Gurķu laiks turpinās

Pirmie kraukšķīgie un tik ļoti svaigie lauka gurķi tika ar nepacietību gaidīti un, iespējams, nograuzti turpat uz vietas.

Otrie nonāca salātos, aukstajā zupā un citos ēdienos, nākamie pārtapa mazsālītos gurķīšos, pēc tam sekoja marinēšana, skābēšana... Bet gurķu laiks joprojām rit pilnā sparā.

Neaizmirsīsim katru dienu pa kādam gurķītim tāpat vien apēst. Gurķi satur 95–96% ūdens, tāpēc noder arī slāpju remdēšanai, piemēram, dažus var iesviest līdzi grozā, uz mežu ogās vai sēnēs ejot. Gurķos ir arī nedaudz ogļhidrātu, šķiedrvielu, C vitamīna, folskābes, kālija, magnija, fosfora, vara, mangāna. Tikai nevajag gurķi mizot, jo tad ies zudumā gan šķiedrvielas, gan vitamīni. Gurķi spēj uzlabot ēstgribu un vielmaiņu, palīdz pret aizcietējumiem, tiem ir arī urīndzenoša iedarbība. Un, apēdot 100 gramus gurķu, organismam tiek tikai 12–20 kilokaloriju.

Katrai labai saimniecei ir sava iecienīta un neatkārtojama gurķu konservēšanas recepte. Cits var rūpīgi pierakstīt sastāvdaļas, precīzi ievērot proporcijas un darīt visu tieši tā, kā stāstīts, bet rezultāts izrādās atšķirīgs. Protams, garšu ietekmē gan gurķu šķirne un augšanas apstākļi, gan ūdens sastāvs, gan citi faktori, taču tā vien šķiet, ka tur ir arī sava tiesa maģijas. Bet, ja reiz tu nevari pārtrumpot omītes vai Zelmas tantes gurķīšus, tad vari radīt savu firmas recepti.

NODERĪGI

• Pērkot jāizvēlas gurķi, kas šķiet smagi, cieti; nav apvītuši vai plankumaini.

• Skābēšanai un konservēšanai vislabāk noder pumpainie gurķi, īpaši piemēroti

ir nelieli, tievi un gareni gurķīši, kas konservos ir stingrāki un kraukšķīgāki, turklāt ir arī ērtāk pildāmi burciņās.

• Gurķi nav piemēroti saldēšanai.

• Pirmo reizi konservējot gurķus, noteikti vēlams vispirms izlasīt kādu nopietnu konservēšanai veltītu grāmatu, lai uzzinātu un izprastu, ko nozīmē pasterizēšana, sterilizēšana, pārliešana un citi termini, kāds inventārs vajadzīgs utt.

•Konservēšanai vislabāk izmantot pilnīgi svaigus, tikko lasītus gurķus. Ja tie tomēr kādu dienu stāvējuši, vēlams gurķus aptuveni 8 stundas mērcēt aukstā ūdenī.

• Gurķu konservēšanai piemērots ciets ūdens, bet nav piemērots ūdens ar augstu dzelzs saturu, jo tas pasliktina konservu krāsu.

• Ja vēlas, lai mazsālītie gurķi būtu ātrāk gatavi, tiem pirms likšanas traukā nogriež abus galiņus un aplej ar karstu sālījumu. Tādi gurķi ēdami jau otrā dienā.

• Mazsālītus gurķus var pagatavot, arī nevārot sālījumu – tos līdz ar garšaugiem saliek plastmasas maisiņā, uzkaisa sāli, sakrata un liek ledusskapī. Maisiņu ik pa laikam izņem un apgroza, lai gurķi iesālītos vienmērīgi. Tūristi reizēm šādus gurķus ņem līdzi mugursomā pārgājienā vai velobraucienā – visu dienu kratīti, tie pret vakaru ir gatavi.

• Gurķiem piestāv dilles, baziliks, koriandrs, majorāns, piparmētras, raudene, pētersīļi, rozmarīns, anīss, kardamons, kajēnas pipari, ķimenes, kanēlis, melnie pipari, sinepes, safrāns.

RECEPTES

Saldie gurķīši

Sastāvdaļas. Aptuveni 1,6 kg nelielu gurķu, 2–3 ķiploku daiviņas, seši smaržīgie pipari, viens litrs ūdens, 200 g Dansukker smalkā cukura, divas ēdamkarotes sāls, 80 ml etiķa (9%), viena mārrutka lapa, viena liela dilles ziedkopa ar kātu. (Šis daudzums domāts trīslitru burkas piepildīšanai.)

