Jauko vasarīgo brīdi, kad dārzos satiekas zemenes un ķirši, var izmantot ļoti garšīgu saldo ēdienu radīšanai no abiem.
Nav pat vajadzīgas nekādas īpašas receptes, vienkārši zemenēm pievieno zināmu daļu ķiršu un otrādi, un parādās jaunas, svaigas garšas nianses želejām, sambukiem, debesmannai, kūkām, dzērieniem. Bet vēl svarīgāk ir baudīt svaigus ķiršus, kamēr vien iespējams.
Ķirši ir kālija, kalcija, dzelzs, fosfora, magnija, vara, C vitamīna, arī balastvielu, dažādu organisko skābju un augu valsts krāsvielu avots. Skābie ķirši ir sevišķi bagāti ar antioksidantu – antocianīnu, kam konstatēta pretiekaisuma iedarbība. Amerikā aprēķināts, ka betakarotīns ķiršos ir 19 reižu vairāk nekā mellenēs vai zemenēs. ASV ķirsi reizēm dēvē par jauno superaugli, pieaug pētījumu skaits, kuros konstatē dažādas ķiršu īpašības, kas nāk par labu cilvēku veselībai. Parādījušies dati, ka ķirši var atvieglot artrīta un podagras radītās sāpes, mazināt sirds slimību, diabēta un dažu vēža veidu attīstības risku. Ķiršos ir arī melatonīns, kas varētu palīdzēt dabiskā veidā noregulēt miega režīmu, kas izjaukts, piemēram, lidmašīnā šķērsojot vairākas laika joslas, vai citu apstākļu dēļ. Mičiganas universitātē veikts pētījums, kura rezultāti liecina, ka ķirši jāēd tiem, kuri grib atbrīvoties no liekā svara un jo īpaši – no taukiem vēdera apvidū, kā arī pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Lai gūtu visus šos labos efektus, dienā ieteicams apēst vienu divas porcijas ķiršu. Laikā, kad nav pieejamas svaigas ogas, var lietot žāvētas vai saldētas un dzert ķiršu sulu.
NODERĪGI
Ja ķirši ir bezgaršīgi, ūdeņaini un ātri bojājas, tas nozīmē, ka tie novākti priekšlaikus.
Ķirši jāvāc ar visiem kātiņiem. Tūlītējai izmantošanai var ogas lasīt arī bez kātiņiem.
Svaigu ķiršu pazīme ir stingras, gludas, nesaplaisājušas ogas, bez tumšākiem plankumiem; ar gaišzaļiem, lokaniem kātiņiem. Ja kātiņi brūni un cieti, ogas jau glabātas ilgi. Ja kātiņu nav – no iegādes labāk atturēties, jo tādi ķirši var būt jau sākuši bojāties.
Ķiršus uzglabā ledusskapī, tos nav ieteicams turēt ilgāk par trim dienām. Ogas vēlams lasīt vai pirkt tarā, kurā tās tiks glabātas, jo lieka pārbēršana paātrina bojāšanos.
Žāvēšanai vislabāk piemēroti tumšo šķirņu ķirši. Tos nomazgā, atbrīvo no kātiņiem, pēc tam ogas ieteicams blanšēt 30–40 sekunžu, pievienojot ūdenim mazu šķipsniņu sodas. Tad ķiršus noskalo aukstā ūdenī, notecina un liek kaltēties 40–45 grādu temperatūrā. Kad ogas apvītušas un sakrunkojušās, temperatūru paaugstina līdz 80 grādiem. Kaltēšana prasa 10–12 stundu.
Arī saldēšanai labāk der tumšas krāsas ķirši, kas ir izskatīgāki. Atkusušas ogas ir mīkstas, tās izmanto pīrāgu pildījumam, saldajiem ēdieniem, mērcēm, marinādēm.
Ķiršu lapas izmanto, skābējot un marinējot gurķus vai tomātus, vārot ērkšķogu ievārījumu, kā arī gatavojot aroniju sīrupu. Tās padara maigāku pārējo sastāvdaļu aso garšu.
Mīklas izstrādājumos, kuros ir svaigi ķirši, var veidoties zilgans iekrāsojums ogu un mīklas saskares vietā, jo vielas, kas ir ķiršos, reaģē ar sodu vai cepamo pulveri. Lai iekrāsojums neveidotos, mīklu nemīca pienā, bet paniņās vai kefīrā, vai arī tai pievieno citronu sulu.
Ķiršos ir zems pektīnvielu saturs. Ja grib izvārīt biezu ievārījumu, tiem pievieno ērkšķogas vai jāņogas, var izmantot arī speciālo ievārījuma cukuru ar pektīnu.
