Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Vakariņas vai brokastis ātri un vienkārši

© Leonīda Guseva

Bieži vien ledusskapī glabājas pāris dienas iepriekš nopirkts, nedaudz apkaltis siera gabaliņš, vārīti makaroni vai neliels desas gabaliņš. Protams, to, kas nav apēsts un vairs nav tik svaigs, var izmest laukā, taču steigties nevajag.

Ar pārpalikumiem bieži vien pietiek, lai pagatavotu ātrās pusdienas vai vakariņas. Ir tik daudz variantu, kā no šādiem produktiem uzburt garšīgu maltīti, vienlaikus domājot arī par ekonomiju. Pirmais, kas ienāk prātā – varētu izcept picu, jo tai var izmantot gan desu, gan siera pārpalikumu, gan arī sagrieztu gaļas šķēli vai iepriekšējā dienā saceptu vistu. Un arī mīkla nav obligāti jāgatavo pašiem, to var nopirkt veikalā. Vārītus kartupeļus, makaronus un rīsus pēc tam var izmantot sacepumos un salātos, kā arī papildināt zupas un desertus. Rasoļņikam vai soļankai var pievienot gaļas, desas pārpalikumus, arī vistas filejas gabaliņus, un soļanku var bagātināt ar citronu un olīvām. Kā zināms, apkaltusi maize nav jāizmet, tā izmantojama grauzdiņiem. To var sasmalcināt un pievienot maltai gaļai, bet bulciņas ar blendera palīdzību var pārvērst miltu panējumā. 

Padomi

• Pārpalikumus no ceptas vistas var pasniegt ar zaļajiem salātiem un vinegreta mērci, kas pagatavota uz balzamiko etiķa bāzes. To var papildināt ar valriekstiem, pistācijām, rozīnēm vai dzērvenēm.

• Ja pāri palikušas pankūkas, tad katrā var ietīt 1 līdz 2 gabaliņus šķiņķa un siera, ietīt cepamajā papīrā un apcept.

• Lai pagatavotu vieglus salātus, makaroniem var pievienot kārbiņu konservēta tunča, kaperus vai smalki sagrieztus konservētus gurķus. Pievieno arī etiķi, olīveļļu, sāli un piparus.

• Parmezāns sacepumiem piešķir brīnišķīgu garšu, taču tas ir sauss un ātri piedeg. Lai tā nenotiktu, tam var pievienot krējumu vai sacepuma virspusē uzlikt sviesta piciņas.

• No rīsu biezputras otrā dienā var pagatavot piena zupu vai desertu – tam var pievienot konservētus vai svaigus augļus.

RECEPTES

Gaļa mīklā

Sastāvdaļas:kartupelis, puspaciņa siera, 3 ēdamkarotes krējuma, zaļumi, sāls, garšvielas pēc izvēles, pipari, 2 olas, ēdamkarote miltu, 10 šķēles gaļas, kas cepta iepriekšējā dienā.

Pagatavošana:kartupeli sarīvē uz smalkas rīves un izspiež sulu no tā. Sieru sarīvē. Pievieno kartupelim un sieram krējumu, zaļumus, sāli, piparus, olas un miltus. Izveido mīklu, apviļā tajā gaļu un liek cepties.

Ēdiens ķīniešu gaumē

Sastāvdaļas:dažas gaļas šķēles un mērce, daži ananasa riņķīši, paprika, sojas mērce, vārīti rīsi.

Pagatavošana:uzsilda mērci bez gaļas, ieliek tajā sagrieztu papriku un mazliet pasautē, pievieno kubikos sagrieztu ananasu, sojas mērci, gabaliņos sagrieztu gaļu, rīsu un visu samaisa.

Makaronu rulete

Sastāvdaļas:vārīti makaroni, ola, maltā gaļa, sīpols, tomāts vai tomātu pasta.

Pagatavošana:makaronus sajauc ar olu un plānā kārtā liek uz folijas. Virsū kārto apceptu malto gaļu ar sīpolu. Pievieno smalki sagrieztu tomātu vai tomātu pastu. Izveido ruletes formu un liek uz pusstundu uzkarsētā cepeškrāsnī. Pēc tam foliju atver vaļā un ļauj, lai makaroni apbrūninās.

Negaidītiem ciemiņiem

Sastāvdaļas:200 g biezpiena, glāze miltu, 150 g mīksta sviesta.

Pagatavošana: visas sastāvdaļas samaisa, ietin masu polietilēna paciņā un liek uz 15 minūtēm ledusskapī. Pildījumam var izmantot desu, šķiņķi, kartupeļu biezeni un apkaltušu sieru.