Pagatavošana. Gurķus rūpīgi nomazgā, apgriež tiem abus galiņus. Izkarsētas burkas dibenā liek notīrītas ķiploku daiviņas, smaržīgos piparus, sagrieztu mārrutku lapu un dilles, kārto gurķus. No ūdens, cukura un sāls izvāra marinādi, mirkli pavāra, beigās pievieno etiķi. Karstu marinādi pārlej gurķiem, burkai viegli uzliek vāciņu, sterilizē 30 minūšu, cieši aizvāko, uz mirkli apgāž otrādi.

Gurķi ar āboliem

Sastāvdaļas. 800 g mazu nepāraugušu gurķu, 800 g kvalitatīvu ābolu ar glītu, gludu miziņu, viens litrs ūdens, 50 g sāls, 100 g Dansukker smalkā cukura, 15 g citronskābes, desmit piparmētru lapiņu.

Pagatavošana. Ābolus gareniski sagriež šķēlītēs, iztīra serdes, bet nemizo. Pamīšus kārto trīslitru burkā, pa starpām liek piparmētru lapiņas. Izvāra marinādi no ūdens, sāls, cukura un citronskābes. Pārlej burkas saturu ar vārošu marinādi, atstāj uz 4 minūtēm, pēc tam marinādi nolej un vēlreiz uzvāra, atkal pārlej gurķiem un āboliem, pavisam šo procedūru veic trīs reizes. Burku hermētiski noslēdz, silti sasedz un atstāj pēc iespējas lēnāk atdzist.

Saldskābie gurķi jāņogu sulā

Sastāvdaļas. Divi kilogrami gurķu, 300 g mazu sīpoliņu, dilles, estragons, 50 g mārrutku sakņu, 100 g sāls, 0,4 l ūdens, viena glāze jāņogu sulas, 100 g Dansukker smalkā cukura, 10 melno piparu graudiņu, lauru lapa.

Pagatavošana. Gurķiem izņem sēklotni, nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pārkaisa ar sāli, uz nakti ieliek ledusskapī. Otrā dienā pilda burciņās kārtām ar sīpoliem, rīvētiem mārrutkiem, sasmalcinātām dillēm un estragonu. No ūdens, jāņogu sulas, pipariem un lauru lapas izvāra marinādi, pārlej burciņu saturam, atdzesē un noliek vēsumā. Pēc diennakts marinādi atkal nolej, vēlreiz uzkarsē un pārlej. Burkas aizvāko, uzglabā vēsumā.

Gurķu ievārījums (sena krievu virtuves recepte)

Sastāvdaļas. 400 g nenobriedušu mazu gurķīšu, sāls, kāpostu lapas, viens kilograms Dansukker smalkā cukura, divi citroni, 25 g ingvera.

Pagatavošana. Gurķus nomazgā, nosusina un liek diezgan stipri sālītā ūdenī, pievieno vienu kāpostu lapu un patur vairākas dienas siltā vietā, līdz gurķi dzeltē. Bļodas dibenu izklāj ar kāpostu lapām, virsū liek gurķus, tos pārsedz ar citām kāpostu lapām. Ūdeni, kurā gurķi tika mērcēti, uzvāra, pārlej gurķiem, nedaudz atdzesē, pēc tam šo procedūru atkārto, līdz gurķi sāk iegūt zaļu nokrāsu. (Pēc katras pārliešanas bļodai uzliek vāku, lai gurķi neatdzistu pārāk strauji.) Pēc tam gurķus uz trim dienām iegremdē aukstā ūdenī. Ūdeni nolej, gurķus labi nosusina un pārlej ar atdzesētu sīrupu, kas izvārīts no 400 g cukura, pusotras glāzes ūdens, pievienojot ingveru, no citroniem izspiestu sulu un norīvētu miziņu. Nākamajā dienā sīrupu nolej, pievieno tam atlikušos 600 g cukura, biezi ievāra, pievieno gurķus un divas reizes uzvāra. Pilda burciņās un aizvāko.

Pārauguši gurķi

Sastāvdaļas. Divi kilogrami lielu, pāraugušu gurķu, buntīte diļļu, piecas ķiploku daiviņas, pusglāze 9% etiķa, pusglāze augu eļļas, pusglāze kādas no Dansukker brūnā cukura šķirnēm, divas ēdamkarotes sāls, viena ēdamkarote maltu melno piparu.

Pagatavošana. Gurķus nomizo, gareniski sagriež katru 6–8 šķēlītēs, ko šķērsām pārgriež uz pusēm. Ķiplokus un dilles sakapā. Gurķus saliek lielā traukā, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, samaisa, traukam uzliek vāku un novieto uz trim stundām ledusskapī. Pēc tam gurķus blīvi pilda puslitra burciņās, viegli uzliek vāciņus, sterilizē 15 minūšu, hermētiski aizvāko.

Svarīgākais