Labai garšai pastiprinātāju nevajag

Ziemas otrajā pusē reizēm ir tāda smagnēja, piesārņota sajūta organismā. Lietpratēji saka – tas ir tāpēc, ka pa ziemu lietojam daudz vairāk dažādu pārtikas koncentrātu un konservu un tā uzņemam par daudz dažādu pārtikas piedevu, tā saukto E vielu.

Viena no biežāk lietotajām piedevām ir garšas pastiprinātājs – nātrija glutamāts (E621). Tas iekļauts arī lielākajā daļā sauso garšvielu maisījumu, kurus, daudz nedomājot, pievienojam ēdieniem, cita starpā – arī tādiem, kam pašiem par sevi piemīt laba, spēcīga garša un nekāda pastiprināšana nebūtu vajadzīga. Mājas lasītājiem jau stāstījām par to, ka Latvijas tirgū parādījies jauns universālais garšvielu maisījums Kulinat+, ko ražo Serbijas firma Aleva. Šis garšvielu maisījums nesatur nātrija glutamātu, bet iepriecina ēdāju ar patīkamu, sabalansētu garšu kompozīciju, ko veido kaltēti burkāni, pastinaki, selerijas, sīpoli, puravi, kāposti, pētersīļi, jodsāls u.c. Lietojot šo garšvielu maisījumu, varam spert soli veselīgāka uztura virzienā. Publicējam receptes, kas nākušas no Serbijas. Daļa no šiem ēdieniem iederēsies svētku galdā, daļu varam gatavot ikdienā, bet visiem ir kaut kas kopīgs – tajos izmantots serbu iecienītais garšvielu maisījums Kulinat+.

***

TRUSIS AR SĒNĒM

Sastāvdaļas. Trusis (1,5 – 2 kg), 100 g kūpināta speķa, 1 ēdamkarote garšvielu maisījuma Kulinat+, tauki cepšanai. Mērcei: 500 g šampinjonu, 1 sīpols, 1 ēdamkarote tauku, 1 ēdamkarote Kulinat+, puscitrona sula, šķipsniņa cukura, 1 tējkarote miltu, ūdens, mazliet baltvīna.

Pagatavošana. Trusi nomazgā, nosusina, ierīvē ar garšvielu maisījumu. Gaļā izdara nelielus iegriezumus, iespeķo ar sīki sagrieztu speķi. Pārlej trusi ar karstiem kausētiem taukiem. Cep cepeškrāsnī (ne pārāk karstā) divas stundas, ik pa laikam aplaistot ar taukiem. Mērces pagatavošanai pannā taukos apcep sīki sagrieztu sīpolu, pievieno šampinjonus un sautē 10 minūtes. Pievieno miltus, garšvielu maisījumu, citronu sulu un vīnu, pielej nedaudz ūdens un sautē, līdz mērce ir vēlamajā biezumā. Pasniedz ar vārītiem makaroniem.

***

Pildīta karpa

Sastāvdaļas. Liela vesela karpa (2,5 – 3 kg), 4 karpu steiki bez asakām, 5–6 burkāni, puse puķkāposta, 2 sīpoli, 10 ķiploku daiviņas, 1 puravs, 1 liels sarkanais asais pipars, 2 tomāti, 10 melno piparu graudiņi, 6 lauru lapas, ēdamkarote garšvielu maisījuma Kulinat+, pudele sausā baltvīna.

Pagatavošana. Karpu notīra, uzmanīgi izgriež žaunas. Izdara paralēlus griezienus 2,5 cm attālumā citu no cita (jāuzmanās nepārgriezt zivi uz pusēm), ieziež no iekšpuses un ārpuses ar garšvielu maisījumu, atstāj, lai ievelkas. Nomizo dārzeņus, sagriež plānās ripiņās, puķkāpostu sadala mazākos gabaliņos. Karpu steikus smalki samaļ kopā ar sauju sagriezto burkānu, divām ķiploku daiviņām, dažām sīpolu ripiņām un 2–3 puķkāpostu gabaliņiem. Pievieno nepilnu tējkaroti Kulinat+, labi samaisa. Karpu liek diagonāli dziļā taisnstūrainā cepšanas traukā, piepilda ar sagatavoto masu (aizpilda arī žaunu vietas), bet no pārpalikušā pildījuma izveltnē mazas lodītes un liek līdzās karpai. Iegriezumu vietas uz karpas aizpilda pamīšus ar burkāniem un ķiplokiem. Pārējos dārzeņus saliek brīvajās vietās apkārt karpai, uzkaisa piparus, uzliek lauru lapas. Visu pārlej ar vīnu. Liek cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā, un, laiku pa laikam aplaistot karpu ar cepšanas šķidrumu, cep, līdz tā iegūst skaisti brūnu krāsu.

***

CŪKGAĻA "KAŽOKĀ"

Sastāvdaļas. 2 vidēji lielas vārītas bietes, 6 vārītas olas, 300 g cūkas filejas, 1 tējkarote garšvielu maisījuma Kulinat+, liels sīpols, dažas ķiploku daiviņas, majonēze.

