Smiltsērkšķu augļi nav tikai vitamīnu avots vien. Mazliet pacietības, tos vācot no ērkšķainajiem zariem un apstrādājot, vēl mazliet – gatavojot ēdienus vai dzērienus, un mielošanās var sākties.
Iznāk arī daudzveidīgs ziemas krājumu sortiments, lietpratēji no smiltsērkšķiem pat dara vīnu. Un beidzot šis tas paliek dārzā arī putniņiem, kuri atšķirībā no mums vairāk tīko sēkliņas, nevis mīkstumu.
Kā iegūt smiltsērkšķu sulu
Aprakstīti dažādi paņēmieni, kā izspiest smiltsērkšķu sulu. Daudzi dārzkopji sulu izspiež ar mehānisko gaļas mašīnas spiedi, izspiedumiem pievieno 30–40% ūdens, kas sasildīts līdz 40 grādu temperatūrai, kārtīgi izmaisa, nostādina 20 minūtes un spiež vēlreiz, iegūtos šķidrumus sajauc un pasterizē. Lai iegūtu biezsulu, augļus uz 2–3 minūtēm iegremdē verdošā ūdenī un pēc tam izberž caur smalku un stingru nerūsējoša materiāla sietu. Ja smiltsērkšķi neaug pašu dārzā, vienkāršāk ir nopirkt gatavu sulu.
Visu rakstu lasiet 17. oktobra izdevumā Māja.