Vai zini, kas ir tavā garšvielu maisījumā?

© Gatis Gierts/F64

Vajadzētu reiz saņemties un, veikalā izvēloties pārtikas produktus, atlicināt brīdi, lai izlasītu, kas rakstīts uz iesaiņojuma. Gadās, ka sākot lasīt šo informāciju, roka pati sniedzas, lai noliktu atpakaļ plauktā no skata tik kārdinošo fasēto kūpinājumu, desu vai paciņu ar našķiem.

Nav laika iedziļināties? Esi noguris? Bet varbūt tieši tāpēc tu tāds esi, ka nepievērs uzmanību produktu sastāvam un rezultātā sanāk uzņemt pārāk daudz dažādu E vielu.

Viena no šādām vielām, ko itin viegli var pārdozēt, ir nātrija glutamāts, saukts arī par nātrija monoglutamātu - tas ir garšas pastiprinātājs, kuram E vielu sarakstā ticis apzīmējums E 621.

Pastiprina un „atsvaidzina”

Kā jau tas godīgi norādīts produktu marķējumā, nātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs. To pagājušā gadsimta sākumā atklāja un patentēja japāņu ražotāji. Sākumā nātrija glutamātu ieguva no jūraszālēm, vēlāk - no graudaugu glutēna, sojas pupiņām, biešu cukura un citām izejvielām. To var sastapt ļoti daudzos produktos - desās, gatavajos gaļas un zivju izstrādājumos, buljona kubiņos, ātri pagatavojamās zupās, „aplejamos” makaronos un kartupeļu biezeņos ar dažādām piedevām, čipsos, salātu mērcēs, konservos un arī sauso garšaugu maisījumos. Skeptiķi uzsver, ka nātrija glutamāta pievienošana izstrādājumiem ir ekonomiski izdevīga, jo ļauj iztikt ar mazāku dabīgā produkta daudzumu - pastiprinot garšu, var radīt ilūziju, ka tā ir, piemēram, tīra gaļa, lai arī gaļas šajā izstrādājumā ir pavisam nedaudz. Nātrija glutamātam piedēvē arī spēju piešķirt svaigu garšu produktiem, kuri sākuši bojāties, un jau tas vien daudziem rada piesardzīgu attieksmi un liek meklēt produktus, kuriem nav pievienota viela E 621.

Nezinām mēru

Varētu domāt - ja jau nātrija glutamāts ir kaitīgs, tad taču tas sen būtu aizliegts. Saskaņā pat ar bargo amerikāņu ar ekspertu atzinumiem, šī pārtikas piedeva ir pietiekami droša, ja tiek lietota saprātīgās devās. Par saprātīgu devu tiek uzskatīts viens grams dienā. Tā kā uz produktu iepakojuma ir norādīta tikai šīs vielas klātbūtne, bet nevis daudzums, mēs patiesībā nevaram precīzi zināt, cik to patērējam. Jāņem vērā arī tas, ka nātrija glutamātu mēdz salīdzināt ar narkotikām - garšas kārpiņas, kas atrodas uz mēles, pie šīs vielas drīz vien pierod, un rezultātā produktu dabīgā garša vairs nešķiet pietiekami spilgta. Tā kā ļoti daudzi cilvēki ikdienā pārtiek no dažādiem gatavajiem produktiem, grauž čipsus, krekerus un mēdz gatavot pusdienas no koncentrātiem, tad acīmredzot pārsniedz šo devu. Netrūkst arī cilvēku, kuri netic oficiālo iestāžu atzinumiem un cīnās par nātrija glutamāta aizliegšanu. Ar to tiek saistītas galvassāpes, svīšana, slikta dūša, reiboņi, alerģiskas reakcijas un reizēm arī nopietnākas veselības problēmas. Pētījumos gan nātrija glutamāta negatīvā ietekme apstiprinājusies neesot, tomēr uztura speciālisti iesaka ievērot mērenību un ar šo E vielu neaizrauties. Reizēm gan pircējam šķiet, ka nav izvēles, jo tā pievienota ļoti daudziem produktiem, jo īpaši tas sakāms par sauso garšaugu maisījumiem. Tomēr, ja pameklē, arī tos var atrast bez nātrija glutamāta.

