Jau atkal vistu šķiņķīši

Vistu šķiņķīši ir ērta izvēle ikdienas maltītei – nav ne dārgi, ne stundām ilgi šmorējami, toties gana sātīgi.

Viena otra mamma gatavo tos biežāk, nekā ģimenei gribētos, bet viņu var saprast: vistu šķiņķīši ir pieņemams vidusceļš starp neveselīgajām desiņām, pelmeņiem un citiem ātrajiem pusfabrikātiem, no vienas puses, un starp svaigiem, taču dārgākiem vai krietni ilgāk gatavojamiem produktiem.

Var jau aizrādīt, ka šķiņķīšos ir vairāk tauku, jo sevišķi – zem ādas, tāpēc labāka būtu vistas krūtiņa. Taču cenas starpība runā pati par sevi, turklāt vistas fileja daudziem šķiet sausa – lai maltīte izdotos garšīga, tā jāiemanās speciāli pagatavot un rūpīgi jāraugās, lai nepārcepas. Kad cilvēks noguris atgriežas no darba, nav godīgi no viņa virtuvē prasīt varoņdarbus. Katrai ģimenei pašai savā ēdienkartē jāatrod līdzsvars starp to, kas ir garšīgs un kas – veselīgs, jo bieži vien tas nav viens un tas pats; katram jāizvērtē savs kaloriju patēriņš un jāizspriež, ko, kad un cik atļauj figūra un maciņš, kurš ēdiens derēs ikdienas maltītei un kurš būs svētku galda cienīgs.

Sensenos laikos vistas Eiropā neesot bijušas sastopamas. Tās ievestas no Āzijas un sākumā turētas kā eksotiski putni, vēlāk izmantotas cīņām. Senie romieši jau barojuši vistas kaušanai. Interesanti, ka 161. gadā pirms mūsu ēras Romā izdots likums, kurš aizliedzis lietot uzturā nobarotus cāļus. Vēlāk likums vairākkārt atjaunots, bet ar tā ievērošanu acīmredzot nav veicies. Sevišķi augstu vērtēti cāļi, kas baroti ar pienā izmērcētu maizi. Romiešu ēdienu aprakstu krājumā Apicius, kas apkopots mūsu ēras 4. gadsimta beigās vai 5. gadsimta sākumā, atrodami 17 ēdieni no vistu gaļas, galvenokārt vārīti. Recepšu klāsts kopš tā laika visā pasaulē gājis plašumā. Ja atkal nopirkušies vistu šķiņķīši, bet ēdāji sāk kurnēt, ka tie apnikuši, der pamainīt savu ierasto recepti, kaut vai izvēlēties citas garšvielas. Ja uznāk iedvesma, nav liegts no vistu šķiņķīšiem pagatavot arī smalkāku cienastu.

*

NODERĪGI

• Vistas gaļā ir līdz 10 reizēm mazāk tauku nekā citās.

• Vistas gaļa satur par 11–25% vairāk olbaltumvielu nekā citas.

• Tā ir bagāta ar minerālvielām: kāliju, kas veicina šķidruma apriti organismā, fosforu un kalciju, kas kopā stiprina kaulus, zobus, matus un nagus, dzelzi, varu, mangānu, kobaltu un cinku.

• Vistas gaļa satur vitamīnus: A, B grupu un PP.

• Vislabāk izvēlēties svaigu atdzesētu vietējā ražojuma produkciju.

• Putnu gaļa satur salīdzinoši maz saistaudu, ir mīkstāka, līdz ar to vieglāk un ātrāk pagatavojama.

*

RECEPTES

Vistu šķiņķīši ar rozmarīnu

• Sastāvdaļas. Astoņi vistu šķiņķīši, seši nelieli kartupeļi ar miziņu, pusglāze auksti spiestas olīvu eļļas, viena ēdamkarote kapāta svaiga rozmarīna, viena tējkarote kapātu svaigu raudeņu, viena tējkarote ķiploku pulvera, sāls, malti melnie pipari pēc garšas.

• Pagatavošana. Cepeškrāsni iesilda līdz 190 grādiem. Kartupeļus gareniski sagriež četrās daļās. Vistu šķiņķīšus un kartupeļus liek lielā bļodā, pārlej ar eļļu un kārtīgi izmaisa, lai būtu vienmērīgi pārklāti. Kārto karstumizturīgā veidnē vai dziļā plātī, pārkaisa

ar rozmarīnu, raudenēm, ķiploku pulveri, sāli un pipariem. Liek cepeškrāsnī un cep aptuveni stundu, laiku pa laikam aplaistot ar cepeša šķidrumu.

Vistu šķiņķīši ar saulespuķu sēkliņām

• Sastāvdaļas. Astoņi vistu šķiņķīši, divas ēdamkarotes saulespuķu eļļas, viena tējkarote sāls, viena ēdamkarote medus, 100 g lobītu saulespuķu sēkliņu.

