Lai smaržo maizītes un mājās ienāk omulība

© Dansukker

Vai jūtat, ka atkal pienācis laiks, kad doma par rosīšanos virtuvē vairs nešķiet kaitinoša un gribas atkal būt tuvāk pavardam, siltumam un mājīgumam?

Tas rosina izmēģināt jaunas gardumu receptes un varbūt pat vispār pirmoreiz mūžā ķerties pie smalkmaizīšu cepšanas. "Rudens drēgnums ir klāt, un nekas tā nesasilda kā krūze karstas tējas un siltas, tikko ceptas kanēļmaizītes," saka Ilze Salna, uzņēmuma Ilze`s Caramellini saimniece. "Mājas" lasītājiem piedāvājam divas rauga mīklas receptes no Ilzes repertuāra, izmantojot sīrupu.

Rauga mīkla plātsmaizēm

Sastāvdaļas:

200 g mīksta sviesta

250 ml piena

500 g kviešu miltu

75 g Dansukker dzidrā cukura sīrupa

40 g presētā rauga

1 ēdamkarote vaniļas cukura

1 ola

1 šķipsna sāls

Pagatavošana:

raugu atdzīvina ar 10 g cukura sīrupa, ēdamkaroti miltu un nedaudz silta ūdens, atstāj 10 minūtes siltā vietā. Sviestu saputo ar pārējo sīrupu, olu, vaniļas cukuru, sāli, izsijā miltus, pievieno raugu un mīca, līdz iegūst elastīgu, gludu mīklu. Pārsijā ar miltiem, apsedz un noliek siltumā uzrūgt, līdz mīklas apjoms dubultojies. Cepešpannu izklāj ar cepamo papīru, uz tā izlīdzina mīklu.

P. S. Mani mājinieki un arī pircēji Kalnciema ielas tirdziņā pēdējā laikā iecienījuši šokolādes un iebiezinātā piena plātsmaizi: mīklai uz plāts uzberu karstumizturīgās šokolādes skaidiņas un pārlaistu ar iebiezināto pienu ar cukuru. Kamēr silst cepeškrāsns (līdz 200 grādiem), plātsmaize pagūst vēl nedaudz uzrūgt. Cepu karstā krāsnī apmēram 20 minūtes, atdzisušu sagriežu gabaliņos.

Kanēļmaizītes

Sastāvdaļas:

1 kg kviešu miltu

350 ml piena

120 g Dansukker tumšā

cukura sīrupa

150 g sviesta

2 olas

80 g presētā rauga

10 g sāls

papildus – nedaudz kausēta

sviesta un Dansukker

kanēļcukura ola pārziešanai

Pagatavošana: līdzīgi kā iepriekšējā receptē samīca vidēji cietu rauga mīklu, ļauj uzrūgt, tad vēlreiz kārtīgi izmīca, lai izspiestu lieko ogļskābo gāzi. Mīklu izrullē taisnstūrī, pārziež ar kausēto sviestu, bagātīgi pārkaisa ar kanēļcukuru un no garākās malas satin ciešā rullī. Rulli sagriež ~1,5 cm biezās šķēlēs, ko liek uz plāts, pārsmērē ar sakultu olu un ļauj uzrūgt, kamēr sakarst cepeškrāsns (līdz 220 grādiem). Cep, līdz maizītes iegūst kārdinoši zeltainu krāsu.

PAMĒĢINIET! "Cepot rauga mīklas smalkmaizītes, mīklu parasti gatavoju nevis ar cukuru, bet gan sīrupu," stāsta Ilze Salna. "Man šķiet, ka sīrupu raugs "saprot" labāk. Jo īpaši, ja atrodam ledusskapja saldētavā kādu aizķērušos presētā rauga paciņu, vislabāk to atdzīvināt tieši ar sīrupu. Piedevām sīrups ļoti labi piesaista mitrumu un neļauj izceptajām maizītēm tik ātri sakalst, tās ilgāk saglabājas svaigas, mīkstas un aromātiskas. Tumšo cukura sīrupu izmantoju arī piparkūku mīklai (starp citu, ir īstais brīdis gatavot piparkūku mīklu, lai tā paspētu attīstīt īstu garšvielu buķeti!) un saviem mīļākajiem karameļu cepumiem – "karamellīni", kas devuši nosaukumu arī manai uzņēmējdarbībai.".

Raksts tapis sadarbībā ar Dansukker