Pievērsiet uzmanību - „Kulinat+”

Šis sausais garšaugu maisījums, kas ražots Serbijas firmā „Aleva”, citu vidū izceļas ar to, ka nesatur nātrija glutamātu. „Ņemot vērā mūsdienu patērētāja vajadzības, esam izveidojuši šo universālo garšvielu maisījumu,” informē uzņēmuma speciāliste Natali Mičoviča. „Līdz ar rūpīgi atlasītiem kaltētajiem dārzeņiem un izsmalcinātu kaltētu garšaugu kompozīciju „Kulinat+” satur rauga ekstraktus, kas dabīgi pastiprina aromātu, nav pievienotas krāsvielas. To droši var ikdienā lietot ēdienu gatavošanai cilvēki, kuri rūpējas par veselīgu dzīvesveidu, arī topošās māmiņas, bērni un cilvēki, kas ievēro diētu. Šo garšvielu var pievienot ēdienam pirms gatavošanas vai arī gatavošanas laikā.”

Ekspertes viedoklis

Nopietna attieksme pret kvalitāti

Jeļena ŠĻAPINA,

SIA „Kora” mārketinga nodaļas vadītāja:

Firma „Aleva” ir labi pazīstama savā zemē - Serbijā, eksportē produkciju uz tuvākajām kaimiņvalstīm, pēdējā laikā arī uz Krieviju. Tagad tās produkcija nopērkama arī pie mums. „Aleva” ne tikai nodrošina ar izejvielām savas ražotnes, bet arī piegādā izejvielas uzņēmumiem, kas ražo tādas starptautiski pazīstamas garšvielas kā „Vegeta” un „Kotanyi”. Firmas speciālisti uzsver, ka produkcijas kvalitātei nav gadījuma raksturs, bet tā ir mērķtiecīgu intelektuālu pūliņu rezultāts. Veidojot produktus, ražotāji ievēro savas zemes kulinārijas tradīcijas un tajā pašā laikā ir parūpējušies par modernu tehnoloģiju. Attieksme pret produkcija kvalitāti patiešām ir ļoti nopietna, izejvielas tiek audzētas pašam uzņēmumam piederošā zemē, ekoloģiski tīrā vidē. Gaidiet Latvijas tirgū ne tikai universālos garšvielu maisījumus „Kulinat+” un „Kulinat Classic”, bet arī zupas, mērces un lieliskas kvalitātes sarkanos piparus, kas jau 60 gadus ir populārs firmas „Aleva” izstrādājums.

(attēla paraksts)

SARKANIE PIPARI tiek gatavoti tālākai apstrādei. Iespējams, kāda daļa no tiem nonāks arī Latvijas veikalu plauktos

Garšaugi „Kulinat” buķetē:

• Pastinaki piešķir ēdieniem patīkamu, nedaudz saldenu garšu.

• Lupstāji garšo un smaržo samērā līdzīgi selerijām, tikai aromāts ir nedaudz asāks.

• Pētersīļi kaltētā veidā ilgi saglabā savu aromātu un ir viens no iecienītākajiem garšaugiem.

• Saldā paprika ar savu garšas niansi bagātina dārzeņu, rīsu, pupiņu un gaļas ēdienus.

• Melnie pipari piešķir maltītei asumu, bez kura ēdiens šķiet pliekans.

• Sīpoli ir viens no iecienītākajiem garšaugiem kā Serbijā, tā Latvijā, tikai siltajā dienvidu saulē tie izaug maigāki.

• Puravu aromāts ir līdzīgs sīpolu aromātam, taču maigāks un niansētāks.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA „Kora”