Sagaidot Lieldienas var iepazīties ar vairākām olu salātu receptēm, jo olas jau parasti tiek sakrāsotas vairāk. Velāk vairs nevilina pat viena skaisti krāsota vārīta ola, bet turēt ledusskapī vārītas olas arī negribas.
Receptes bez majonēzes
Olu un ķirbju salāti
Sastāvdaļas. Divas cieti vārītas olas, 100 g ķirbju mīkstuma, viens neliels sarkanais sīpols;
mērcei: pusglāze kefīra, viena ēdamkarote kapātu pētersīļu zaļumu, trīs ķiploku daiviņas, sāls, pipari, trīs ēdamkarotes augu eļļas.
Pagatavošana. Ķirbju mīkstumu sarīvē uz sakņu rīves, sīpolu sīki sagriež, olas sakapā. Visu liek salātu traukā. Kefīru sajauc ar zaļumiem, sāli, pipariem, pievieno spiedē saspiestus ķiplokus un eļļu, saputo viendabīgu mērci, pārlej salātiem.
Krāsainie salāti
Sastāvdaļas. Sešas cieti vārītas olas, 100 g grieķu jogurta, viens gatavs avokado, nedaudz citronu sulas, viens selerijas kāts, saujiņa rukolas salātu lapu, sarkano aso piparu pārslas.
Pagatavošana. Lēzenā salātu traukā kārto rukolas lapas, pārliek ar ripiņās sagrieztām olām, virsū liek avokado gabaliņus, kas apslacināti ar citronu sulu, uzkaisa piparus un sagrieztas selerijas, pārlej ar jogurtu.
Olu baltumu salāti
Sastāvdaļas. Trīs vārītu olu baltumi, viens tomāts, viena ēdamkarote kapātu pētersīļu, viena tējkarote auksta spieduma olīvu eļļas, melnie pipari.
Pagatavošana. Olu baltumus sīki sagriež, tomātu sagriež plānās šķēlītēs, liek salātu traukā, pārlej ar eļļu, kam piejaukti pipari un pētersīļi.