citrona sula, kokoss, dažādi rieksti, skābi augļi un garšvielas.

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Čatnijs ir vērtīga piedeva pie gaļas ēdieniem, zivīm, rīsiem vai makaroniem. Optimizē gremošanas sulas izdalīšanos, līdz ar to uzlabo gremošanas procesu. Dažādi garšaugi ir laba lieta, tos parasti lieto kaltētā vai žāvētā veidā. Taču var gatavot mikšļus, piemēram, vīriešu zapti, pievienojot pētersīļus, seleriju, dilles, piparus, cukuru, sāli, etiķi, un būs interesanta piedeva. Garšaugi stimulē imūnsistēmas darbību, arī vitamīni tajos ir, ēteriskās eļļas, kas uzlabo gremošanu un tamlīdzīgi. Tikai vienmēr aktuāls ir jautājums par sāls un cukura daudzumu. Protams, bez šīm sastāvdaļām nevar iztikt, taču nevar tās lielot lielā daudzumā.

NODERĪGI

• Čatniju izmanto nelielā daudzumā – parasti 1 līdz 4 tējkarotes uz porciju.

• Gan svaigā, gan vārītā čatnijā izmanto zaļo aso piparu.

• Ja čatniju gatavo no zaļiem tomātiem, tad cukuru tam nevajag pievienot.

Ābolu čatnijs

• Sastāvdaļas: 6 āboli, 4 ēdamk.kausēta sviesta, 2 tējk. svaiga ingvera, 2 kanēļa standziņas, tējk. anīsa sēklu, 50 g rozīņu, 2 līdz 3 pākstis kaltētu aso piparu, 5 krustnagliņas, tējk. kurkumas, šķipsniņa asafetīdas, 4 ēdamk. ūdens, 2 ēdamk. cukura.

• Pagatavošana: sagriež ābolus smalkos gabaliņos. Uzsilda katliņā sviestu. Kad tas ceļas uz augšu, pievieno ingveru, kanēļa standziņas, anīsa sēklas, piparus un krustnagliņas. Tur uz uguns, kamēr anīsa sēklas kļūst tumšākas – apmēram 30 sekunžu. Pievieno kurkumu, asafetīdu un ābolus. Maisa apmēram 5 līdz 6 minūtes, kamēr āboli kļūst brūni. Pievieno ūdeni. Liek vāku un vāra apmēram 15 minūšu, bieži maisot, kamēr āboli kļūst pavisam mīksti. Pievieno cukuru, uzgriež lielāku liesmu un visu laiku maisa, kamēr masa kļūst biezāka.

Saldais tomātu čatnijs

• Sastāvdaļas: 3 ēdamk. kausēta sviesta, tējk. fenheļa sēklu, 1/4 tējk. timiāna sēklu, 1/4 tējk. melno piparu sēklu, puse lauru lapas, sarkanā pipara pāksts, 570 g tomātu bez mizas, 50 g augļu cukura, 50 g dzelteno rozīņu, 1/4 tējk. kurkumas, sāls.

• Pagatavošana: uz vidējas uguns uzsilda sviestu katliņā. Pievieno visas minētās sēklas. Kad fenheļa sēklas kļūst tumšākas, bet melno piparu sēklas sāk sprakšķēt, pievieno lauru lapu un pipara pāksti. Pēc 5 sekundēm pievieno tomātus ar visu sulu. Samaisa un vāra uz mēreni vājas uguns apmēram 10 minūšu. Pievieno pārējās sastāvdaļas un gatavo apmēram 20 minūšu, kamēr čatnijs kļūst biezs. Var glabāt noslēgtā traukā ledusskapī apmēram 4 dienas.