• Pagatavošana. Vistu šķiņķīšus atbrīvo no kauliņiem un sagriež gabalos. Liek sautējamā traukā, pievieno sāli, pārlej ar ūdeni, lai būtu pārsegti. Sautē vidējā siltumā aptuveni 45 minūtes (pa šo laiku šķidrums būs iztvaikojis). Pannā sakarsē eļļu, pārliek tajā vistu

gabaliņus, nedaudz apcep, pievieno sēkliņas un medu un, nepārtraukti maisot, cep uz vidējas uguns 10 minūtes. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem.

Vistu šķiņķīši ar ķiplokiem

• Sastāvdaļas. Seši vistu šķiņķīši, 50 g sviesta, trīs ēdamkarotes sasmalcinātu ķiploku, trīs ēdamkarotes sojas mērces, malti melnie pipari, kaltēti pētersīļu zaļumi pēc garšas.

• Pagatavošana. Vistu šķiņķīšiem uzmanīgi izgriež kaulu. Sajauc sviestu, ķiplokus, sojas mērci, piparus un pētersīļus, liek uz uguns un karsē, līdz sviests izkusis. Šķiņķīšus kārto karstumizturīgā veidnē, pārlej ar sagatavoto maisījumu, nedaudz atstājot rezervei. Liek iesildītā cepeškrāsnī, cep 25–30 minūtes, ik pa brīdim apgrozot, cepšanas gaitā pārlej ar atlikušo sviesta maisījumu. Pirms pasniegšanas uzkaisa nedaudz kaltētu pētersīļu.

Mīklā cepti vistu šķiņķīši ar sieru

• Sastāvdaļas. Astoņi vistu šķiņķīši, 200 g siera, viens iepakojums saldētas kārtainās bezrauga mīklas, viena ola, sāls un garšvielas pēc patikas.

• Pagatavošana. Šķiņķīšiem izņem kauliņus, to vietā ieliek siera gabalus, ieziež ar sāli un garšvielām. Atkausētu mīklu sadala vajadzīgā lieluma gabalos, katrā blīvi ietin pa šķiņķītim. Pārziež ar sakultu olu, liek cepeškrāsnī, cep nelielā siltumā divas stundas.

Pildīti vistu šķiņķīši

• Sastāvdaļas. Astoņi vistu šķiņķīši, viena glāze lobītu valriekstu, viena glāze žāvētu plūmju bez kauliņiem, viens saišķītis pētersīļu zaļumu, viens vidēji liels sīpols, sāls, pipari.

• Pagatavošana. Šķiņķīšiem uzmanīgi noņem ādu, lai tā paliktu vesela, izņem kaulus un cīpslas, gaļu samaļ kopā ar valriekstiem, plūmēm un sīpolu, pievieno sāli un piparus, samīca. Pildījumu liek sagatavotajās ādiņās, ja nepieciešams – sasprauž ar iesmiņiem. Kārto ietaukotā veidnē, uzkaisa sāli, pārklāj ar foliju un liek iesildītā cepeškrāsnī. Dažas minūtes pirms cepšanas beigām foliju noņem, lai šķiņķīši apbrūnē. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem vai citām piedevām.

Vistu šķiņķīši saldskābā mērcē

• Sastāvdaļas. 12 vistu šķiņķīši bez ādas, četras ēdamkarotes ūdens, trīs ēdamkarotes tomātu mērces, trīs ēdamkarotes brūnā cukura, divas ēdamkarotes galda etiķa, viena ēdamkarote citronu sulas, divas ēdamkarotes sojas mērces, viena tējkarote sāls, viena tējkarote sinepju pulvera, viena tējkarote aso sarkano piparu pulvera.

• Pagatavošana. Cepeškrāsni iesilda līdz 250 grādu temperatūrai. Mazā katliņā sajauc ūdeni, tomātu mērci, cukuru, etiķi, citronu sulu un sojas mērci, pievieno sāli, piparus un sinepes. Karsē uz vidējas uguns aptuveni 15 minūtes. Šķiņķīšus kārto cepeša traukā, pārlej

ar mērci, lai būtu vienmērīgi pārklāti, uzliek vāku. Liek cepeškrāsnī, 15 minūtes cep lielā karstumā, pēc tam samazina temperatūru līdz 150 grādiem un cep aptuveni 40 minūtes, beigās noņem vāku un cep vēl 15 minūtes.

Vistu šķiņķīši ar kukurūzu

• Sastāvdaļas. Trīs vistu šķiņķīši, puse citrona, viena glāze konservētu gurķu marinādes, 100 g neglazētu, nesaldinātu kukurūzas pārslu, viena ola, sāls, pipari.

• Pagatavošana. Šķiņķīšus atbrīvo no kauliem, vienā pusē pārgriež, izplāj uz dēļa un izdauza ar gaļas āmuriņu. (Daži recepšu autori iesaka šķiņķīšus ielikt plastmasas maisiņā, lai izdauzīšana veiktos vieglāk.) Uzkaisa sāli un piparus, apslacina ar svaigi spiestu citronu sulu. Liek traukā, pārlej ar šķidrumu, kurā marinējušies gurķi, atstāj uz divām stundām. Apviļā sakultā olā un kukurūzas pārslās, liek uz pannas kārtīgi sakarsētā eļļā un apcep no abām pusēm, pēc tam uzliek vāciņu un cep gatavu uz vidējas uguns.

Svarīgākais