Vērtīgās garšvielas

Kurš gan ēdienu gatavošanā neizmanto garšvielas ar aromātisku vai asu garšu un aromātu? Garšvielas ir pārtikas produkti, un gandrīz visas tās iegūst no garšaugiem, izmantojot to augļus, sēklas, ziedu daļas, mizu, lapas un saknes.

Mūsdienās garšvielu izvēle ir tik plaša, ka, gatavojot ēdienu, tās var variēt un eksperimentēt, veidojot jaunas kombinācijas pēc sirds patikas.

Garšvielas parasti uzglabā cieši aizvākotos traukos vēsā, sausā vietā, jo siltumā, gaismā un mitrumā tās ātri zaudē savu vērtību. Nesasmalcinātas garšvielas var uzglabāt vairākus mēnešus vai pat gadu. Ir daļa garšvielu, kuras ieteicams apgrauzdēt, jo tad tās iegūst spēcīgāku aromātu un izteiksmīgāku garšu. Apgrauzdēt var, piemēram, ķimenes, krustnagliņas, koriandru un kardamonu. Garšvielu garša un smarža kļūst spēcīgāka, ja tās samaļ vai saberž. Nav nekādu problēmu kurkumu, kaltētu ingveru, kanēli vai muskatriekstu pārvērst pulverī. Garšvielas var samalt kafijas vai piparu dzirnaviņās vai izmantot tradicionālu garšvielu sasmalcināšanas veidu – saberzt piestā.

Andis BRĒMANIS, dietologs:

– Garšvielas ir vērtīgas, jo ar tām var iegūt garšas daudzveidību – vienam patīk ķiploks, citam pipari vai ēdiens ar ķimenēm. Plašāk izmantojot garšvielas, varam ieekonomēt to, ko lietojam garšvielu vietā, – sāls patēriņu. Tas ir pozitīvi. Mūsdienās ēdienkartē ir daudz gatavās pārtikas, kas bieži vien satur lielu daudzumu sāls. Mājās gatavojot, var optimāli variēt ar garšvielām un tādējādi mēģināt samazināt sāls lietošanu. Patiesībā sāls daudzums, kas tiek piebērts pie ēdiena mājās, ir niecīgs. Garšvielām raksturīga kopīga īpašība – tās satur ēteriskās eļļas, kas veicina gremošanas sulas izdalīšanos, minerālvielas un mikroelementus, arī vitamīnus. Protams, ir individuālas īpatnības, piemēram, kādam no ķiplokiem uzpūšas vēders. Taču sliktas īpašības garšvielām ir grūti atrast.

NODERĪGI

Ieteicams pirkt nesasmalcinātas garšvielas, jo tad smarža un garša saglabājas ilgāk.

Garšvielas samaļot vai saberžot, to garša un smarža kļūst stiprāka.

Paegļu ogas, kardamona pākstis, kaltētu ingvera sakni parasti nevis samaļ, bet viegli sastampā. Garšvielas ieber polietilēna maisiņā un viegli saspaida ar mīklas rulli vai piestas stampu.

Ja garšvielas uzglabā stikla traukā, tad tās jānovieto vēsā, tumšā vietā. Tiešā gaismā garšvielas zaudē gan aromātu, gan garšu.

RECEPTES

Salāti ar greipfrūtu un mīksto sieru

Sastāvdaļas: greipfrūts, 200 g tomātu, 200 g mīkstā siera, 50 g olīvu.

Mērcei: 3 ēdamkarotes olīveļļas, tējkarote sasmalcinātu raudeņu, sāls, pipari.

Pagatavošana: greipfrūtam notīra mizu un baltās plēves, sagriež tievās ripiņās. Sagriež arī tomātus. Sieru sagriež kubiņos. Olīvas notecina uz caurdura. Traukā liek sagriezto greipfrūtu, pēc tam tomātus un sieru tā, lai malās tie pārklātu cits citu. Virsū rotā ar olīvām. No eļļas, raudenes, sāls un pipariem gatavo mērci. Pievieno pie salātiem un liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Salātus pasniedz pie dažādiem gaļas un zivju ēdieniem.

Teļa gaļa ar zaļumiem un jogurtu

Sastāvdaļas: 200 g teļa gaļas, 150 g dabiska jogurta, kaperi, rozmarīna zariņš, timiāna zariņš, 2 ēdamkarotes olīveļļas, ķiploks.

Pagatavošana: teļa gaļu sagriež medaljonos 1,5 cm biezumā, uzber sāli un piparus. Pagatavo mērci: traukā sajauc jogurtu, sasmalcinātu rozmarīnu un timiānu, ķiploku un kaperus, pievieno sāli un piparus. Uz pannas olīveļļā apcep gaļu pa 4 minūtēm no katras puses. Noņem no pannas un nosusina salvetē.

Svarīgākais