Dārzeņi ledū

© F64

Dažādi krāsaini, akurāti sagriezti un saldēti dārzeņi ir ātri pagatavojami, garšīgi un veselīgi gan zupā, gan sautējumā. Iegādājoties saldētu dārzeņu maisījumu, ekonomējam laiku, jo dārzeņi nav jāmazgā, jātīra un jāgriež.

Atliek tikai atvērt polietilēna iepakojumu, ielikt uzkarsētā pannā vai katlā, un pēc pāris minūtēm maltīte gatava. Pats ātrākais veids, kā pagatavot saldētu dārzeņu maisījumu, – mikroviļņu krāsnī, jāizvēlas attiecīgu temperatūru, bet ideālākais – tvaicēt, jo šāds ēdiens saglabā maksimumu vērtīgo īpašību.

Taču par saldētiem dārzeņiem ir radies diezgan daudz mītu. Pirmkārt, vitamīni saglabājas tikai svaigos dārzeņos, bet saldēti ir krāsains surogāts. Pētījumi liecina, ka bieži vien saldētos produktos ir vairāk vērtīgu vielu un vitamīnu nekā svaigos. Kā tas izskaidrojams? Dārzeņus, kas paredzēti saldēšanai, novāc periodā, kad tie ir pilnībā gatavi. Laiks starp to novākšanu un pārstrādi ilgst tikai pāris stundu. Savukārt svaigus dārzeņus bieži vien ved no ārzemēm, tos novāc, kad tie vēl nav gatavi, un transportējot tie zaudē daļu vitamīnu. Otrkārt, pārstrādājot saldētus dārzeņus, tiek izmantoti konservanti un krāsvielas. Pirms saldēšanas dārzeņus blanšē – tie tiek pakļauti īslaicīgai apstrādei ar karstu ūdeni, lai nebojātos. Blanšēšana dod iespēju fiksēt dārzeņu krāsu, bet daži, piemēram, zaļie zirnīši un burkāni, šajā procesā iegūst vēl izteiksmīgāku krāsu nekā dabiskā. Kā zināms, saldēšanā netiek izmantoti konservanti, taču, ja to dara, ražotājam tas ir jānorāda uz iepakojuma.

Eksperta viedoklis

Andis Brēmanis, dietologs

– Saldētiem dārzeņiem ziemā ir jādod priekšroka. Tas ir labs un ērts variants, jo šādi dārzeņi nav jātīra, jāgriež, atliek atvērt iepakojumu, tos uzvārīt vai izsutināt, un maltīte ir gatava.

Tos var ilgāku laiku uzglabāt, un tajos saglabājas arī vitamīni. Protams, termiskas apstrādes dēļ saldēti dārzeņi kaut ko arī zaudē no savas vērtības. Katru dienu jārūpējas, lai ēdienkartē ir dārzeņi. Protams, vislabāk izvēlēties svaigus dārzeņus, taču, ja tādu nav vai ir jāgaida, kamēr būs jaunā raža, var ēst vārītus vai sutinātus dārzeņus. Tikai pēc tam ieteicams izvēlēties marinētus, konservētus dārzeņus vai lečo.

NODERĪGI!

Pērkot saldētus dārzeņus no plašā piedāvājuma, priekšroka jādod pazīstamiem brendiem.

Iepakojumam ir jābūt veselam, bez bojājuma.

Veikalā saldēti produkti ir jāpērk paši pēdējie, bet, atgriežoties mājās, tie pēc iespējas ātrāk jāieliek saldējamā.

Iepērkoties jāieklausās savā intuīcijā, ja kāds iepakojums ar saldētiem dārzeņiem ir iepaticies.

Jāņem vērā ražotāju ieteikums – atkausētu saldētu produktu otrreiz nevajag sasaldēt. Ja tas tiek darīts, produkts zaudē savas vērtīgās īpašības un vitamīnus.

Svarīgākais