"Es ēdu tad, kad gribas, un to, ko pieprasa organisms. Jau sesto gadu esmu atteikusies no gaļas, kļūstot par veģetārieti. Kaut ģimenes ārste mani biedēja, ka tā es sabeigšot savu veselību, bet, ieraudzījusi manas asinsanalīzes, atzina, ka tās līdzinoties jauna bērna asinsainai," par saviem ēšanas paradumiem ir gatava stāstīt aktrise un mūziķe Ilona Balode.
"Ar ēst gatavošanu ir tā, ka mūsu mājās šefpavārs ir Rolands, mans draugs, bet es šim procesam pieslēdzos svētkos, kaut kādos īpašos gadījumos vai arī ikdienā pasviežu idejas, ko varētu uztaisīt. Ūdrītis pret to neiebilst, jo, pirmkārt, viņam piemīt kulināra spējas, otrkārt, viņam nav izvēles, un, treškārt, viņam gluži labi patīk darboties pa virtuvi," smejoties saka Ilona un piemetina, ka viņa uzkopjot māju, ko savukārt nepatīkot darīt Rolandam. "Mums ir diezgan līdzvērtīgs pienākumu dalījums."
Brīnumi no Ķīnas kāpostiem, gurķiem un tomātiem
Aktrise un mūziķe atklāj, ka viņu ēdienkartē tagad esot jūtama liela ceļojuma gastronomiskās puses ietekme. Skrējiens cauri vai puspasaulei esot ildzis astoņus mēnešus, un tā laikā gūti iespaidi par 15 valstīm: Lietuvu, Poliju, Slovākiju, Slovēniju, Ungāriju, Horvātiju, Serbiju, Bulgāriju, Turciju, Gruziju, Armēniju, Indiju, Pakistānu, Nepālu un Ķīnu. "Katrā vietā ķērām idejas, ko varētu aizgūt no šo daudzo valstu nacionālajām virtuvēm. Parasti iegriezāmies nelielās ieskrietuvītēs, nevis restorānos, un ēdām to pašu, ko vietējie iedzīvotāji. Tiesa, mana un Rolanda ēdienkarte atšķīrās, jo esmu rūdīta veģetāriete, neēdu ne gaļu, ne zivis, ne olas, bet Ūdrītis no gaļas nav atteicies," stāsta Ilona. "Pirmais, kas iešaujas prātā no šī garā ceļojuma, ir Ķīnai raksturīgais ēdiens ar asumiņu. Ja iepriekš īpaši neaizrāvos ar vircotām maltītēm, tad šobrīd manas garšas kārpiņas pieprasa čili un tamlīdzīgas garšvielas. Par favorītu mūsu mājās tagad ir kļuvis Ķīnas kāposts, kas sasutināts ar čili un ķiplociņu. Tas ir nežēlīgi garšīgi!"
Lai tiktu pie šī ēdiena, pannā uz lielas liesmas jāuzkarsē eļļa, tad pāris minūtes jāapcep rupji sagriezti Ķīnas kāposti, ik pa laikam apmaisot, pēc tam jāpievieno svaigs čili, ķiploki un sojas mērce. Ēd ar vārītiem rīsiem. "Lai ēdiens līdzinātos oriģinālam, vajag vēl dažas garšvielas, kuras pie mums nevar dabūt."
Savukārt no Turcijas aizguvuši pavisam vienkāršu knifu. "Nemaz nevarējām iedomāties, cik labi var garšot svaigi tomāti un gurķi, kuriem pārslacīta vienīgi citronu sula un mazliet uzbārstīti melnie maltie pipari. Tas saucas – aizmirstiet krējumu un dilles! Visiem iesaku pamēģināt!"
Grieķu salātu versija
Pakistānā, Ķīnā un Turcijā baudītais ēdiens patīkami pārsteidzis, bet indiešu nacionālā virtuve esot diezgan ātri sagādājusi vilšanos. "Pirmās trīs dienas ēdiens šķita garšīgs, bet vēlāk specifiskais maisījums, kura sastāvā ir kurkums, karijs un vēl vairākas garšvielas, man radīja nepatiku. Rīsi vai kas cits ar šo garšvielu kokteili šķita tādi kā saldeni, tādi kā nekādi," atceras Ilona un piebilst, ka Indijā viņa esot izārstējusies no indiešu virtuves. "Līdz tam itin bieži iegriezos krišnaītu ēstuvē Krišjāņa Barona ielā. Tur piedāvātie ēdieni nav tik vircoti kā Indijā, tāpēc man ir pa prātam."