Pagatavošana. Cūkgaļu sagriež sīkos gabaliņos, sajauc ar garšvielu maisījumu, atstāj uz 5 minūtēm. Sīpolus sīki sagriež, sacep pannā kopā ar cūkgaļu. Atdzesē, liek salātu traukā, izlīdzina vienmērīgā kārtā. Nākamajā kārtā liek uz sakņu rīves sarīvētas bietes, kam piejaukti spiedē saspiesti ķiploki, pārziež ar majonēzes kārtu. Pēdējai kārtai izmanto kapātas vārītas olas, kas sajauktas ar majonēzi, pievienojot nedaudz sāls. Salātus liek ledusskapī un atstāj ievilkties vismaz uz 4 stundām.

***

Brieža gaļa ar klimpām

Sastāvdaļas. 2 kg brieža gaļas mīkstuma, 300 g kūpinātas cauraugušas cūkgaļas, 5 vidēji lieli burkāni, 1–2 rāceņi, 1 ēdamkarote garšvielu maisījuma Kulinat+. Klimpām: 3 ēdamkarotes mazos kubiņos sagrieztas baltmaizes, 400 g miltu, 2 olas, 1 tējkarote margarīna, 50 g kūpinātas cauraugušas cūkgaļas, pētersīļu zaļumi, zaļie lociņi, 200 g skābā krējuma, sāls. Mērcei: 1 ēdamkarote tauku, 1 ēdamkarote miltu, 1 ēdamkarote cukura, 1 ēdamkarote garšvielu maisījuma Kulinat+, šķipsniņa maltu melno piparu, ēdamkarote sarkanvīna.

Pagatavošana. Brieža gaļu nomazgā, nosusina, ar nazi sadur nelielus caurumus, kurus piepilda ar smalki sakapātu cauraugušu cūkgaļu. Liek cepeša traukā, pārklāj ar cūkgaļas šķēlēm. Burkānus un rāceņus sagriež plānās ripiņas, vienmērīgi izvieto apkārt gaļai, pārlej ar ūdeni, liek cepeškrāsnī vidējā siltumā, cep aptuveni 2 stundas, nepieciešamības gadījumā papildinot ūdeni.

Uz pannas margarīnā apcep sīkos gabaliņos sagrieztu atlikušo cūkgaļu, pievieno baltmaizes kubiņus un kādu brīdi cep. Liek bļodā, atdzesē, pievieno miltus, olas, sāli, ūdeni, sīki sakapātus pētersīļus un lociņus, samaisa viendabīgu mīklu, pagatavo apaļas klimpas, liek vārošā sālsūdenī, izvāra, notecina, pārlej ar krējumu un sajauc.

Pannā sakarsē taukus, pieliek ēdamkaroti miltu, samaisa, pēc mirkļa pievieno ēdamkaroti cukura, turpina cept, līdz masa kļūst zeltaini brūna. Pievieno cepeša šķidrumu, Kulinat+, piparus un sarkanvīnu, turpina vārīt, līdz mērce ir vēlamā biezumā.

Piebilde. Šo pašu recepti var izmantot, gatavojot arī liellopu gaļu.

***

Kakla karbonāde ar dārzeņiem vīna marinādē

Sastāvdaļas. 10 kakla karbonādes šķēles (1,5 cm biezas), 4–5 burkāni, 2–3 rāceņi, 5 ķiploku daiviņas, 5 lauru lapas, 15 melno piparu graudiņi, 3 sīpoli, 1 paprika, 2 tomāti, 3 ēdamkarotes garšvielu maisījuma Kulinat+, pudele sausā baltvīna.

Pagatavošana. Pusi no garšvielu maisījuma izmanto, lai ieberzētu gaļas gabalus, tos uz stundu atstāj, lai iemarinējas. Notīra dārzeņus, sagriež biezās ripās. Gaļu liek lielā cepamajā pannā, brīvās vietas starp gabaliem aizpilda ar dārzeņiem, pievieno lauru lapas un piparus, visu vienmērīgi izlīdzina. Uzkaisa atlikušo garšvielu maisījumu, pārlej ar vīnu. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 250 grādiem un cep, laiku pa laikam aplaistot ar cepeša šķidrumu, līdz gaļa mīksta.

***

SAMA GULAŠS

Sastāvdaļas. 2,5 kg sama filejas, kas atbrīvota no asakām, 3–4 burkāni, sīpols, 1 ēdamkarote garšvielu maisījuma Kulinat+, tējkarote etiķa, 2 ēdamkarotes maltas paprikas, ēdamkarote maltu aso sarkano piparu, sāls.

Pagatavošana. Sama fileju sagriež 3x3 cm lielos gabaliņos, liek traukā, pārlej ar aukstu ūdeni, kam pievienots etiķis. Apmaisa un atstāj marinēties. Sīki sagriež burkānus un sīpolu, pievieno ēdamkaroti Kulinat+, izsautē. Filejai nolej marinādi, sajauc ar dārzeņiem, uzlej 2,5 l auksta ūdens, liek uz uguns, uzvāra, pievieno paprikas un čili pulveri, sāli. Sautē vēl 25 minūtes.

Piebilde. Ja nav pieejama sama fileja, kulināri iesaka to aizstāt ar foreles, ātes, līdakas vai pangas filejām, daži uzskata, ka var izmantot jebkuras zivis, kas jums garšo.

Reklāmraksts tapis sadarbībā ar SIA KORA

Svarīgākais