Patriotisks svētku galda klājums

© F64

"Domājot par svētku maltīti 18. novembrī, Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, aicinu būt patriotiem un iegādāties vietējos dārzeņus, gaļu un citus produktus, lai no tiem pagatavotu mazliet netradicionālus un oriģinālus ēdienus," rosina restorāna Provansa šefpavārs Tomass Godiņš.

Cūkgaļas cepetis ar ābolu šķēlītēm, grilētu ķirbju salātiem un cidoniju biezeni

Vajag (4 personām): 800 g – 1 kg cūkas kakla karbonādes,marinādei – sāli, piparus, graudu sinepes, timiānu, ķiplokus un eļļu, cidoniju biezenim – 300 g svaigu cidoniju, 150 g cukura, 100 g baltvīna un 200 g ūdens, salātiem – ķirbi, puravus, sīpolus, lēcas, sāli, melnos maltos piparus un ķirbju eļļu, uzkodai – skābas garšas ābolus (piemēram, "Antonovka"), cukuru un melnos maltos piparus.

Pagatavošana: Gaļu iepriekšējā vakarā pirms cepšanas liek marinādē, kas pagatavota no graudu sinepēm, timiāna, ķiplokiem, sāls, pipariem un eļļas. Ietin pārtikas plēvē un ievieto ledusskapī. Iemarinēto cūkas kakla karbonādi liek cepamtraukā, kurā ielej nedaudz ūdens.

Cepamtraukam uzsedz foliju un uz 2–3 stundām šauj iekšā cepeškrāsnī, kas noregulēta uz +170 grādiem. Ik pa laikam pārliecinās, vai šķidrums nav iztvaikojis. Ja nepieciešams, pielej ūdeni.

Pēdējās 15 minūtes gaļu cep bez folijas, lai cepetim veidotos kraukšķīga garoziņa. Salātiem svaigu ķirbi sagriež plānās šķēlītēs un nelielā olīveļļas daudzumā no abām pusēm viegli grilē. Traukā sajauc ar svaigiem puraviem, sīpoliem, lēcām, sāli, pipariem un ķirbju eļļu.

Svaigas cidonijas sagriež šķēlītēs, liek katlā, pievieno cukuru, baltvīnu un ūdeni un vāra 30–40 minūtes, kamēr cidonijas kļūst caurspīdīgas. Iegūto masu sablendē un izberž caur sietu. Sanāk skābens biezenis, kas labi sader ar cūkgaļas cepeti. Ābolu sagriež plānās šķēlītēs, uzbārsta nedaudz cukura un melnos maltos piparus un grilē.

Pašceptas maizītes ar olīvu tapenādi un sviestu ar sezamu

Vajag: maizītes (ar magonēm, olīvām un sēkliņām), sviestu, sezama sēklas, tapenādei – melnās olīvas, olīveļļu, sadrupinātu ciabatu, Parmas sieru, anšovus un kaperus; olīveļļu, balzametiķi un jūras sāli.

Pagatavošana: lai pagatavotu tapenādi, sablendē melnās olīvas, ciabatu, Parmas sieru, anšovus, kaperus un olīveļļu. Uz maizītēm ziež tapenādi vai sviestu ar sezama sēklām, ja vēlas, pamērcē arī maisījumā, kas rodas, sajaucot jūras sāli, olīveļļu un balzametiķi.

Lauku cāļa terīne ar dārzeņiem

Vajag (4 personām): 2 lauku cāļus (~1 kg), 500 g topinambūru, 500 g ķirbja, 150 g spinātu, 300 g lauku krējuma,

50 g saldā krējuma, sojas mērci, eļļu, muskatriekstu, sāli, melnos maltos piparus.

Pagatavošana: cāli atkaulo, vienīgi spārnu galos atstājot kauliņu, pārgriež uz pusēm. Gaļu izklapē, uzkaisa sāli, melnos maltos piparus, mazliet uzslaka sojas mērci. Spinātus mazliet apcep uz pannas eļļā, uzbārsta sāli, melnos maltos piparus un nedaudz muskatrieksta. Apceptos spinātus nosusina salvetē, liek uz izklapētās cāļa gaļas un tin rullītī. Lai tas nevērtos vaļā, sasien ar pārtikas diegu. Arī spārniņu tieši tāpat pilda ar spinātiem. Tad rullīšus un spārniņus apcep nelielā eļļas daudzumā uz lēnas uguns, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Turpina 7–8 minūtes cept cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā. Topinambūrus sagriež un vāra, līdz mīksti. Nokāš, pievieno saldo krējumu, mazliet pavāra, pieber sāli. Izberž caur sietu, un biezenis ir gatavs. Mērcei tirgū pirktu lauku krējumu notecina caur marli, lai iegūtu biezāku konsistenci, un pievieno svaigu timiānu.Rotājumam izmanto gan zaķskābenes, gan avotkreses, gan ķirbjus, burkānus un topinambūrus.

Iesaka restorāna Provansa šefpavārs Tomass GODIŅŠ:

– Es iesaku aiziet uz tirgu vai uz kādu ekoveikalu un tur iegādāties maltītes tapšanai nepieciešamo. Vietējo dārzeņu un pārtikas produktu kvalitāte ir ļoti augsta – pagaršojot ķirbi, kas audzis Latvijā, un to, kas ievests no Holandes, atšķirība uzreiz ir jūtama.

Valsts svētku nedēļā būs diezgan garas brīvdienas, tāpēc gan jau atliks laiks, lai paeksperimentētu virtuvē. Galvoju, ka rezultāts noteikti sagādās pārsteigumu. Es svinīgai maltītei valsts svētkos piedāvāju lauku cāļa terīni ar dārzeņiem un cūkgaļas cepeti ar ābolu šķēlītēm, grilētu ķirbju salātiem un cidoniju biezeni. Šie ēdieni ir tapuši, izmantojot Jelgavas novada lauksaimnieka Normunda Mihelsona saimniecībā augušos dārzeņus un zaļumus un Ogres novada Taurenes pagastā audzētos cāļus.

Vai tas būtu 18. novembris, kāzas vai dzimšanas diena, ikvienam ir svarīgi, lai svētki izdotos. Tāpēc ir būtiski pievērst uzmanību produktu kvalitātei un iegādāties arī ko tādu, ko parasti nepērkam. Svētkiem ir jābūt citādiem nekā ikdienai.

Svarīgākais