Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Saldā sakne lakrica

Iespējams, ka daudzi nezina, kas ir lakrica, bet tiem, kuri to pazīst, ir dažāda reakcija: vai nu tā garšo, vai gluži pretēji – rodas nepatika.

Lakricu vairāk pazīstam kā saldas konfektes melnā krāsā, kam raksturīga staipīga konsistence, bet tās garšu grūti ar kaut ko salīdzināt. Šķiet, ka lakrica ir kaut kas noslēpumains, taču tā nebūt nav. Tas ir savvaļas augs, kam ir salda sakne. Ziedi ir bāli violeti, kas zied maijā un jūnijā, savvaļā izplatīta daudzās valstīs, kur to kultivē, bet iespējams audzēt arī pie mums. Lakricai piemīt brīnišķīgas īpašības, kas zināmas jau izsenis. Mediķu uzmanību piesaistījusi glicerīnskābe, kas piešķir produktiem ar lakricu specifisku garšu. Ar to arī saista lakricas galvenos ārstniecības efektus.

Lakricas saknē ir daudz vērtīgu vielu – vitamīni, minerālvielas, organiskās skābes, ēteriskās eļļas, taukskābes. Ķīnas medicīnā uzskata, ka lakricas sakne neatšķiras no žeņšeņa un tiek lietota kā līdzeklis pret sāpju mazināšanu, ja ir ekzēma, psoriāze, ārsti uzskata, ka lakrica atjaunina organismu. Medicīnā izmanto lakricas sakņu pulveri, novārījumu, uzlējumu, tinktūru, noderīga arī tējā. Dažādus lakricas preparātus lieto pret iekaisumiem, gripu, plaušu slimībām un alerģiju. Lakricas preparāti ir efektīvi, ja ir kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, arī ādas slimības, lieto, ja ir caureja. Pārtikas rūpniecībā lakricas sakni izmanto, lai saldinātu limonādi, kvasu. Lakricas ekstraktu bieži pievieno bioloģiski aktīvajām vielām košļājamās gumijās, pastilās, ledenēs.

***

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Lakricas sakni izmanto medicīnā, visbiežāk kā atkrēpošanas līdzekli, ja ir plaušu kaites; piemīt antialerģiska ietekme, lieto, ja ir kuņģa čūla un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, veicina vēdera izeju. Lakricai piemīt arī urīndzenošs efekts, taču līdz ar to tiek izvadīts kālijs, tāpēc ilgtermiņā un regulāri nevajadzētu lakricu izmantot, it īpaši tad, ja ir problēmas ar sirdi, asinsspiedienu. No Austrumu zemēm ir nācis pieņēmums, ka lakrica ir viens no afrodīzijiem (veicina seksuālo potenci). Šādā nolūkā to var lietot kopā ar siltu sviestu, pienu un fenheli. Taču iedziļinoties var konstatēt, ka lakricas sakne pazemina testosterona līmeni, ja šo līdzekli lieto regulāri, un līdz ar to seksuālās spējas samazinās. Tāpēc var izmantot īslaicīgi, bet ne ilgstoši. Ieteikums – lakricas preparātus lietot uzmanīgi! Jau ilgāku laiku lakricu izmanto konfekšu un pastilu ražošanā. Protams, pāris konfektes nekādas problēmas neradīs, un nebūs arī nekādas medicīniskas ietekmes, taču lielā vairumā tās nevar ēst. n

Kad lietot

Lakricas preparāti jālieto nelielās devās un ar pārtraukumu. Sirds slimniekiem, tiem, kam ir augsts asinsspiediens, lakricas lietošana jāsaskaņo ar ārstu. To nevar lietot arī grūtnieces.

Tiek uzskatīts, ka lakricas ekstrakts pazemina testosterona līmeni – galveno vīriešu hormonu, kas raksturo vīrišķības izpausmes.

Lakricai piemīt seksuāli uzbudinošas īpašības. Tā jāsajauc ar siltu sviestu, cukuru, fenheli un pienu, tad tās iedarbība uz neilgu laiku būs spēcinoša.

Recepte

Lakricas saknes novārījums

Sastāvdaļas: 15 g sasmalcinātas lakricas saknes, glāze ūdens.

Pagatavošana: vāra sakni ūdenī 20 minūtes. Lieto pa 1 ēdamkarotei 4 līdz 5 reizes dienā.