Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

RECEPTES: Garšīga un jautra bērnu ballīte

© Agris Semēvics

Kādus ēdienus pagatavot bērnu ballītei? Pirmajā mirklī var šķist, ka tas ir vienkārši, lai pasākums izdotos garšīgs, jautrs un svinīgs. Protams, organizējot dažādus pasākumus bērniem, dzimšanas dienas svinības vai izlaidumu pirmsskolas izglītības iestādē, pirmais, kas nepieciešams, – fantāzija.

Bērni svētkus gaida jo īpaši, jo viņiem tie ir krāšņs piedzīvojums, saldumi un dāvanas. Mazie ar lielu prieku vēlas piedalīties svētku organizēšanā. Svarīgi padomāt ne tikai par svētku ēdienkarti, bet arī par to, kā glīti noformēt galdu. Bērniem noteikti patiks papīra salvetes ar zīmējumiem, baloni un rotaļlietas.

Augļi svētku galdā

Svētku galdā noteikti neiztikt bez augļiem, taču jāpievērš uzmanība, lai tie neizraisītu alerģiju. Tagad ir īstais laiks zemenēm, arī citrusaugļi un āboli var papildināt svētku galdu. Piemēroti būs augļu salāti – no āboliem, apelsīniem, banāniem un jogurta. Katrs auglis jāsagriež nelielos gabaliņos, var pievienot nedaudz rozīņu un jogurtu. Ja pasākuma dalībnieki ir pavisam mazi, no šīm sastāvdaļām var pagatavot biezeni. No dažādu augļu gabaliņiem var veidot šašliku – tos atliek tikai sagriezt un uzdurt uz koka iesmiņa.

Bērniem patiks dabiskas augļu un dārzeņu sulas un kompoti, taču ar gāzētiem dzērieniem ieteicams neaizrauties. Lai pagatavotu mandeļu kokteili, nepieciešams 500 ml piena, 2 banāni, 5 ēdamkarotes mandeļu, 2 ēdamkarotes medus, vanilīns un 1–2 ēdamkarotes kokosriekstu skaidiņu. Uz pannas nedaudz apcep mandeles apmēram 15 minūtes, nepārtraukti maisot. Sasmalcina mandeles blenderī. Pievieno pienu un blenderē 2 minūtes. Iegūto piena un mandeļu masu izkāš, pārējo var apēst. Blenderī liek sagrieztus banānus, pievieno medu, vanilīnu, izkāsto pienu un visas sastāvdaļas blenderē apmēram 2 minūtes. Glāzes ievieto aukstā ūdenī apmēram 0,5 cm līdz malai, pēc tam ieliek kokosrieksta skaidiņās, lai veidotos maliņa. Lej kokteili glāzēs, virsū uzkaisa nedaudz kokosrieksta skaidiņu. Kokteilim var pievienot arī nedaudz saldējuma, bet tad jāizmanto mazāk medus. Ja tiek gatavoti salāti, tos vislabāk pirms pasniegšanas ielikt nelielos trauciņos vai groziņos no smilšu mīklas. Lieliski izskatās salāti, kas tiek pasniegti caurspīdīgās glāzēs.

Kanapē vai salātbārs

Sviestmaižu pagatavošanai ir daudz ideju. Tās var būt vienkāršas – trīsstūrveida ar šķiņķi, bet uz kociņa, veidojot kuģīti ar burām, var uzlikt gurķa vai tomāta gabaliņu. Tie patiks jebkuram bērnam. No tomātiem, burkāniem, siera, desas un olīvām var izveidot dažādas atšķirīgas figūriņas. Laba ideja – izveidot salātbāru. Šim nolūkam uz atsevišķiem šķīvjiem var sakārtot vārītus kartupeļus, bietes, burkānus, tomātus, gurķus, konservētu kukurūzu, zaļos zirnīšus, dažāda veida gaļu, desu, zaļumus. Piedevās var izmantot krējumu vai majonēzi. Bērni paši var paņemt sastāvdaļas pēc izvēles un tās sajaukt. Bērniem patīk arī kanapē. Tām vajadzēs koka irbulīšus, uz kuriem var uzdurt dažādus produktus – svaigus vai marinētus gurķus, avokado, burkānus, gaļu, ābolus, ķirštomātus, apelsīnus, vīnogas, sieru, gaļu, šampinjonus. Galdā var pasniegt jau gatavas kanapē, bet var sagatavot produktus iepriekš un ballītes laikā bērniem likt pašiem tās veidot.

