Zivis maltītei un turības pieburšanai

Gadumiju gaidot, pa pusei nopietni, pa pusei jokojot, pievēršamies senajai tradīcijai galdā likt zivis, bet maciņā – zvīņas. Ar zvīņām var gadīties visādi, reizēm tās neattaisno mūsu gaidas, toties gardi pagatavoti un glīti pasniegti zivju ēdieni gan neliek vilties.

Laba maltīte iznāk kā no treknām, tā no liesām, kā no lielām, tā no mazām, kā saldūdens, tā no jūras zivīm. Galvenais, lai tās būtu svaigas. Tad atliek tikai izvēlēties recepti atbilstoši savai gaumei un varēšanai. Pagatavot var zupas, otros ēdienus un daudzveidīgas aukstās uzkodas.

SVAIGAS ZIVS PAZĪMES

zivs grimst, ielikta ūdenī,

žaunas ir sarkanas, nevis blāvi sārtas vai pelēkas,

acis (arī saldētai zivij) dzidras un spožas, nav iekritušas,

zvīņas gludas, tīras, piegulošas,

vēders nav uzpūsts,

ribu asakas nav viegli atdalāmas no muskuļaudiem,

zivi var klāt gļotas, bet tām nav skābas vai citādi nepatīkamas smakas.

PADOMI VIRTUVĒ

Zivi tīra, sākot no astes, zvīņu kasīšanai izmantojot speciālu tīrāmo nazi, virtuves naža neaso pusi vai dakšiņu.

Izņemot zivs iekšas, jārīkojas uzmanīgi, lai nepārplēstu žultspūsli.

Zivi pēc iespējas nemērcē ūdenī. Ja nepieciešams, to ātri noskalo un nosusina, nedrīkst palikt klāt asinis, jo tas pasliktina garšu un ēdiena izskatu.

Lai zivs vārot neizjuktu, to liek ūdenī, kas tikko sāk vārīties, nevis mutuļo.

Vārīta zivs izdodas stingra un sulīga, ja ūdenim pievieno citronu sulu vai arī gurķu sālījumu.

Lai zivs būtu aromātiska, to pirms cepšanas apsāla, apslacina ar citronu sulu un ļauj ievilkties 10 minūtes.

Zivi nedrīkst ilgi glabāt apsālītu, jo tā atsulojas un cepot kļūst sausa.

Siļķe citronu marinādē

Sastāvdaļas:

4 sālītas siļķu filejas (iepriekš izmērcētas)

1 gredzenos sagriezts puravs

50 g smalki sakapātu diļļu

Marinādei:

sula no 3 citroniem

100 ml ūdens

150 g Dansukker smalkā baltā cukura

1 lauru lapa

5 ml saberztu balto piparu

5 ml rupji saberztu smaržīgo piparu

3 krustnagliņas

Pagatavošana. Siļķi rūpīgi noskalo un sagriež gabalos. Katliņā sajauc marinādes sastāvdaļas un uzvāra, ļauj atdzist. Burkā kārtām liek siļķi, puravus un dilles, pārlej ar marinādi. Tur ledusskapī vismaz 24 stundas.

Cepta zivs ar sēnēm

Sastāvdaļas:

4 zivju filejas (150 g katra)

200 g austersēņu

300 g nelielu

šampinjonu

100 g šalotes sīpolu

2–3 ķiploku daiviņas

200 g kokteiļtomātu

2 zariņi svaiga timiāna

1 zariņš svaiga rozmarīna

100 ml dārzeņu buljona

100 ml ūdens

1 tējkarote Dansukker tumšā Muscovado cukura

sāls, pipari

sviests vai margarīns

Pagatavošana. Sēnes notīra un sagriež šķēlītēs. Tomātus noskalo. Sīpolus nomizo un sagriež 4 daļās. Ķiploku daiviņas nomizo un sasmalcina. Sēnes un sīpolus apcep uz pannas sviestā vai margarīnā. Pievieno buljonu un ūdeni, kā arī svaigos garšaugus. Visu vāra 2–3 minūtes. Pēc garšas pievieno Muscovado cukuru, sāli un piparus; pieliek tomātus. Zivis apcep sviestā vai margarīnā, pievieno sāli un piparus. Ēdienu pasniedz siltu ar salātiem vai maizi.

Zivju zupa ar ķiploku majonēzi

Sastāvdaļas:

1 puravs

1 kabacis

1 kg tomātu

300 ml baltvīna

300 g mencas (gabalos)

300 g laša (gabalos)

200 g vēžu astu

2 tējkarotes raudenes (oregano)

2 tējkarotes timiāna

4 zivju buljona kubiņi

2 tējkarotes gaišā Muscovado cukura

sāls, pipari

0,5 g safrāna

1 l ūdens

dilles

taukvielas

Ķiploku majonēzei:

4 ķiploku daiviņas

2 olu dzeltenumi

250 ml eļļas

pustējkarote sāls

Pagatavošana. Šī ir īsta svētku zupa, ko var pagatavot labu laiku iepriekš. Ierodoties viesiem, zupu sasilda un tajā ieliek vēžu astes. Vispirms gatavo majonēzi: ķiploku daiviņas saspiež spiedē, sajauc ar olu dzeltenumiem, pa pilienam pievieno eļļu, visu laiku maisot; pievieno sāli, vēlreiz visu izmaisa un novieto vēsumā.

Tomātus noplaucē, nomizo un sagriež kubiņos. Puravu noskalo un sagriež ripiņās, kabaci sadala gabalos. Katlā nelielā tauku daudzumā apcep puravu un kabaci, pievieno tomātus, buljona kubiņus, garšvielas, sāli, cukuru un piparus. Pielej ūdeni un uzvāra, vāra 5 minūtes. Pielej vīnu, pievieno safrānu un zivju gabalus, vāra vēl 2–5 minūtes. Pagaršo, vajadzības gadījumā pieliek vēl garšvielas. Pirms pasniegšanas pieliek vēžu astes un strauji uzkarsē.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar Dansukker

Svarīgākais