Ilona labprāt ēdot dažādus sierus – fetas, mocarellas, vēl citus. "Esmu saslimdinājusi Rolandu ar grieķu salātiem. Izmantoju tradicionālās sastāvdaļas – Ķīnas kāpostus, ķirštomātus (tos esmu iecienījusi parasto vietā), gurķus, sarkanos sīpolus, zaļo papriku (varu iztikt arī bez tās, jo paprika man ne visai garšo), melnās olīvas un fetas sieru, bet mans jaunievedums ir pesto, ko izmantoju olīveļļas vietā."
Kulināro atmiņa failā no Nepālas esot saglabājies veids, kā tiek pagatavotas piedevas rīsiem. "Tur nelielā eļļas daudzumā apcep burkānus un sīpolus vai burkānus, kāpostus un sīpolus, ko ēd kopā ar vārītiem rīsiem. Ķīnā nogaršoju spinātus, kas sautēti ar ciedru riekstiem, bet nevaru teikt, ka šī rīsu piedevu versija man garšotu."
Rūdīta veģetāriete
Aktrise atceras, ka veģetārismam esot pievērsusies ļoti dabiski – bez citu ietekmes vai pamācībām. "Zivis man nekad nav garšojušas, tāpēc no tām bija viegli atteikties, savukārt gaļas patēriņš manā ēdienkartē saruka gan emocionālu, gan fizioloģisku iemeslu dēļ. Vecāki turēja vistas, tāpēc ar šiem putniem biju saradusi tik ļoti, ka tos uztvēru kā mājdzīvniekus, nevis kā izejvielu gaļas ēdieniem. Arī organisms arvien retāk raidīja signālus, ka vēlas gaļu. Atceros, kā pirms pieciem gadiem nevarēju dabūt iekšā šašliku, kaut pirms mirkļa biju iztēlojusies, ar kādu baudu to ēdīšu. Šo brīdi gaļas garša man vairs nešķiet aktuāla."
Tagad rīts Ilonai sākoties ar veselīgu mundruma dzērienu. "Es sajaucu svaigi spiestu citronu sulu ar medu un ķirbju sēklu eļļu. Šis maisījums līdzinās vitamīnu bumbai, uzreiz atmodina organismu. To izdzeru tukšā dūšā, lai ieeļļojas iekšas, tad izdzeru kafija ar pienu un apēdu grauzdētas siermaizītes. Pēc tam seko glāze kefīra, kam pārkaisu baziliku un melnos maltos piparus."
Ilona nosmej, ka krājumā vienmēr esot ķiploki un sīpoli, nu jau arī čili. "Mēs pat skābeņu zupai un pelēkajiem zirņiem tagad liekam klāt čili."
Kad sakārojoties kaut kā salda, nopērkot pāris kilogramu vīnogu un kārtīgi saēdoties. "Krīze mūs iemācīja kļūt taupīgākiem un novērtēt to, kas izaug pašu dārzā. Piemēram, sajaucot kefīru ar mammas vārītu zapti, tiekam pie sava jogurta, kas ir simt reižu garšīgāks nekā veikalā nopērkamais, turklāt – bez konservantiem."
Tagad aktrises un mūziķes Ilonas Balodes dienas kārtībā esot grāmatas rakstīšana par ceļojumu, ko veikusi kopā ar draugu, grupas The Hobos līderi Rolandu Ūdri. Manuskripts jānododot aprīlī, bet grāmatas atvēršanas svētki paredzēti rudenī. Paralēli rakstu darbiem abi apceļojot Latviju ar koncertprogrammu Rīga–Pekina, kuras ietvaros klausītājiem rādot fotogrāfijas, stāstot stāstus un dziedot dziesmas par savu astoņus mēnešus ilgo piedzīvojumu.
Ilonas Balodes iecienīto ēdienu receptes
Grieķu salāti ar pesto
Vajag: Ķīnas kāpostus, ķirštomātus, gurķus, sarkanos sīpolus, zaļo papriku, melnās olīvas un fetas sieru, kā arī pesto.
Pagatavošana: traukā kārto strēmelēs sašķērētus Ķīnas kāpostus, uz tiem liek lielos gabalos sagrieztus gurķus, zaļo papriku, fetas sieru, veselas melnās olīvas un gredzenos sagrieztus sarkanos sīpolus. Visu pārslaka ar pesto mērcīti.
Salāti Luksofors
Vajag: vārītus rīsus, sarkano papriku, svaigu gurķi, konservētu kukurūzu, konservētus zaļos zirnīšus, citronpiparus, krējumu un majonēzi.
Pagatavošana: sagriež papriku un gurķi, pievieno rīsus, kukurūzu, zaļos zirnīšus, uzbārsta citronpiparus, pievieno majonēzi un krējumu un sajauc. Ja vēlas, var pievienot arī krabju nūjiņas.