Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Garšas baudījumam, veselībai un skaistumam

© F64

Par galda biešu vērtīgajām īpašībām zināms jau sen, priekšrocība – tās varam izmantot augu gadu, jo bietes nezaudē savu uzturvērtību. Salīdzinājumā ar citiem dārzeņiem, kā tās iedarbojas uz cilvēka organismu, līdzvērtīgu konkurentu šim populārajam dārzenim nav.

Bietes pazīstam kā vērtīgu betaīna, aminoskābju avotu, tās spēj uzlabot aknu darbību un veikt virkni veselību uzlabojošu funkciju. Bietēs ir daudz dzelzs un vara, kas palīdz asinsrites traucējumu gadījumos, ja ir nepietiekams hemoglobīna daudzums. Tās var lietot, lai pazeminātu asinsspiedienu un izvadītu no organisma lieko holesterīnu. Sastāvā ir daudz glikozes, fruktozes un saharozes – līdz 25 procentiem. Saknes ir bagātas ar C vitamīnu, fosforu, B un PP grupas vitamīniem, bioflavonoīdiem un minerālvielām. Jo bietēm ir tumšāka krāsa, jo tās ir augstvērtīgākas un satur mazāk kokšķiedru. 100 g biešu ir 43 kilokalorijas, satur 10 g ogļhidrātu, 2 g šķiedrvielu, 1,6 g olbaltumvielu un 0,2 g tauku. Bietes ieteicams iekļaut uzturā, lai uzlabotu gremošanu un zarnu trakta darbību. Tās ir noderīgas acīm, jo tās satur luteīnu, kā arī A vitamīnu, kas novērš kataraktas attīstību un makulas deģenerāciju, kas mēdz attīstīties gados vecākiem cilvēkiem. Risks saslimt ar sirds – asinsvadu slimībām mazinās tiem, kas periodiski uzturā lieto bietes. Izmanto aptaukošanās gadījumos, ja ir sirds mazspēja, žultsceļu slimību ārstēšanā. Tās lieliski spēcina organismu un ir labs līdzeklis saaukstēšanās gadījumos.

Svaigas, marinētas un ceptas

No sarkanajām bietēm visbiežāk tradicionāli ierasts gatavot boršču, vinegretu un siļķi kažokā. Vārītas bietes atšķirībā no citiem dārzeņiem šādā formā spēj saglabāt daudzas savas vērtīgās īpašības. Vasarā neiztrūkstoši bietes ir aukstās zupas sastāvdaļa kopā ar kefīru, svaigu gurķi, vārītu olu un zaļumiem. Biešu zupu variāciju ir daudz. Var pamēģināt pagatavot biešu krēmzupu ar tradicionāliem dārzeņiem – sīpoliem, kartupeļiem un ķiplokiem. To var pasniegt gan aukstu, gan karstu kopā ar kazas sieru. Ar salātiem arī var veikt daudz eksperimentu, izmantojot bietes, – tās var kombinēt ar siļķi, sasmalcinātiem riekstiem, sieriem, sēnēm un citiem produktiem. Un kur vēl garšīgās cepeškrāsnī ceptās bietes! Ja salāti tiek gatavoti no svaigām bietēm, tās ieteicams smalki sagriezt un iemarinēt laima vai citrona sulā un atstāt uz 15–20 minūtēm.

Svaigām bietēm salātos vislabākie kompanjoni ir spināti, zaļumi, gurķi, redīsi, burkāni, bet mērci vislabāk gatavot no eļļas, vinegreta mērces, dažiem pilieniem balzametiķa vai augļu etiķa. Vārītas bietes zupā var papildināt ar frikadelēm, pupiņām, vistas fileju, svaigiem kāpostiem un sēnēm. Ja nepatīk vārītas bietes, tās lieliski spēj aizstāt marinētas bietes, un arī salātos tādas garšo lieliski, dod pikantumu un asumu. Kulinārijā izmanto arī biešu lapas, it īpaši jaunās, maigās lapiņas, kurās ir daudz karotīna. Tās lieliski garšo salātos.

Sejas ādai un matiem

Bietes noderīgas ne vien mūsu veselībai, plaši un daudzveidīgi lietojamas ēdienkartē, bet izmantojamas arī skaistumkopšanas procedūrās. No tām var pagatavot, piemēram, barojošu masku taukainai sejas ādai. Vārītu bieti sarīvē, sajauc 2 ēdamkarotes putriņas ar tējkaroti kamparspirta. Masu vienmērīgā slānī klāj uz attīrītas sejas ādas un pēc 20–30 minūtēm nomazgā ar atdzesētu vārītu ūdeni. Šādu masku var lietot 2–3 reizes nedēļā 4–6 nedēļas. Ja no vārītām bietēm izveido putriņu, ko sajauc ar auzu pārslām proporcijā 1:3, tad sejas āda tiks palutināta ar skrubi. Tas jāpatur uz sejas ādas, kakla un dekoltē zonas 7–10 minūtes un pēc tam jānomazgā ar siltu ūdeni. Šādu procedūru lietderīgi veikt 2–3 reizes nedēļā 1,5–2 mēnešus.

