Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Talants, kas jāizkopj

© F64

«Nesen ar mammu pārrunājām, kāpēc man ir tik liela interese par ēst gatavošanu. Un tad viņa atcerējās, ka es jau kopš četru gadu vecuma esot aizrāvusies Egila Zariņa Rīta miksli un mēģinājusi kaut ko meistarot līdzi ekrāna varoņiem.

Un vēl man mājās bija ļoti daudz pavārgrāmatu, kas domātas bērniem. Ja iepriekš domāju, ka man pēkšņi ir uznākusi interese par ēst gatavošanu, tad izrādījās, ka tā vis nav,» saka Āgenskalna Valsts ģimnāzijas abituriente Marta Voicehoviča, kuras gatavotos ēdienus viņas radi, draugi un klasesbiedri vienmēr ir vērtējuši atzinīgi.

Martai bija 12 gadu, kad viņa no Aizkraukles pārcēlās uz Rīgu, lai turpinātu mācības Āgenskalna Valsts ģimnāzijā. Kopā ar vecākajiem brāļiem (viens ir gadu vecāks, otrs – septiņus), kuri mācījās tajā pašā skolā, viņa kādu laiku dzīvoja un saimniekoja īrētā dzīvoklī. «Brāļi mani, sīko, ātri vien pielika pie virtuves darbiem, un arī kurkstošs vēders ir spēcīgs stimuls rosīties. Kad vakarā attopies, ka gribas ēst, bet mājās ir tikai kartupeļi, sīpoli un krējums, taču mammas, kas kaut ko pagatavotu, nav blakus, tad sāc domāt un rīkoties. Un beigās tu no kartupeļiem, sīpoliem un krējuma iemācies uzburt kaut ko tādu, kas līdzinās gastronomiskām izvirtībām un par ko visi mājinieki ir sajūsmā,» savā pieredzē dalās Marta.

Vista baltvīnā ar ciedru riekstiem

Kad visi vēl mācījušies ģimnāzijā (nu jau brāļi un Marta ir to absolvējuši), nedēļas nogalē braukuši pie vecākiem un Rīgā atgriezušies ar smagiem maisiem, kuros bijuši gan kartupeļi, burkāni un kāposti, gan ievārījumi un sulas, gan arī ceptas kotletes un karbonādes. «Mācoties 7. klasē, mana augstākā pilotāža bija dārzeņu sautējums, bet gadu vēlāk es jau gatavoju vistas fileju ar ciedru riekstiem baltvīna mērcē. Tas bija diezgan ķēpīgi – pagāja vismaz pāris stundu, līdz varējām ķerties pie ēšanas.»

Šā ēdiena recepti Marta esot uzzinājusi no darbabiedres, kad vasaras brīvlaikā strādājusi veikalā The Body Shop. Lai tas taptu, vistas fileju sagriež strēmelītēs un kopā ar ciedru riekstiem un garšvielām apcep uz pannas. Tad pievieno baltvīnu, pakarsē, pēc tam pielej saldo krējumu. To visu pārceļ uz cepeštrauku, uzbārsta sarīvētu sieru un cepeškrāsnī iekšā. «Kāpēc ķēros pie tik sarežģīta ēdiena? Bet ko es varēju zaudēt?! Sliktākajā gadījumā – vistu un sauju riekstu. Bet sliktākais variants nepiepildījās, un mēs varējām mieloties ar sulīgu un sātīgu vistu.» Marta piemetina, ka viņai ļoti garšojot rieksti ēdienā, tāpēc esot gatava tos ēst pat kopā ar ceptiem kartupeļiem.

Vistu var arī noturēt baltvīnā un tad tikai cept. Šim ēdienam vajag vistu un aptuveni 100 ml baltvīna, vistas pildījumam – 100 g smalki sagrieztu mandeļu, 100 g smalki sagrieztu dateļu, 25 g ingvera, 50 g rudzu maizes garoziņu, 1 olu, sāli un melnos maltos piparus, bet mērcei – 50 g ciedru riekstu, 25–50 g ingvera, 2 tējk. vīna etiķa, 1 ēdamk. medus, pusi tējkarotes sasmalcinātu muskatriekstu un 3 olu dzeltenumus. Vistu aplej ar vīnu un uz nakti ieliek ledusskapī. Sajauc pildījuma sastāvdaļas. No rīta no vistas nolej vīnu, piepilda ar sagatavoto pildījuma masu un aptuveni stundu cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā. Mērcei visas sastāvdaļas liek blenderī un sajauc, līdz veidojas viendabīga masa. Tad lej katliņā un, nepārtraukti maisot, karsē uz lēnas uguns, līdz masa sāk biezēt. Vistu pasniedz sagrieztu, bet mērci lej atsevišķā traukā. «Dažkārt improvizēju, liekot kopā ēdiena sastāvdaļas, kuras iekrīt acīs, staigājot pa lielveikalu. Piemēram, ieraugu plauktā apelsīnus un nodomāju: o, šovakar būs vista karamelizētu sīpolu, dateļu, saldā krējuma un apelsīnu sulas mērcē.»

Tunča sacepums

Bērniem domātās pavārgrāmatas, kas ir Martas bibliotēkā, viņai noderot joprojām.

«Tur ir atrodamas izcilas ēdienu receptes, kas turklāt neprasa lielu piepūli gatavojot. Nesen taisīju tunča sacepumu, kura tapšanas izklāsts atrodams pirms kādiem desmit gadiem izdotajā grāmatā Pirmās iemaņas pavārmākslā. Šajā grāmatā ir arī izstāstīts, kā pagatavot dažādas mīklas,» zina teikt Marta.

