Latviešu garšas kārpiņām neierasts pupiņu zupas variants.
Pupiņu zupa serbu gaumē
Sastāvdaļas: 1 glāze pupiņu, 100 g žāvēta speķa, 2 sīpoli, 1 burkāns, 3 tomāti, 1 zaļā paprika, 100 g ķiploku desas, 4–5 daiviņas ķiploka, pustējkarote maltu ķimeņu, ceturtdaļtējkarote kaltēta majorāna, pustējkarote maltu smaržīgo piparu, 3–4 zariņi pētersīļu, 2 zariņi koriandra, naža gals Kajenas piparu.
Pagatavošana: pupiņas noskalo un uz 12 stundām iemērc vārošā ūdenī.
Ūdeni pēc mērcēšanas neizlej, jo tajā vārīs zupu. Burkānus sagriež pusripiņās, tomātus – plānās daiviņās, papriku – plānās strēmelītēs, bet sīpolu – plānās pusripiņās. Koriandru un pētersīļus sasmalcina, ķiploku izspiež ar ķiploku spiedi. Pupiņas vāra uz lēnas uguns, uzreiz pievieno burkānus. Gabaliņos sagrieztu žāvēto speķi apcep uz pannas, līdz tas kļūst caurspīdīgs, pievieno sīpolus, pusi paredzēto smaržīgo piparu un sāli pēc garšas. Pievieno tomātus, cep līdz pusgatavībai, tad pievieno papriku. Cep kādas 15 minūtes uz vidējas uguns, kamēr iztvaiko liekais šķidrums. Pannas saturu liek katlā pie pupiņām. Pievieno maltās ķimenes, smaržīgos piparus, Kajenas piparus, kaltēto majorānu, sāli pēc garšas un zupu turpina vārīt 15–20 minūtes. Nobeigumā virumam pievieno smalki sagrieztu ķiploku desu un izspiestos ķiplokus, divas trešdaļas no zaļumiem un vēl pavāra 2 minūtes. Pasniedzot zupu, var pielikt skābo krējumu un pārkaisīt sasmalcinātus zaļumus.