Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Sulīgais steiks

© nra.lv

Vārds steiks parasti asociējas ar kaut ko pusgatavu, taču šis ir ēdiens, kuru jāprot pagatavot, lai tas būtu labs.

Pats svarīgākais, protams, ir izvēlēties gaļu. Gaļas gabalam jābūt tādam, lai no tā nevajadzētu neko griezt nost. Klasiskajam steikam parasti izvēlas liellopa gaļu 2,2 līdz 5 centimetru biezumā. Steiku, protams, negatavo cepeškrāsnī, bet gan uz grila. Vasara taču ir piemērotākais laiks, kad to var darīt.

Kāpēc steiku vislabāk gatavot tieši no liellopa, nevis no cūkgaļas vai vistas gaļas? Iemesls ir, ka liellopa gaļu cilvēks var lietot uzturā pusgatavu. Steiks ar asinīm... Tieši tādas ir asociācijas, runājot par ideālu steiku. Steika gatavošanas process it kā ir vienkāršs, taču tajā pašā laikā to var pielīdzināt mākslas darbam. Vajadzīga atklāta uguns, un viss pareizi jāizdara. Gaļu parasti neklapē, sāla, uzkaisa piparus un apcep no abām pusēm uz uguns. Gatavošanai pietiek 15 minūšu. Vispirms to cep uz maksimālas uguns, lai aizvērtu steikam augšpusi – cepot glikoze karamelizējas un okupē šķiedras. Tas palīdz saglabāt gaļas sulu, un steiks paliek sulīgs. Lai apceptu katru pusi, pietiek tikai ar minūti. Pēc tam temperatūru samazina, lai gaļa saceptos. Pēc apcepšanas steiks jāatstāj uz kādu laiku siltā vietā. Šajā laikā gaļas sula vienmērīgi izplatīsies pa visu steiku. Pirms pasniegšanas steiku var apsmērēt ar augu eļļu.

NODERĪGI

Nevajag steika gatavību pārbaudīt ar dakšiņu, citādi visa gaļas sula iztecēs, bet gaļa paliks sausa.

Ja nav īstas pārliecības, ka steiks ir gatavs, tad labāk to pārbaudīt ar nazi steika viducī.

Steikam jāļauj atpūsties, lai gaļas sula vienmērīgi izdalās pa visu gabalu.

Nevajag aizmirst pagatavot pie gaļas mērci. Ar to steiks vienmēr ir garšīgāks.

Gaļu vislabāk sālīt, un pievienot garšvielas pēc cepšanas, jo ar garšvielām to var apdedzināt.

Parastās sāls vietā labāk izmantot rupju jūras sāli.

RECEPTES

Steiks ar pipariem un dārzeņiem

Sastāvdaļas: 4 gabaliņi liellopa filejas, 2 ēdamkarotes sojas mērces, sīpols, 100 g cukurzirņu, 100 g šampinjonu, ēdamkarote citrona sulas, saldais pipars, 100 g sojas asnu, ķiploks, sāls, čili, 4 ēdamkarotes arahisa sviesta, 2 tējkarotes marinētu zaļo piparu, 4 līdz 6 ēdamkarotes baltvīna.

Pagatavošana: gaļu nomazgā, viegli saklapē. Liek traukā un pārlej ar sojas mērci. Sīpolu sagriež riņķīšos. Notīra zirņus un sagriež. Šampinjonus sagriež strēmelēs. Dārzeņus sajauc ar citrona sulu. Notīra saldo piparu un sagriež tievās strēmelēs. Sojas asnus nomazgā un nosusina. Sasmalcina ķiploku. Čili sagriež, izņem sēklas un sagriež tievās strēmelēs. Uzkarsē pannā sviestu. Apcep tajā gaļu uz lielas uguns, kamēr iegūst sārtu garozu. Noņem gaļu. Eļļā apcep visus dārzeņus. Pievieno tiem gaļu, pielej vīnu un ātri uzsilda. Pievieno sāli pēc garšas.

Steiks sarkanajā vīnā

Sastāvdaļas: 750 līdz 900 g steika, 800 g sarkanā vīna, 2 tējkarotes ķiploku sāls, ēdamkarote sausu oregano lapu, melnie pipari.

Pagatavošana: steiku sagriež gabaliņos. Vīnu sajauc ar sāli, pipariem, oregano lapām. Steiku liek uz šķīvja, pārlej ar sagatavoto marinādi un atstāj uz pāris stundām ledusskapī, var arī pa nakti. Cep uz restēm, pārlejot vai apsmērējot ar marinādi. Cep 3 līdz 4 minūtes katru pusi. Kā garnīru izmanto kukurūzu un salātus, kuru sastāvā ir kartupeļi.

Andis BRĒMANIS, dietologs

– Gaļa ir labs olbaltumvielu avots. Pēc aminoskābju sastāva ļoti identiski, kādas tās proporcijas ir nepieciešamas mūsu organismam. Lietojot gaļu uzturā, nav vajadzīgs liels olbaltumu daudzums salīdzinājumā ar graudaugu olbaltumu. Gaļā ir dzelzs un citas minerālvielas. Nākamais moments – gatavošanas nianses. Protams, vārīta gaļa ir labākais veids. Steiku gatavo uz uguns. Jāuzmanās, lai steiks netiek piededzināts, lai tas ir pusjēls vai asiņains – pēc katra gaumes. Klasiskam steikam parasti izvēlas liellopa gaļu. Cūkgaļai ir svarīga termiska apstrāde. Labāk izvēlēties gaļu, nevis kūpinājumus, desas izstrādājumus, kuri paredzēti ilgstošai uzglabāšanai. Gatavojot steiku, var piebērt tikai piparus. Ēdot gaļu, nevajag aizmirst pievienot svaigus dārzeņus un zaļumus, kas papildina un optimizē dzelzs uzsūkšanos, veicina gremošanu.