Uzpūstais popkorns

Popkorns ir viens no kukurūzas veidiem un pirmais produkts, ko speciāli gatavoja mikroviļņu krāsnī. Tas ir naturāls, ar mazu kaloriju daudzumu un patiesībā sātīgs.

Vienā porcijā popkorna ir tikpat daudz balastvielu, cik to ir lielā ābolā ar mizu. Ziemeļamerikas indiāņi popkornu gatavoja ar visu kukurūzas vālīti, uzvelkot to uz nūjas un turot virs uguns. Kukurūzas zirnīši palielinājās, taču palika turoties uz vālītes. Popkorna gatavošanā ir vajadzīgas zināmas iemaņas, lai nepiededzinātu katlu un popkorns būtu baudāms. Lielā katlā jāielej ēdamkarote augu eļļas un jāpieliek apmēram 125 grami popkorna graudu, virsū jāuzliek vāks. Lēnām katls jāuzsilda, jāsakrata, kamēr atskanēs brīkšķis. Tas nozīmē, ka graudiņi būs uzsprāguši un uzpūtušies. Mikroviļņu krāsnī to pagatavošana ir vienkāršāka – kukurūzas graudiņus papīra maisiņā, ko aizsprauž ciet, liek krāsnī. Pēc brīža tie būs uzpūtušies pa visu paku. Popkornam parasti pievieno sāli, cukuru vai sieru. Ar to var mieloties, skatoties labu filmu. Popkornu liek vēsā, sausā vietā un var glabāt sešus mēnešus.

***

NODERĪGI!

- Papīra maisiņš, kurā ir popkorns, pirms gatavošanas mikroviļņu krāsnī nedrīkst būt bojāts, ar caurumiem, jo tad kukurūzas graudi pilnībā neatvērsies.

- Lai labāk pagatavotu popkornu, pirms tam uzkarsētā mikroviļņu krāsnī jāieliek glāze ūdens maksimālā temperatūrā. Tas palīdzēs atvērties kukurūzas graudiem.

- Nevajag uzreiz gatavot vairāk par vienu paciņu popkorna. Ja vairākas paciņas tiek gatavotas vienlaikus, tad mikroviļņi tik labi neiedarbosies un popkorns tajās tiks slikti pagatavots.

- Ja popkorna graudi nav

pilnībā atvērušies, tad nākamajā gatavošanas reizē paciņa mikroviļņu krāsnī jāuzliek uz apgrieztas stikla vai keramika bļodas. Graudi tad pilnībā atvērsies.

- Nevajag atkārtoti ieslēgt un izslēgt mikroviļņu krāsni popkorna gatavošanas laikā. Tai nepārtraukti jādarbojas trīs minūtes.

***

Receptes

Šokolādes popkorns

- Sastāvdaļas: ēdamkarote saulespuķu eļļas, 75 g kukurūzas popkorna, 300 g rūgtās šokolādes (50 procenti kakao pupiņu), 50 g baltās šokolādes.

- Pagatavošana: uzsilda eļļu, pievieno kukurūzu, ātri uzliek vāku un gatavo, kamēr visa kukurūza ir "izšāvusi". Noņem no uguns. Izkausē abas šokolādes atsevišķos traukos, kas ielikti kastrolī ar vārošu ūdeni vai mikroviļņu krāsnī. Pārkaisa popkornu rūgtajai šokolādei un rūpīgi samaisa. Pēc tam liek šokolādes popkornu uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru. Ar konditorejas maisiņa palīdzību vai karoti pārslaka ar balto šokolādi. Ļauj, lai sacietē. Var glabāt cieši aizvērtā traukā divas līdz trīs dienas.

Kraukšķīgais popkorns

- Sastāvdaļas: pustējkarote augu eļļas, pusglāze brūna cukura, 3 karotes nesālīta popkorna, glāze grieķu riekstu.

- Pagatavošana: sajauc eļļu ar brūno cukuru. Atsevišķā traukā sajauc popkornu un riekstus. Pievieno iegūto masu riekstiem un popkornam. Maisa tik ilgi, kamēr popkorns un rieksti pilnībā ir pārklāti ar krēmu. Izklāj masu plānā kārtā uz pannas. Cep tik ilgi, kamēr masa kļūst kraukšķīga.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Popkorns ir termiskā procesā uzpūsta kukurūza - amerikāņu kultūra, kas atnākusi pie mums. Svarīgi ir tikai tas, kāda popkornam ir piedeva - sāļa vai salda, vai ar sieru, jo popkorns nemēdz būt neitrāls. Ja popkorns ir ļoti sāļš vai ļoti salds, tad jāņem vērā, ka kādam var rasties veselības problēmas. Popkorns ir viegls, gaisīgs produkts, līdzīgs graudaugam, bagāts ar olbaltumu un cieti, tajā ir balastvielas.

Svarīgākais