Liene Zostiņa eksperimentē ar garšu

© Gatis Gierts F64

"Man patīk gatavot ēst, izdomāt jaunas ēdiena versijas, eksperimentēt ar garšu un konsistenci," atklāj LNT raidījumu vadītāja Liene Zostiņa. Viens no jaunākajiem pienesumiem Lienes kulinārajā prasmē esot vēja kūkas un... ķīselis.

"Nesen dēlam bija dzimšanas diena, tāpēc nolēmu uzvārīt ķīseli. Kaut varētu šķist, kas tur liels, tomēr biju neizpratnē, cik daudz kartupeļu cietes nepieciešams pievienot, lai ķīselis nebūtu viens liels kunkulis, un kad ciete jāpievieno. Lai tiktu skaidrībā, zvanīju mammai. Viņa un arī mana drauga Kaspara mamma ir manas konsultantes, kad rodas nepieciešamība pēc padoma kulinārajā jomā," nosaka Liene un piemetina, ka šajās Lieldienās varbūt izcepšot vēja kūkas. "Pirms tam biju cepusi pusfabrikātus, kur jau ir sagataves, kas tikai jāiemet cepeškrāsnī. Bet tad sakārojās pašai visu uztaisīt no A līdz Z. Internetā atradu vēja kūku jeb Vecrīgas recepti no plaucētās mīklas un ķēros klāt. Kad dažas aizsūtīju māsai, kas mācās pārtikas tehnologos, viņa bija pārsteigta: "Kā, tu tās pati izcepi?!" Viņai vēja kūkas līdz šim neesot sanākušas, jo tās esot vienas no grūtāk izcepamajām kūkām, tāpēc, ka mīkla cepeškrāsnī mēdz saplakt, bet man viss izdevās gan pirmajā, gan turpmākajās reizēs. Visgrūtāk jau ir ievērot norādījumu, ka, ieliekot pannu cepeškrāsnī, pirmās 15 minūtes nedrīkst virināt plīts durtiņas. Vēja kūkas esmu pildījusi gan ar saldo biezpiena un putukrējuma masu, gan ar sāļo siera masu."

Brokastu spēks

Kopš bērnības Liene esot radusi ēst brokastis, tās pat bieži vien kļūstot par viņas galveno ēdienreizi. "Darbdienās mostos septiņos vai astoņos, jo dēls ir jāpalaiž uz skolu. Atkarībā no tā, cik daudz ir laika, vai nu ēdu biezpienu (ar zaļumiem, ar tomātiem, ar gurķīšiem vai ar ievārījumu), vai vāru biezputru (mana favorīte ir no auzu pārslām, bet tikpat labi garšo mannas vai rīsu putra, arī vārīti griķi ar pienu), vai uz tosterī apgrauzdētas maizes šķēles uzziežu svaigo sieru (man ļoti garšo siers Philapdelfia!) un uzbārstu zaļumus, vai arī gatavoju olu kulteni. Ja ir ļoti jāsteidzas, brokastīs apēdu kādu jogurtiņu vai pārslas ar pienu."

Liene esot iecienījusi zupas un arī gaļas ēdienus, kurus pārsvarā gatavojot no vistas gaļas, bet šad un tad laimējoties baudīt medījumu. "Mammas māsas vīrs ir mednieks, tāpēc dažkārt viņš mūs palutina ar šādu delikatesi. Nesen no buka gaļas cepu kotletes. Lai tās būtu sulīgas, pievienoju skābo krējumu, nevis speķi, sāli, pipariņus un dillītes. Kotletes sanāca debešķīgas!"

Lienei garšojot arī biezeņzupas, it īpaši no brokoļiem un ziedkāpostiem, bet kulinārajos plānos ietilpstot uzmeistarot tikpat garšīgu gulašu, kartupeļu pankūkas un Napoleona kūku, kā tie sanākot drauga mammai. Savukārt draugu viņa uzteic par lieliskajiem cepešiem un pastām ar dažādām mērcēm. "Man nav tik lielas pacietības kā Kasparam, tāpēc cepetis man nav pa spēkam."

Lieldienu olu otrā elpa

Liene stāsta, ka Lieldienas viņas ģimenei vienmēr esot bijuši būtiski svētki, kuru neiztrūkstošs elements ir olu krāsošana, slēpšana un meklēšana. "Tie ir svētki, kuros tradīcijas ņem virsroku," vērtējoši saka LNT raidījumu vadītāja un piebilst, ka parasti olas izvārot ļoti daudz, tāpēc nākamajā dienā jādomā, kā tās izmantot.

Lai draugam Kasparam sagādātu kulināru pārsteigumu, izcepusi foreli, ko iepriekš iemarinējusi. "Filejas marinēšanai izmantoju dilles, ķiplokus, citronu sulu un kaltētu garšaugu maisījumu zivīm. Iemarinēto foreli nakti noturēju slēgtā traukā, tad cepu cepeškrāsnī. Zivs sanāca lieliska! To pasniedzu ar tvaicētiem dārzeņiem (brokoļiem, ziedkāpostiem, burkāniem un papriku) un rīsiem. Drauga mamma man uzdāvināja tvaicējamo katlu, kas ir vērtīgs virtuves piederums."

***

Lienes Zostiņas iecienīto ēdienu receptes

Omlete no olu baltumiem un dārzeņiem

Vajag: 4 olu baltumus, saldo krējumu vai pienu, papriku, eļļu.

Pagatavošana: olu baltumus sakuļ, pievieno pienu vai saldo krējumu, gabaliņos sagrieztu papriku un lej uz pannas, kur uzkarsēts nedaudz eļļas.

Vecrīga jeb vēja kūka

Vajag: mīklai – glāzi ūdens, 100 g sviesta, glāzi miltu, 4 olas; pildījumam – puslitru saldā krējuma, puskilogramu biezpiena, cukuru un vanilīnu pēc garšas.

Pagatavošana: ūdeni ielej katliņā, uzvāra. Verdošā ūdenī liek sviestu. Kad tas izkusis, nenoņemot no uguns, sviesta un ūdens maisījumā iemaisa miltus. Katlu noņem no uguns un 7 minūtes atdzesē. Mīklai pievieno pa vienai olai, mīklu nepārtraukti putojot. Uz cepešpannas liek mīklas piciņas. Aptuveni 25 minūtes cep sakarsētā cepeškrāsnī, atceroties, ka pirmās 15 minūtes nedrīkst virināt cepeškrāsns durtiņas. Izcepušās kūciņas atdzesē. Saputo biezpienu ar saldo krējumu, cukuru un vanilīnu. Katrai kūciņai nogriež virsiņu, liek pildījumu un tad – nogriezto virsiņu.

Svarīgākais