Brūklene ar viegli rudenīgu rūgtumiņu

© Elmārs Rudzītis, f64

Lasīt brūklenes ir patīkami. Pēc tām nav jābrien purvā kā pēc dzērvenēm vai jālaužas cauri dzelkšņiem, kā lasot kazenes.

Brūklenājs ir tik dekoratīvs, ka, pat vienkārši garām ejot, gribas apstāties, papriecāties un iemest mutē saujiņu gatavu ogu. Un arī nopūsties – rudens nāk...

Šķiet, pateicoties populārajam Kaudzītes Matīsa dzejolim par brūklenāju, kas pastāvīgi zaļot rauga "nenoskārstai vaj"dzībai", spoži tumšzaļās mētriņas raisa pārdomas par zūdošo un paliekošo, saistās ar skumjiem dzīves brīžiem, ar kaut ko vienlaikus gaišu un sērīgu. Dabas pētnieki zina stāstīt, ka brūklenājs ir vesela vienota un sarežģīta sistēma, kas vienuviet zaļo 100–300 gadus. Tā saknes atrodas tikai 2–4 centimetru dziļumā, tāpēc mētriņas ir ļoti viegli izpostīt, bet, lai izdzītu zemes virspusē jaunu atvasīti, sakne zem zemes tam gatavojas pat piecus gadus, un paiet vēl ilgs laiks, līdz dzinumi izaug un ienākas pirmās ogas.

Salasītās brūklenes atšķirībā no daudzām citām ogām transportējot neatsulojas, nesaplok un tik drīz nesāk arī bojāties, tāpēc nav tūlīt jāsteidzas tās pārlasīt un apstrādāt. Ogas var izbērt plānā kārtiņā un kādu laiku turēt istabas temperatūrā.

Brūklenes, tāpat kā dzērvenes, satur benzoskābi, kas neļauj attīstīties rauga sēnītēm. Tajās ir arī dažādas citas organiskās skābes, C vitamīns (apmēram 15 mg 100 gramos), pektīnvielas, mangāns, kālijs, miecvielas. Brūkleņu sēkliņās ir arī omega – 3 taukskābes. Tautas medicīnā brūklenes ir pazīstams un viegls līdzeklis pret drudzi un iekaisumiem. Ar ūdeni un medu sajauktu brūkleņu sulu lieto, lai ārstētu saaukstēšanos, galvassāpes un aizcietējumus, kā arī lai atkoptos no vispārēja savārguma.

Klasiska latviešu virtuves tradīcija ir brūkleņu un ābolu ievārījums, kurā apvienojas patīkams un neuzbāzīgs saldums, skābenums un viegls rūgtums. Daži gan cenšas rūgtumu mazināt, ogas mērcējot ūdenī. Brūklenēm, kas domātas ievārījumam, nemaz nav jābūt pilnīgi gatavām – der arī tādas, kurām viens vaigs vēl gaiši rozīgs vai pat balts. Ogām var pievienot arī bumbierus un plūmes. Ievārījumam nav vajadzīgs pārāk daudz cukura, labi garšo ar parastajām un kartupeļu pankūkām, arī kopā ar asinsdesu, turklāt šis ievārījums ir pietiekami biezs, lai to varētu izmantot smalkmaizīšu pildījumam un drumstalu maizei, rupjmaizes kārtojumam, reizēm arī tortēm un kūkām. Svaigam patēriņam un sulai labāk ņemt pavisam gatavas ogas. Brūklenes var pievienot augļu salātiem un citiem desertiem, no tām gatavo arī mērces gaļas un zivju ēdieniem.

Ja šogad esat sasparojušies, gādājot ogu krājumus ziemai, noteikti neaizmirstiet arī brūklenes un izmēģiniet kādu jaunu to uzglabāšanas paņēmienu un jaunas ēdienu receptes ar šīm veselīgajām ogām.

***

NODERĪGI!

Brūkleņu uzglabāšanas paņēmieni:

Brūklenes vārītā ūdenī: ogas pilda burkās, pārlej ar ūdeni, kas iepriekš uzvārīts, pievienojot uz litru 30 g sāls un 20 g cukura, un atdzesēts. Burkām uzliek vāciņus un glabā vēsā vietā.

Brūklenes vieglā marinādē: uzvāra 0,9 l ūdens ar 15 g cukura, 5 g sāls, vienu nelielu kanēļa standziņu un dažām krustnagliņām; kādu brīdi pavāra, noputo. Atdzesē, pārlej ogām, kas iebērtas dezinficētās burkās. Aizvāko, glabā vēsumā.

Skābētas brūklenes: 5 kg brūkleņu pilda tīrā emaljētā spainī, uzliek slogu, pārlej ar 3,5 litriem atdzesēta vārīta ūdens, kam pievienots 300 g cukura, nedaudz kanēļa, krustnagliņu un smaržīgo piparu. Glabā vēsā vietā, pasniedz pie karstiem gaļas ēdieniem, kā arī pie ceptiem kartupeļiem.

Brūklenes savā sulā: brūklenes liek tīrā traukā un samīca ar koka stampiņu, lai izdalās sula. Uzliek slogu, lai ogas būtu pārsegtas ar sulu. Glabā ledusskapī.

Brūklenes pūdercukurā: ņem 500 g gatavu, lielu, rūpīgi pārlasītu brūkleņu, sajauc ar vienu nedaudz sakultu olas baltumu, kārtīgi samaisa, liek uz sieta un notecina. Apviļā 500 gramos pūdercukura.

Saspaidītas brūklenes ar cukuru: 500 g brūkleņu saspaida ar koka stampiņu, pievieno 300 g cukura, samaisa. Liek stikla burkā, uzliek plastmasas vāciņu. Glabā ledusskapī.

Pasterizētas brūklenes: pārlasītas brūklenes liek dezinficētās puslitra burciņās, pārlej ar vārošu ūdeni. Uzliek metāla vāciņus, pasterizē burkas 60 grādu temperatūrā 10 minūtes, pēc tam aizvalcē vai aizskrūvē. Var glabāt istabas temperatūrā.

Saldētas brūklenes: ogas izber plānā kārtiņā uz paplātes, liek saldētavā, sasaldē, pēc tam pilda hermētiski noslēdzamos maisiņos vai trauciņos. Var uzglabāt saldētavā aptuveni gadu.

Svarīgākais