Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

RECEPTE: Modes kliedziens - krāsainie macaroni. Kā tos pagatavot?

© sievietespasaule

Cepumiem macarons nav nekādas saistības ar makaroniem, taču ar Franciju gan, jo tie tāpat kā krusāni ir franču konditorejas lepnums. Un ne tikai tur, bet daudzviet pasaulē un arī Latvijā pamazām sāk iepazīt krāsainos macaronus.

Šie saldumi atgādina bezē – divus gaisīgus cepumus, kas tiek salipināti kopā ar ievārījumu vai krēmu. Cepumu mīklas sastāvā ir olas baltums, maltas mandeles vai mandeļu milti, krāsvielas, kas cepumiem piešķir krāsu, bet ar atšķirīgo pildījumu var panākt daudzveidīgu garšu. Tāpēc recepšu ir daudz. Pildījumam var izmantot džemu, šokolādi vai krēmu pēc brīvas izvēles. Var darīt tāpat kā francūži – pagatavot krēmu no šokolādes, krējuma un sviesta, vai arī augļu krēmu – kaut ko līdzīgu starp pudiņu un vārītu krēmu. Šos cepumus uzskata par sarežģītiem, jo pirmie mēģinājumi tos pagatavot ne visiem izdodas, kā iecerēts. Tomēr par to nav jāuztraucas, jo saldummīļi tos noteikti mēģinās izcept vēlreiz, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Noderīgi!

* Macaronus iesaka uzglabāt ledusskapī noslēgtā traukā un pagaidīt kādu laiku, lai garša uzlabojas un tie kļūst vēl mīkstāki un maigāki.

Receptes

Macaroni nr 1.

Sastāvdaļas: 3 – 4 olu baltumi, krāsvielas pēc izvēles, 275 g pūdercukura, 125 g mandeļu miltu, 50 ml vāroša ūdens.

Pagatavošana: olu baltumus ieteicams 2 līdz 3 dienas paturēt istabas temperatūrā. Ūdeni ar 150 g cukura liek uz uguns. Kamēr vārās sīrups, baltumu saputo mikserī, pakāpeniski pievienojot cukuru. Turpina putot, kamēr sīrupa temperatūra sasniedz 115 grādus. Pielej sīrupu olbaltumam, samaisa, kamēr iegūst viendabīgu masu. Mīklai pievieno mandeļu miltus un krāsvielas. Uz pannas liek divās kārtās cepamo papīru vai silikona paklāju. Konditorejas maisiņā liek mīklu un izspiež mīklas aplīšus ar 2 cm diametru nelielā attālumā vienu no otra. Atstāj uz 30 – 60 minūtēm. Ja uz mīklas virsmas parādās pūslīši, tos var pārdurt ar koka irbulīti. Cepumus var likt cepeškrāsnī, kad uz bezē virsmas izveidojas garoziņa un tā nelīp pie pirkstiem.12 līdz 15 minūtes cep no 140 līdz 160 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī. Cepumiem ļauj atdzist.

Macaroni nr.2

Sastāvdaļas: 150 g pūdercukura, 75 g mandeļu miltu vai maltu mandeļu, 2 olu baltumi, tējkarote cukura.

Pagatavošana: pūdercukuru sajauc ar mandeļu miltiem. Olu baltumus saputo, pievieno cukuru un turpina putot. Pievieno masu no mandeļu miltiem un pūdercukura, uzmanīgi samaisa, veidojot mīklu. Pēc izvēles var pievienot krāsvielas. Tālāk rīkojas tāpat kā pirmajā variantā – veido cepumus uz cepamā papīra vai silikona paklāja, atstāj uz neilgu laiku un cep 20 minūtes 150 grādu temperatūrā.

Citronu krēms pildījumam

Sastāvdaļas: divu citronu miziņa, 200 g cukura, četru citronu sula, 4 olas, 40 g sviesta.

Pagatavošana: sarīvētas citrona miziņas sajauc ar 200 g cukura. Pievieno citrona sulu un sajauc. Atsevišķi ar dakšiņu saputo olas, pievieno cukuram un atstāj uz pusstundu. Pēc tam liek kastrolī, pievieno sviestu un vāra maisot uz vidējas uguns, kamēr krēms sabiezē. Liek atdzesēties.

Ogu pildījums

Sastāvdaļas: 300 g ogu pēc izvēles, 100 g cukura, 10 g cietes, ola, puscitrona sula, želatīns.

Pagatavošana: ogas sablenderē vai saspaida. Katlā sajauc iegūto masu ar cieti, citrona sulu, cukuru un olu, vāra apmēram 5 minūtes, kamēr iegūst biezu masu. Atdzesē.

Baltās šokolādes pildījums

Sastāvdaļas: 200 g baltās šokolādes, 100 ml saldā krējuma.

Pagatavošana: uzkarsē krējumu, pievieno šokolādi un izkausē to. Atdzesē.