Ēdienkarte ziemā

Ziema vēl kādu laiku turpināsies, un tieši šajā gadalaikā ir svarīgi nostiprināt imunitāti un izvēlēties pareizus produktus. Arī garastāvoklis ne vienmēr ir možs un pacilājošs, jo no darba jāatgriežas, kad ārā jau ir satumsis.

Pierasts, ka ziemā dzeram mazāk šķidruma, taču tas ir būtiski. Šķidruma uzņemšana palīdz ne tikai imūnsistēmai, bet arī ādai. Svarīgi ir dzert pietiekami daudz ūdens arī tāpēc, ka centrālapkure sausina ādu. Ziemā ieteicams dzert sulas, piemēram, pētersīļu, laima un burkānu, jo augļi un dārzeņi netiek uzņemti tik daudz kā vasarā. Ziemā palielinās arī apetīte, tāpēc jābūt uzmanīgiem, lai neuzaudzētu lieku tauku slāni. Ikdienas uzturā ziemā noteikti nedrīkst aizmirst ķiplokus – lielisku līdzekli pret vīrusiem, sēnīšu infekciju; sīpolus, kas stiprina imūnsistēmu un detoksificē aknas; zaļo tēju, kas pasargā pret saaukstēšanos; sēnes, kurās ir polisaharīdi, kas paaugstina organisma aizsargspējas pret infekcijām; zaļus lapu dārzeņus vai brokoļus, kuros ir daudz antioksidantu un uzturvielu; ingveru, kurš jāsarīvē un jāieber karstā ūdenī, lai palīdzētu izvadīt toksīnus. Tam var pievienot citronu. Ja ir piemeklējusi vīrusa infekcija vai notikusi saaukstēšanās, tad ingvers palīdz sasildīties, nomierina, kā arī palīdz pret kakla sāpēm.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Ziemā parasti ir auksts, tāpēc ir vēlēšanās ēst sātīgāku ēdienu nekā vasarā. Ziemā nevajadzētu aizmirst lietot augļus, dārzeņus un zaļumus, jo nepieciešams uzņemt C vitamīnu un beta karotīnu, kas vajadzīgs imūnsistēmai. Tiem vajadzētu dot priekšroku. C vitamīnu var uzņemt ar svaigiem kāpostiem vai skābētiem kāpostiem, citam labāk patīk ēst apelsīnus. Ir zināms sauklis "Pieci dienā!"?– tas nozīmē piecas augļu un dārzeņu porcijas dienā, orientējoši 100 gramu katra. Tām vajadzētu būt svaigā veidā. Šobrīd svaigu diļļu nav, taču, iespējams, tās var atrast saldētavā, ja ir pašu audzētas. Vēlams tās nepievienot ēdiena gatavošanas sākumā, bet pašās beigās. Jāatceras par sīpoliem un ķiplokiem! Var nopirkt dažādus dīgstus vai diedzēt pašiem. Vasarā vairāk dzeram ūdeni, bet ziemā?– siltu tēju, piemēram, dažādas zāļu tējas, arī zaļo, kas ir labs antioksidantu avots.

***

NODERĪGI

Ziemā svarīgi ēst produktus, kuros ir daudz D vitamīna, ko parasti iegūstam no saules, kuras šajā gadalaikā nav. D vitamīnu var uzņemt ar treknām zivīm, olām un sieru.

Ieteicams našķēties ar saulespuķu sēklām, kurās ir daudz vitamīnu un minerālvielu, arī magnijs, kas palīdz pret depresiju.

Vērtīgi ir ar proteīnu bagāti produkti – lasis, vistas gaļa, arī kompleksie ogļhidrāti – brūnie rīsi, pilngraudu maize, kas lēni atbrīvo cukuru asinīs.

Labu noskaņojumu dod banāns, ko var sajaukt ar kādu citu augli un pievienot jogurtu. Tas palīdz dienu sākt mundri un labā noskaņojumā!

***

RECEPTE

Ziemas dārzeņi ar ceptu lasi

Sastāvdaļas: 2 burkāni, 1 sarkanais sīpols, 1 vidējs puravs, kas sagriezts 2,5 cm lielās šķēlēs, puse maza kabača, ķiploka daiviņa, rozmarīns, sāls, malti melnie pipari, 1 līdz 2 ēdamkarotes olīveļļas, 300 g laša filejas, 2 ēdamkarotes auzu biezputras, 1 ēdamkarote sezama sēklu, citrona šķēlīte, kuru pievieno, pasniedzot ēdienu.

Pagatavošana: uzsilda cepeškrāsni. Sagatavo dārzeņus un ieliek lielā traukā. Apkaisa ar sasmalcinātiem ķiplokiem, rozmarīnu, sāli un melnajiem pipariem. Pievieno eļļu un apmaisa dārzeņus, lai tie būtu eļļā. Cep cepeškrāsnī 30 līdz 40?minūtes, kamēr tie ir mīksti. Tikmēr lasi sagriež uz pusēm. Traukā samaisa auzu biezputru un sezama sēklas kopā ar sāli un melnajiem pipariem. Katru laša gabalu apviļā panējumā, lai tas vienmērīgi pārklātu zivi. Pannu ieziež ar olīveļļu, sakarsē un liek uz tās lasi. Cep mērenā karstumā katru pusi apmēram 3 minūtes, apsedzot ar vāku. Lasim jākļūst viegli brūnam un kraukšķīgam no ārpuses. Dārzeņus liek uz šķīvja, pievieno lasi un citrona šķēlīti.

Svarīgākais