NODERĪGI
Ķiršu kokteilis. Sastāvdaļas. 300 g ķiršu, 300 ml ķiršu vai citas sulas, 300 ml jogurta bez piedevām, ledus, dažas piparmētru galotnītes, ogas rotāšanai. Pagatavošana. Ķiršus nomazgā, noplūc kātiņus un izņem kauliņus. Ķiršus, sulu un jogurtu liek blenderā, puto, līdz iegūst viendabīgu, putainu dzērienu. Glāzēs liek nedaudz ledus, ielej kokteili, rotā ar ķiršu ogām un piparmētru galotnītēm.
Cūkgaļa ar ķiršiem. Sastāvdaļas. 400 g cūkas kakla karbonādes, piecas ēdamkarotes olīvu eļļas, viena rīvēta citrona miziņa, sāls, malti melnie pipari, 250 g ķiršu, viens sarkanais sīpols, svaigs timiāns. Pagatavošana. Gaļu sagriež četrās šķēlēs, viegli izdauza ar āmuriņu un liek marinādē, kas pagatavota no trim ēdamkarotēm olīvu eļļas, citrona miziņas, sāls un pipariem. Marinē vismaz stundu. Ķiršus atbrīvo no kauliņiem, pēc iespējas glīti sadala pusītēs, neļaujot aiziet zudumā iztecējušajai sulai. Pievieno sīki sagrieztu sīpolu, divas ēdamkarotes eļļas un smalki kapātu timiānu. Gaļu izcep uz grila, pārliek ķiršus un pasniedz.
Ķiršu ledus. Sastāvdaļas. 150 ml upeņu liķiera, 150 ml ābolu sulas, 450 g svaigu ķiršu bez kauliņiem, pūdercukurs pēc garšas. Pagatavošana. Liķieri un sulu lej katliņā, pievieno ķiršus, izvāra mīkstus, pagatavo viendabīgu masu ar blendera palīdzību vai izberžot caur sietu. Pēc garšas pievieno pūdercukuru, atdzesē, liek saldējamās veidnītēs ar kubveida nodalījumiem, sasaldē saldētavā. Pasniedz kā atsevišķu atspirdzinošu desertu vai kopā ar saldējumu, putukrējumu u. c.
Ķiršu vareņiki. Sastāvdaļas. 500 g ķiršu bez kauliņiem, viena ēdamkarote kartupeļu cietes, divas ēdamkarotes cukura, divas ēdamkarotes skābā krējuma, viena ēdamkarote sviesta, glāze karsta ūdens, 2,5 glāzes miltu, šķipsniņa sāls, sviests ieziešanai, krējums pārliešanai. Pagatavošana. Ķiršiem notecina lieko sulu, tos sajauc ar cukuru un cieti. Miltiem pievieno sāli, izsijā, pievieno krējumu un sviestu, sajauc mīklu, liek to uz miltiem nokaisītas darba virsmas, samīca gludu, plastisku mīklu. To sadala trīs daļās, divas atliek malā un pārsedz ar pārtikas plēvi, no vienas izveltnē 9–10 cm platu strēmeli, uz kuras aptuveni 3 cm attālumā citu no citas liek pa karotītei pildījuma. Abas malas ieziež ar ūdeni, mīklas strēmeli pārloka pāri pildījumam. Ar glāzi vai piemērota diametra apaļu veidnīti izspiež pusapaļas formas vareņikus, kam vidū pildījums, maliņas saspiež kopā. Sagatavotos vareņikus liek uz miltiem nokaisītas paplātes un ievieto ledusskapī, tad ķeras pie nākamās porcijas gatavošanas. Kad visas trīs porcijas gatavas, lielā katlā uzvāra ūdeni, pa daļām liek iekšā vareņikus un vāra, līdz tie uzpeld, izņem ar putu karoti, notecina, ieziež ar sviestu, liek šķīvjos, pasniedz ar krējumu.
Ķirši mīklā. Sastāvdaļas. 500 g lielu ķiršu, 100 g miltu, viena ola, šķipsniņa sāls, 150 ml piena, tējkarote augu eļļas, pūdercukurs. Eļļa taukvāres katlam. Pagatavošana. Ķiršiem izņem kauliņus, ogas uzdur uz tieviem koka iesmiņiem. Mīklas pagatavošanai olas dzeltenumu atdala no baltuma, sajauc ar miltiem, pienu, sāli, tējkaroti eļļas, beigās iecilā saputotu olas baltumu. Ķiršus apmērcē mīklā, liek taukvāres katlā vārošā eļļā, cep 5 minūtes. Nosusina lieko eļļu salvetēs, uzkaisa izceptajiem ķiršiem pūdercukuru, pasniedz karstus.