Biešu sulu var izmantot, lai cīnītos pret blaugznām. No sarīvētas bietes caur marli izspiež sulu. Tās nebūs daudz, taču to var kombinēt ar ūdeni proporcijā 50:50. Pēc tam to ieziež matos. Maska jātur matos 20–30 minūtes. Matus izmazgā ar siltu ūdeni, neizmantojot šampūnu. Pēc 7–10 šādām procedūrām blaugznas izzūd. Vienīgi blondu matu īpašniecēm nav ieteicama šāda maska, lai biešu sula neiekrāsotu gaišos matus.

***

NODERĪGI

• Lai vārot bietes nezaudētu savu krāsu, tās jāsagriež un jāpārslaka ar citrona sulu, un katlā jāielej ēdamkarote etiķa. Sāli, vārot bietes, nevajag pievienot, lai nepasliktinātu to garšu. Tās vāra nelielā ūdens daudzumā.

• Pirms vārīšanas nav ieteicams tīrīt bietes un nogriezt tām saknes, jo tad pazudīs vērtīgie vitamīni un mikroelementi.

• Veselīgi ir dzert biešu sulu trīs reizes dienā pirms ēšanas. Sulu var spiest ne tikai no bietēm, bet arī no lapām, kurās ir ne mazāk vērtīgo vielu kā bietēs.

***

Salāti ar marinētām bietēm, apelsīnu un greipfrūtu

Sastāvdaļas: ceturtā daļa burciņas marinētu Mildas biešu, 2 nelieli apelsīni, 2 nelieli greipfrūti, galviņa cigoriņu salātu, 12 olīvas, 2 ēdamkarotes olīveļļas, ēdamkarote biešu marinādes, svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana: no viena apelsīna sarīvē miziņu. Sagriež apelsīnus un greipfrūtus. Izgriež mīkstumu, no pārējā izspiež sulu. Cigoriņus sagriež uz pusēm, katru pusīti sagriež tievās loksnītēs. Olīvām izņem kauliņus un sagriež uz pusēm. Mērcei sajauc olīveļļu ar 2–3 ēdamkarotēm apelsīna un greipfrūta sulas un biešu marinādi, pievieno apelsīna miziņu. Uz šķīvja kārto bietes, apelsīna un greipfrūta mīkstumu, virsū – cigoriņus, kas sajaukti ar olīvām. Pārlej mērci un pievieno melnos piparus.

Biešu čatnijs

Sastāvdaļas: 15 g plūmju pastilas, sauja žāvētu dzērveņu, 2 tējkarotes cukura, pustējkarote ķimeņu, pustējkarote koriandra, sāls, 3–5 šķēlītes marinētu Mildas biešu, 75 ml ūdens.

Pagatavošana: pastilu sagriež gabaliņos, liek nelielā kausā kopā ar dzērvenēm. Uzlej ūdeni un vāra maisot uz mazas uguns, kamēr pastila izšķīst. Pievieno cukuru, sāli, ķimenes, koriandru un vāra, kamēr iegūst biezu medus konsistenci. Marinētās bietes sagriež ļoti mazos kubikos vai sasmalcina blenderī.

Sajauc ar pastilu un, ja nepieciešams, pievieno nedaudz biešu marinādes.

Pasniedz pie gaļas ēdieniem.

Salāti ar marinētām bietēm, spinātiem un riekstiem

Sastāvdaļas: 500 g Mildas marinētu biešu, glāze sasmalcinātu valriekstu, 2 glāzes cukura, 3 ēdamkarotes ābolu etiķa, tējkarote vistas buljona granulās vai puse buljona kubika, pustējkarote ķiploku pulvera, sāls, melnie pipari, 200 g spinātu, 100 g kazas siera vai brinzas, 3 ēdamkarotes augu eļļas.

Pagatavošana: katlā uz vidējas uguns maisot apcep valriekstus un cukuru, kamēr rieksti kļūst brūngani un cukurs sabiezē. Blenderī sasmalcina bietes ar ābolu etiķi, buljona granulām, ķiploku pulveri, tējkaroti cukura, sāli un pipariem. Pielej eļļu. Lielā traukā sajauc sacukurotos riekstus un spinātus un pievieno klāt. Pielej biešu sulu, sajauc un uzkaisa sasmalcinātu kazas sieru.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Milda KM