No iepriekšējās dienas pusdienām pāri palikuši makaroni, gabaliņš siera, kāda karote skāba krējuma un tomātu mērce arī atradīsies un ja ledusskapī aizķērušās vēl nenotiesātās kotletītes iznāks karaliskas vakariņas.
Sastāvdaļas: 400 g novārītu makaronu radziņu (der arī spageti); 2 olas; 300 gr rīvēta Holandes siera; mazas kotletītes; 250 g tomātu mērces vai tomātu pastas; 150 g skāba krējuma.
Pagatavošana:
1. Vārītajos makaronu radziņos iejauc labi saputotas olas, makaronus labi samaisa.
2. Vienu trešdaļu no mazo kēksu formiņām aizpilda ar makaroniem. Lai ragainie makaroni nelielajā formiņā satilptu iespējami cieši, tos ar karoti draudzīgi piespiež.
3. Skābo krējumu sajaucot ar tomātu mērci, veido pikantu mērcīti.
4. Uz makaroniem uzlej vienu tējkaroti mērcītes, uz mērcītes, viegli piespiežot, liek kotletīti.
Uz kotletītes atkal uzlej vienu tējkaroti mērcītes, virsū uzliek makaronu cepuri.
5. Uzkarsētā cepeškrāsnī liek makaronu kēksiņus un 180 grādos cep 15–20 minūtes. Karstiem makaronu kēksiņiem uzliek rīvēta siera kārtiņu un vēlreiz šauj iekšā cepeškrāsnī, aptuveni
10 minūšu laikā siers izkusīs un makaronu kēksiņi kļūs viegli zeltaini.
6. Pasniedz karstus, pārkaisītus ar zaļumiem.
PADOMI
Mazās kotletītes var aizstāt ar sulīga cepeša gabaliņiem, frikadelēm, biezām mājas gaumē žāvētas desas šķēlēm.
Ja kotletes ir lielākas par kēksa formas veidnītēm, tās var griezt uz pusēm, trijās vai četrās daļās.
Brīvu improvizāciju pieļauj arī mērce: to var pagatavot kopā sablenderējot avokado, majonēzi, daivu ķiploka un dažādas sev tīkamas garšvielas.
Arī auksti makaronu kēksiņi garšo lieliski: tos ērti paņemt līdzi piknikā, ceļojumā, atstāt pa tvērienam, mājās pārrodoties – izsalkuma remdēšanai.