Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Tomāti rudens pilnbriedā

Labam tomātam ir jāsmaržo pēc tomāta, saka lietpratēji. Izredzes atrast kvalitatīvus, smaržīgus un garšīgus vietējos tomātus ir no jūlija līdz oktobrim.

Vislabāk, ja tomāti nav noplūkti zaļi, bet nogatavojušies turpat dārzā un nav pabijuši arī ledusskapī, kas jūtami mazina aromātu.

Tomāti ir vieni no retajiem dārzeņiem, kas, termiski apstrādājot, nezaudē vērtību. Savā ziņā tāpat pieaug, piemēram, palielinās karotinoīda likopēna koncentrācija. Likopēnam pēdējos gados pievērsta īpaša zinātnieku uzmanība, jo tas ir spēcīgs antioksidants, kas var dot lielu labumu sirds un asinsvadu veselībai. Tāpēc, ja vien neesi pieslējies modei no savas ēdienkartes svītrot nakteņu dzimtas augus, pie kuriem līdz ar tomātiem pieskaitāmi arī kartupeļi, baklažāni, asā un saldā paprika, fizāļi un citas mazāk pazīstamas kultūras, vari padomāt arī par tomātu ēdieniem un konservēšanu. Kopš tomāti pazīstami Eiropas un Ziemeļamerikas iedzīvotājiem, tiem laiku pa laikam ir iznācis piedzīvot cilvēku neuzticēšanos. Līdz 18. gadsimtam ārsti esot brīdinājuši ļaudis neēst tomātus, jo tie varot izraisīt šausmīgas nelaimes, sākot no apendicīta un beidzot ar vēzi. 1808. gadā Salemas pilsētiņā Ņūdžersijas pavalstī kāds pulkvedis, vārdā Roberts Gibons Džonsons, esot atvedis tomātu sēklas un centies jaunos dārzeņus popularizēt, pat piedāvājis vietējiem iedzīvotājiem ikgadēju balvu par lielāko izaudzēto tomātu, taču ļaudis baidījušies tomātus ēst un audzējuši tos tikai skaistumam. 1820. gada 26. septembrī Džonsons nolēmis pierādīt visiem, ka tomāti ir ēdami un, stāvēdams uz pilsētiņas tiesas nama kāpnēm, divu tūkstošu skatītāju acu priekšā notiesājis lielu grozu ar tomātiem, tā šausminādams publiku, tomēr palikdams sveiks un vesels. Pēc divdesmit gadiem tomātu mode jau pārņēmusi visu Ziemeļameriku.

Arī Latvijā tomāti uzreiz neiekaroja visu ēdāju mīlestību. Daži veci ļaudis atceras savu vecāku stāstīto, ka pagājušā gadsimta sākumā, pirmo reizi izaudzējot savā dārzā tomātus, cilvēki cerējuši, ka skaistie, sarkanie augļi būs saldi, bet pagaršojot spļaudījušies vien. Šodien gan tikai retajam negaršo tomāti, bet viens otrs vairs pat nespēj iedomāties savu ēdienkarti bez kečupa vai tomātu pastas.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Dansukker

*

RECEPTES

Saldā tomātu un ābolu mērce

• Sastāvdaļas. 10 vidēji lieli tomāti, divas glāzes sīki sagrieztu notīrītu ābolu, trīs zaļās paprikas, divas glāzes tumšo rozīņu bez kauliņiem, divi sīpoli, trīs glāzes Dansukker smalkā cukura, sāls pēc garšas, viena glāze 9% etiķa, viena ēdamkarote sinepju graudiņu, nedaudz malta ingvera.

• Pagatavošana. Tomātus nomizo un sagriež četrās daļās, paprikas iztīra un sagriež strēmelītēs, visas sastāvdaļas liek katlā un vāra aptuveni divas stundas. Pilda burciņās, atdzesē, glabā ledusskapī.

Deserta tomāti

• Sastāvdaļas. Nelieli, stingri vienas šķirnes tomāti – lai pietiktu trīslitru burkas piepildīšanai; viens litrs ābolu sulas, 30 g sāls, 60 g Dansukker smalkā cukura.

• Pagatavošana. Tomātiem izgriež kātiņa vietu, novelk miziņu, vairākās vietās sadursta. Ābolu sulu kopā ar sāli un cukuru uzvāra, pārlej tomātiem, atstāj uz piecām minūtēm, uzvāra un pārlej vēl divas reizes. Burku aizvāko, brīdi patur apgāztu uz vāciņa, atdzesē.

