Aktualitāte: pildītas olas

© Rūta Kalmuka F64

Liels daudzums cieti vārītu olu pašlaik pieder pie lietas jebkurā mājā, kur nav sveša Lieldienu svinēšana. Tām, kas aktīvi karojušas, parasti ir sadauzīta čaumala, kas turpmāko glabāšanu padara problemātisku.

Un ko nu tur glabāt – kad tad vēl ēdīs olas, ja ne tagad? Pavisam sadauzītās un tās, kuras neizdodas glīti nolobīt, izmantojamas salātiem vai sacepumiem, bet no pārējām lai top pildītas olas.

Katrs tās var pagatavot atbilstoši sava ledusskapja saturam, garšas izjūtai un fantāzijas lidojumam. Pēdējais ir pats svarīgākais. Ātri un vienkārši var izveidot klasiskās pildītās olu pusītes, bet, ja ir prieks un laiks darboties, var darināt arī muciņas, laiviņas, groziņus, tulpju ziedus, mušmirītes, pat zaķus un peles.

Protams, jāievēro olu derīguma termiņš, bet nav jācenšas sagādāt ļoti, ļoti svaigas. Olām, kuru derīguma termiņš jau pamazām tuvojas beigām, pēc vārīšanas ir vieglāk nolobīt čaumalu. Mēs parasti dodam priekšroku maigam, krēmveidīgam olu pildījumam, kurā olu dzeltenumi samīcīti un saputoti ar majonēzi, bet pildījums var būt arī ļoti pikants. Ir neskaitāmi varianti, ko tam piejaukt klāt un ko likt uz jau sagatavotām olām, lai katra garšotu pavisam citādi.

***

Dažas netradicionālas receptes

Bez majonēzes. Sešas vārītas olas pārgriež gareniski, izņem dzeltenumus, pievieno trīs tējkarotes jogurta, vienu tējkaroti čatnija, pustējkaroti karija, nedaudz sāls un kapātus zemesriekstus. Visu rūpīgi samaisa, pilda sagatavotajos baltumos.

Ar kalmāru salātiem. Kalmāru taustekļus izvāra, atdzesē, notīra un samaļ gaļasmašīnā kopā ar sīpoliem. Pievieno kapātus zaļumus, olu dzeltenumus, sāli, piparus un majonēzi.

Ar kraukšķīgiem dārzeņiem. Sešas vārītas olas pārgriež, dzeltenumus saputo ar trim ēdamkarotēm majonēzes, pievieno vienu ēdamkaroti sīki sagrieztas sarkanās paprikas, vienu ēdamkaroti sagrieztu seleriju kātu un vienu ēdamkaroti zaļo lociņu. Pilda olās, rotā ar zaļumiem, var katrai olai uzlikt lobīta valrieksta pusīti.

Ar mazu tauku saturu. Sešām vārītām pārgrieztām olām izņem dzeltenumus, tos samīca ar trim ēdamkarotēm vājpiena biezpiena, pievieno nedaudz kaltētu pētersīļu vai bazilika, pēc garšas – ābolu etiķi, sāli, piparus. Pilda olās, uzkaisa nedaudz lociņu.

Ceptas pildītas olas. Vārītas olas gareniski pārgriež, dzeltenumus samērā rupji sakapā, pievieno kubiņos sagrieztu kūpinātu vai ceptu cūkas šķiņķi, kapātu vārītu burkānu un spiedē saspiestu ķiploka daiviņu. Olas novieto uz plāts, liek karstā cepeškrāsnī un cep, līdz augšpusē veidojas zeltaina garoziņa.

Svarīgākais