Tunča sacepumam nepieciešams konservēts tuncis savā sulā (tam jābūt gabaliņos), konservēta saldā kukurūza (vēlams Bonduelle), piens, milti, nedaudz eļļas vai sviesta, siers, makaroni un garšvielas. «Izvāra makaronus. Uztaisa mērcīti – uz pannas eļļā vai sviestā apbrūnina miltus, pievieno pienu un maisa, līdz veidojas viendabīga masa. Tad pieliek tunci un kukurūzu un vēl brītiņu pakarsē. Pēc tam cepamtraukā liek vārītos makaronus, tiem pārlej mērci un pārkaisa sarīvētu sieru un turpina cept uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc 15 minūtēm ēdiens ir gatavs. Ātri un garšīgi!»

Debešķīgi kēksiņi un kola ar zemenēm

Marta atklāj, ka ēst gatavošanas procesam un azartam viņa ļaujoties tikai tad, kad viņai esot labs garastāvoklis. «Ja esmu neomā, varu apēst arī cīsiņus, ko manās mājās parasti nedara, jo tiem, tāpat kā desām, ir briesmīgs sastāvs,» spriež meitene. «Absolūti piekrītu tam, ka ēdiens ir jāgatavo ar mīlestību, citādi tas sanāk negaršīgs, bet no gatavošanas procesa nav nekāda kaifa. Reiz ar draudzeni, redzot, cik nelāgā garastāvoklī šefpavāre rosās ap plīti, aizgājām no restorāna, kaut ēdienkartē jau bijām noskatījušas, ko ēdīsim, un maltītes nojausmās jau bija sākusi izdalīties kuņģa sula.»

Marta nosmej – ja viņai esot pusgarastāvoklis, tad cepot kēksiņus. «Tur ir liela darbošanās, kamēr sagatavo mīklu un tad to iespaida katrā mazajā formiņā. Šā procesa laikā sliktais noskaņojums parasti pagaist.» Šokolādes kēksiņu mīklai nevajagot ne pienu, ne olas, bet 200 g miltu, 200 g cukura, 4 ēdamkarotes kakao, cepamo pulveri, vaniļas cukuru vai vaniļas esenci. «Visas sastāvdaļas sajauc un izveido trīs iedobītes: vienā ielej tējkaroti etiķa, otrajā – pusglāzi eļļas, bet trešajā – glāzi vārītas un atdzesētas kafijas un vaniļas esenci (ja neizmanto vaniļas cukuru). Visu sajauc, un mīkla ir gatava. To iespaida formiņās (es izmantoju neliela izmēra, kas ražotas no silikona) un cep cepeškrāsnī. Glazūrai izmantoju kausētu šokolādi, kēksiņus rotāju arī ar cukura pērlītēm.»

Kēksiņi labi garšojot kopā ar pienu, bet var arī pamēģināt uztaisīt dzērienu no kolas un... zemenēm. «Tas ir mans jaunatklājums. Sagriežu zemenes, tām uzleju kolu un ļauju pastāvēt 20 minūtes. Kola sanāk ļoti aromātiska – ar zemeņu garšu.»

Brokoļu krēmzupa ar jūras veltēm

«Mans labs draugs reiz palūdza, vai es nevaru uzvārīt krēmzupu. Līdz tam to nebiju darījusi, taču tāpēc panikā nekritu. Uz pannas vispirms apcepu sīpolus, ķiplokus un mazos gabaliņos sagrieztus burkānus. Tad tos liku katliņā, pievienoju mazos gabaliņos sagrieztus kartupeļus un ziedkopās sadalītus brokoļus un ziedkāpostus. Pielēju šķidro buljonu un vārīju, līdz dārzeņi mīksti. Pieliku garšaugus (rozmarīnu, timiānu un ingveru, kas no ēdiena izvelk jeb pastiprina tā garšu), arī cukuru (to metu klāt visiem ēdieniem, lai ir saldā un sāļā pretmets), visu sablendēju, ielēju atpakaļ katliņā, pievienoju saldo krējumu un uzkarsēju. Uz pannas apcepu jūras veltes un pasniedzu kopā ar brokoļu krēmzupu.»

Tā kā saruna notiek pirms Jāņiem, jautāju, vai Marta ir padomājusi par cienastu šajos svētkos. «Zinu, ka noteikti siešu sieru no lauku biezpiena, cepšu pīrāgus un plātsmaizi, taisīšu sviestu ar garšaugiem (ar olīvām, pētersīļiem, ķiplokiem un dillēm), ko smērēt uz pašceptām mini ķimeņmaizītēm, bet tētis būs izbrūvējis alu,» viņa prāto un piemetina, ka pērn Jāņu sieram esot pievienojusi valriekstus, bet šogad to diezin vai darīšot. «Būs klasiskais variants ar ķimenēm un arī ar dillēm.»

Martas Voicehovičas iecienītā ēdiena recepte

Siera kūka

Vajag: divas paciņas Selgas cepumu, 150 g sviesta, 250 ml saldā krējuma, trīs paciņas svaigā siera (var izmantot Philadelphia, bet tiklab Kārumu), bundžiņu iebiezinātā piena, 1 citronu, vaniļas cukuru, cukuru, 2 ēd. k. želatīna un ogas/augļus rotāšanai.

Pagatavošana: cepumus samaļ gaļas mašīnā, pievieno izkausētu sviestu, sajauc un ieklāj kūkas formā. Ieliek ledusskapī. Nākamajai kūkas kārtai saputotu saldo krējumu, kam pievienots cukurs un vaniļas cukurs, sajauc ar svaigo sieru, iebiezināto pienu, viena citrona sulu. To visu uzputo un pievieno ūdenī izšķīdinātu želatīnu. Masu pārklāj sasmalcinātajiem cepumiem un kūku uz stundu ieliek ledusskapī, lai kūka sastingst. Rotā ar zemenēm, avenēm vai citiem augļiem.