Tomātu mērce Balkānu gaumē

• Sastāvdaļas. Divi kilogrami tomātu, viens neliels skābēts gurķis, 120 g Dansukker smalkā cukura, 100 ml etiķa (9%), 20 g sāls, tējkarote sarkano aso piparu pulvera, šķipsniņa maltu melno piparu, šķipsniņa sinepju pulvera.

• Pagatavošana. Tomātus sagriež šķēlītes, liek katlā uz uguns, karsē, līdz tie mīksti, izberž caur sietu, iegūto masu vāra, līdz paliek viena trešā daļa no sākotnējā tilpuma. Pievieno sīki sasmalcinātu skābēto gurķi un citas sastāvdaļas, samaisa, uzvāra un lej tīrā, izkarsētā burkā. Uzglabāšanai ziemai pasterizē 85–90 grādu temperatūrā (puslitra burciņu – 8 minūtes, litra – 15 minūšu).

Cukurtomātiņi

• Sastāvdaļas. Divi kilogramu tomātu, viens burkāns, neliels ķiploks, deviņas ēdamkarotes 9% etiķa, viena lauru lapa, četras upeņu lapas, viena neliela mārrutku lapa, viena diļļu ziedkopa, daži melno piparu graudiņi, četras ēdamkarotes Dansukker smalkā cukura, divas ēdamkarotes sāls, 1,5 l ūdens.

• Pagatavošana. Trīslitru burkas dibenā liek lapas, piparus, notīrītas ķiploku daiviņas un 4–8 daļās gareniski sagrieztu burkānu, virsū kārto tomātus, kam izdurta kātiņa vieta. Uzvāra ūdeni, pārlej burkas saturam, uzliek vāciņu un atstāj uz desmit minūtēm. Pēc tam ūdeni nolej katlā, pievieno sāli un cukuru, uzvāra, pielej etiķi un atkal pārlej tomātiem, atkārto to vēlreiz. Burku aizvāko, silti sasedz un ļauj lēnām atdzist. Uzglabā vēsumā. Ja jāglabā istabas temperatūrā, tad drošāk būs izmantot nevis trīsreizēju pārliešanu, bet gan pasterizāciju (80 grādu temperatūrā pusstundu).

Zaļo tomātu piedeva gaļas ēdieniem

• Sastāvdaļas. Viens kilograms zaļo tomātu, puskilograms Dansukker Demerara cukura, viena ēdamkarote sāls, viena ēdamkarote karija pulvera, šķipsniņa asās paprikas pulvera, mazs gabaliņš ingvera saknītes, sešas ķiploku daiviņas, 50 g rozīņu, glāze etiķa (9%).

• Pagatavošana. Tomātus sīki sagriež, ingveru sarīvē, ķiplokus sakapā, pievieno pārējās sastāvdaļas, vāra uz vidējas uguns aptuveni stundu.

*

Sinepju tomāti

• Sastāvdaļas. Tomāti – trīslitru burkas piepildīšanai, vidēji lieli, vienas šķirnes; 1–1,5 l vārīta atdzesēta ūdens, 1,5 ēdamkarotes sāls; 1,5 ēdamkarotes Dansukker Muscovado cukura, 1,5 ēdamkarotes sinepju pulvera.

• Pagatavošana. Burku piepilda ar tomātiem, pārlej tos ar ūdeni un pieber pārējās sastāvdaļas, uzliek plastmasas vāciņu. Tur istabas temperatūrā trīs dienas. Ceturtajā dienā tomāti ir gatavi ēšanai. Tos uzglabā ledusskapī.

*

NODERĪGI

• Tomātus visērtāk sagriezt ar nazi, kam ir robots asmens.

• Tomāti labāk uzglabājas, ja tos liek kārbā vai traukā ar kātiņa vietu uz leju.

• Ja tomāti ieplīsuši, tos var saglabāt 1–2 dienas, ja plīsumu vietās iekaisa sāli.

• Tomātus nav vēlams gatavot alumīnija traukos – ēdiens zaudēs krāsu un iegūs rūgtenu piegaršu, arī traukam nenāks par labu tomātos esošās skābes.

• Ja tomāti, no kuriem paredzēts gatavot mērci vai zupu, šķiet pārāk skābi, tiem pievieno nedaudz cukura vai šķipsniņu sodas.

• Jāņem vērā, ka tomātu skābuma dēļ citas ēdiena sastāvdaļas vārās ilgāk nekā parasti.

• Tomātu ēdieniem piemēroti garšaugi ir baziliks, raudene, majorāns, pipari, timiāns, dilles, ķiploki, lauru lapas, koriandrs, sīpoli, pētersīļi u. c.

• Lai tomātiem viegli novilktu miziņu, tos uz brīdi aplej ar vārošu ūdeni un pēc tam pārliek aukstā ūdenī.