Svētku galdu var papildināt ar lavašu. Pildījumam izmantot krabju nūjiņas, tomātus, sasmalcinātus zaļumus un kausēto sieru. Masu no šādām sastāvdaļām smērē uz lavaša, sarullē un liek uz 15 minūtēm ledusskapī. Pēc tam sagriež mazos rullīšos un pasniedz. Sastāvdaļas var variēt pēc savas gaumes. Jebkuram bērnam sajūsmu radīs minipicas. To pagatavošanas procesā var iesaistīt bērnus – būs interesanti un aizraujoši. Un vēl kāds eksperiments. Jaunā paaudze ir lieli makaronu mīļotāji. Lai tos pasniegtu netradicionālā veidā, var nopirkt krāsainus, dažādu formu makaronus vai pastu. Tos var izvārīt un sakārtot nelielos trauciņos. Piedevās – tomātu pasta, ko svētku galdā noteikti var atļauties, rīvēts siers vai gaļa.

Biezpiens desertam

Desertam, kas ir viens no galvenajiem svētku ēdieniem, var izvēlēties torti ar neparastu noformējumu vai formu – princeses vai automašīnas veidolā. Nevajag aizmirst par saldiem kokteiļiem, saldējumu ar augļiem. Piedevās pie saldējuma var sagatavot maltus riekstus, cukātus, svaigus vai konservētus augļus, ogas, sasmalcinātas vafeles un cepumus, šokolādi, kokosrieksta skaidiņas un ievārījumu. Jāsarūpē skaisti krāsaini trauki un speciālas karotes, lai izveidotu saldējuma bumbiņas.

Ļoti piemērots produkts desertam – biezpiens, no kura var pagatavot visdažādākos ēdienus – cepumus, krēmus un pudiņus. No 200 g biezpiena, 50 g pūdercukura un 150 g kokosrieksta skaidiņu var pagatavot konfektes, kas atgādina populārās Raffaello. Pūdercukuru kopā ar 100 g kokosrieksta skaidiņu nepieciešams sablenderēt. Biezpiens arī jāsasmalcina atsevišķi blenderī. Visas sastāvdaļas sajauc. No iegūtās masas izveido nelielas bumbiņas. Pēc tam tās apviļā pārējās kokosrieksta skaidiņās. Konfektes var ēst uzreiz, bet var arī ielikt ledusskapī uz pusstundu vai stundu – tad tās būs cietas.

***

Pankūku čipsi ar zemeņu ievārījumu

Sastāvdaļas: 1 ola, 50 g eļļas, sāls, cukurs, 150 ml piena, 90 g miltu, eļļa cepšanai,50 g Mildas zemeņu ievārījuma

Pagatavošana: olu sakuļ, pievieno cukuru, sāli, pienu, miltus, izveidojot pankūku mīklu. Uzkarsē pannu un nelielā eļļas daudzumā cep plānās pankūkas. Tad šīs pankūkas sarullē rullīšos un sagriež 1 cm lielās ripiņās. Katliņā uzkarsē eļļu un liek tajā sagrieztos mīklas rullīšus, cep zeltaini brūnus. Pasniedz ar zemeņu ievārījumu, saldējumu vai putukrējumu.

***

Biezpiena bumbiņas ar ievārījuma pildījumu

Sastāvdaļas: 360 g biezpiena, 40 g cukura, 2 ēdamkarotes miltu, tējkarote vaniļas cukura, 50 g Mildas aveņu ievārījuma, eļļa cepšanai

Pagatavošana: no biezpiena, cukura, miltiem, vaniļas cukura sajauc viendabīgu masu. No iegūtās masas veido bumbiņas, kurām pa vidu ieliek tējkaroti ievārījuma. Katliņā uzkarsē eļļu, liek biezpiena bumbiņas cepties zeltaini brūnas. Pasniedz ar ogām vai ogu mērci.

***

Smilšu mīklas cepumi ar ievārījumu

Sastāvdaļas (500 g cepumu): 230 g miltu,125 g sviesta, 75 g cukura, pustējkarote vaniļas cukura, 15 g pūdercukura, 1 olas dzeltenums, 1 ola, 30 g piena, 50 g Mildas ķiršu ievārījuma, 50 g Mildas brūkleņu ievārījuma

Pagatavošana: izkausē sviestu, pievieno cukuru, pūdercukuru un vaniļas cukuru, olas dzeltenumu, visu sajauc. Pievieno pienu, iejauc miltus. Mīklai jābūt tādai, lai nelīp pie rokām. Atstāj uz 30 minūtēm atpūsties. Mīklu izrullē 0,5 cm biezumā un izspiež apaļus cepumus. Vienai pusei pa vidu izspiež vēl sirsniņas. Uz apaļās puses klāj sajauktos ievārījumus un liek virsū otru kārtu ar iespiesto viducīti. Apsmērē ar sakultu olu. Cep 170 grādu temperatūrā apmēram 18 minūtes.

Receptes piedāvā restorāna Rīgas atslēga šefpavāre Gunita Rolova

Promo raksts tapis sadarbībā ar Milda