Vasarā ir plašas iespējas sviestmaizītes papildināt ar dažādiem produktiem, lai tās būtu aromātiskākas un pikantākas – sviestam var pievienot dažādus produktus, un tas iegūs atšķirīgu garšu un krāsu.
Jāatceras, ka produktiem, ko pievieno sviestam, jābūt kvalitatīviem. Sviestam var pievienot zaļumus – dilles, seleriju, baziliku un ķiploku, tomātu biezeni, mārrutkus, sinepes, sēnes, sieru, ķilavas, šķiņķi, šokolādi, apelsīna miziņas un citu. Vispirms sviestu ar koka karoti traukā vēlams saputot. To var arī sildīt ūdens peldē, kamēr tas kļūst krēmīgi mīksts, pievienot izvēlētās piedevas un samaisīt. Lai sviestu varētu viegli uzsmērēt, kad tas ir atdzisis, tam jāpievieno nedaudz olīveļļas. Iegūto masu liek pārtikas plēvē, sviestpapīrā vai alumīnija folijā, kuru pirms tam samitrina. Izveido desas formu un ievieto ledusskapī, lai sastingst. Kad tas kļuvis ciets, var sagriezt šķēlītēs un likt uz šķīvja. Sviestu var sasildīt arī istabas temperatūrā un pievienot piedevas, samaisot blenderī vai virtuves kombainā. Sviestu ar piedevām lieliski var izmanot maizītēm tad, kad mājās jāuzņem viesi, jo tās būs dekoratīvas un garšīgas.
Andis BRĒMANIS, dietologs:
– Cilvēks pēc dabas ir veidots tā, ka viņam rodas vēlēšanās izdomāt kaut ko interesantāku un garšīgāku. Tāpēc šādā nolūkā izmanto lietas, kuras ikdienā nav ieteicams pārāk bieži lietot. Pirmkārt, jārēķinās, ka sviests – tas nozīmē taukus. Tie ir vērtīgi, ja ir aktīvs dzīvesveids, bet bīstami tad, ja dzīvesveids – mazaktīvs. Tiem, kuriem ir liekais svars un ikdienā strādā pie datora, daudz sviesta nepienākas. Tie, kuri ir fiziski aktīvi, atļaujas vairāk. Sviestu var uzlabot un padarīt vērtīgāku, ja pievieno zaļumus – dilles, baziliku, kuros ir ēteriskās eļļas, vitamīni un citas vielas, arī ķiploku. Tikai nevajag aizrauties ar sāls pievienošanu! Taču, ja pievieno sāļus produktus, piemēram, siļķi, tad sviests kļūst viltīgāks. Pašam jāizvērtē, vai sviestu var atļauties ikdienā vai tikai brīvdienā. Tomēr sviests ar piedevām nav produkts ikdienai, bet īpašām ēdienreizēm.
*
NODERĪGI
• Ja ir vēlēšanās, lai sviestu ar piedevām var viegli uzsmērēt uz maizes, tad tam pievieno nedaudz olīveļļas.
*
NODERĪGI
Tomātu sviests
Saputotam sviestam pievieno tomātu biezeni, sāli, piparus un cukuru pēc garšas. Tomātu sviestu uzsmērē maizītēm un rotā ar sieru un burkāna šķēlīti.
Ķilavu sviests
• Sastāvdaļas: 200 g ķilavu, 200 g sviesta, sīpols.
• Pagatavošana: ķilavas notīra un sīki sasmalcina vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā. Sīpolus sīki sagriež un viegli apcep sviestā. Saputotam sviestam pievieno sasmalcinātas ķilavas, sīpolus un labi izmaisa. Ķilavu vietā var izmantot siļķi. Baltmaizes šķēles pārsmērē ar ķilavu sviestu un rotā ar gurķi, kuru papildina ar olas daiviņu.
Mārrutku sviests
Mārrutku sakni notīra, nomazgā un uz smalkas dārzeņu rīves sarīvē, pievieno etiķi, cukuru, sāli pēc garšas un iemaisa saputotā sviestā. Rupjmaizes šķēli apsmērē ar mārrutku sviestu un rotā. Virsū uzliek cepeša vai filejas šķēli, uz tās – sagrieztu gurķi.
Olu sviests
Saputotam sviestam pievieno saberztus cieti vārītu olu dzeltenumus, sāli un nedaudz citrona sulas vai citronskābes. Baltmaizes šķēles pārsmērē ar olu sviestu un rotā ar cieti vārītas olas ripiņu, kuras vidū uzliek saritinātu ķilavas fileju. Var rotāt ar zaļiem lociņiem.
Siera sviests
• Sastāvdaļas: 100 g sviesta, 100 g Holandes vai Krievijas siera.
• Pagatavošana: sieru sarīvē uz vidēja rupjuma dārzeņu rīves. Sviestu saputo, pievieno sieru un sāli, ja nepieciešams. Baltmaizes šķēles pārsmērē ar siera sviestu, rotā ar novārīta burkāna šķēlēm un pārkaisa ar sagrieztiem zaļumiem.