Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Ārstnieciskās šitake sēnes

Šitake sēnes ir visvairāk izpētītās no ārstnieciskajām sēnēm. Veselīgās šo eksotisko sēņu īpašības pirmām kārtām saistītas ar to sastāvā esošajiem polisaharīdiem.

Šīs mākslīgi kultivētās sēnes satur minerālvielas, aminoskābes un šķiedrvielas, kas ļauj pazemināt holesterīna, arī cukura līmeni asinīs, cīnīties ar alerģiju. Tās ir bagātas ar olbaltumvielām, B grupas un D vitamīnu. Pētījumi liecina, ka šitake sēņu lietošana veicina radioaktīvo vielu izvadīšanu no organisma. Atgādina apšu beku garšu, tikai ar karameļu saldumu.

Šīm vērtīgajām sēnēm nepatīk sausums, bet vēl vairāk – pārlieku liels mitrums. Tas svarīgi tiem, kuri nodarbojas ar to audzēšanu. Kulinārijā tās izmanto dažādu ēdienu pagatavošanā. Garša un smarža viegli pagatavojamiem šitake ēdieniem atšķiras no šitake, ko ilgi gatavo. Restorānos šitake vispirms sausina, bet pēc tam cep eļļā uz vājas uguns. Šādas sēnes var izmantot, lai pagatavotu daudzus ēdienus. Šitake pasniedz kopā ar rīsiem, zivīm, makaroniem, dārzeņiem. Japāņu virtuvē tradicionāli zupu no šitake gatavo šādi: sēnes sagriež salmiņos un liek sakarsētā vistas buljonā ar sīpoliem. Sēnes izmirkst tajā dažas minūtes, un ēdiens ir gatavs. Šo sēņu vērtīgās īpašības izmanto arī kosmetoloģijā.

NODERĪGI

• Lieliski sader ar gulašu. Jāpievieno 30 minūtes pirms gulašs ir gatavs

• Šitake sēnes var audzēt dārzā vai meža izcirtumā, taču tas ir pacietīgs un darbietilpīgs process. Audzēšanai izmanto lapu koku baļķīšus, taču tiem nedrīkst būt bojāta miza. Piemērotākais laiks, kad baļķī var ievietot micēliju, ir pavasaris

RECEPTES

Sautētas šitake sēnes

• Sastāvdaļas: 500 g šitake sēņu, 300 g valriekstu, 2 ēdamkarotes sarkanvīna, sāls, zaļumi pēc izvēles.

• Pagatavošana: notīrītas, labi nomazgātas sēnes sagriež un liek kastrolī, pievieno sāli un sautē, kamēr ir gatavas. Notīrītus riekstus sasmalcina kopā ar zaļumiem un ķiploku, pievieno sāli, pielej sarkanvīnu un samaisa. Pievieno pie sēnēm un ļauj, lai vārās 5 līdz 10 minūtes. Pasniedz karstā vai atdzesētā veidā.

Šitake un avokado salāti

• Sastāvdaļas: 400 g šitake sēņu, avokado, ēdamkarote citrona sulas, ēdamkarote augu eļļas, ēdamkarote sojas mērces, zaļumi pēc garšas, pipari.

• Pagatavošana: šitake nomazgā un rupji sagriež, cep augu eļļā 7 minūtes, pievieno sojas mērci, gatavo vēl 3 minūtes, atdzesē. Zaļumus nomazgā un smalki sagriež. Avokado nomazgā, sagriež uz pusēm, izņem kauliņu, sagriež sloksnītēs un apslaka ar citrona sulu.

Sajauc šitake, avokado, zaļumus un liek salātu traukā.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Īpašas sēnes, kas pirms ilgāka laika atceļojušas pie mums no Āzijas. Tām piemīt dažādas brīnumainas īpašības. Tās ir speciāli jāaudzē, bet tā nav vienkārša lieta, tāpēc arī cena ir augstāka. Tās var izmantot svaigā veidā, bet arī kaltētā veidā, reizēm – pulveri, no kā gatavo dažādus preparātus. Kaltētās šitaki sēnēs ir vairāk nekā desmit līdz 20 procenti olbaltumvielu, B1, B2 un B12 grupas vitamīni, kas ir būtiski asinsvadu veselībai. To sastāvā ir dzelzs, magnijs, minerālvielas, maz tauku, tāpēc sēnes var lietot tie, kam ir diētiskas problēmas. Tajās ir īpašas vielas – betaglikāni, kam piemīt labas īpašības, kas pierādīts pētījumos, – piemīt pretvēža efekts, pazemina holesterīnu, uzlabo seksuālās funkcijas. Ja ir iespējams izmantot šīs sēnes un tās garšo, to var darīt, jo tām ir daudz vērtīgu īpašību. Var izmantot arī kaltētā veidā vai to pulveri, gatavojot dažādus ēdienus.