Kukurūzas milti polenta

© Māja

Polenta ir sasmalcināti kukurūzas graudi. Polenta satur 9 procentus olbaltumvielu, šķiedrvielas un pavisam nedaudz tauku. No minerālvielām visvairāk sastāvā ir kālijs, magnijs, dzelzs, fosfors un cinks. No vitamīniem – karotīns, biotīns, E vitamīns un B vitamīnu grupa.

Polentu, kas it īpaši populāra Itālijā, izmanto gan kā patstāvīgu ēdienu ar dažādām piedevām – sēnēm, gaļu, anšoviem ceptā veidā, gan saldajos, gan kā dekorējumu. Polentai ir vairāki veidi, ir arī tādi, kurus nevajag ilgi vārīt – tikai 2 līdz 3 minūtes. Parasti pēc vārīšanas polentu cep cepeškrāsnī, obligāti pievienojot sieru un eļļu. Pēc tam sagriež kā pīrāgu un pasniedz ar mērci.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Kukurūza nav gluži graudaugs kā rudzi, kvieši un mieži. Sastāvā pamatkomponenti ir līdzīgi. Satur vitamīnus, minerālvielas un citas vērtīgas vielas. Kukurūzas miltus var izmantot gan maizes cepšanā, gan vārot putru. Mūsu platuma grādos kukurūzu tik plaši neaudzē, tāpēc tā nav pamatēdiens, taču ir cilvēku grupa, kam tā ir svarīga – tie, kam ir celiakija. Viņi nepanes kviešu, miežu un rudzu olbaltumu, tāpēc kukurūza ir lieliska alternatīva, no kuras mājās var cept maizi un bulciņas vai izmantot citu ēdienu pagatavošanā.

NODERĪGI

• No vārītas polentas var izveidot bumbiņas vai pīrādziņus un apcept eļļā, kamēr tās iegūst zeltaini brūnu nokrāsu.

RECEPTES

Polenta pica

Sastāvdaļas: 200 g saldētu dažādu sēņu, 2 ķiploka daiviņas, 1,5 glāzes vidēja maluma kukurūzas miltu, glāze tomātu mērces, 3 ēd.k. kaperu, 0,5 glāzes olīveļļas.

Pildījumam: 100 g olīvu bez kauliņiem, jūras sāls, sāls, 100 g anšovu.

Pagatavošana: katlā uzvāra 1,5 l ūdens, pievieno sāli un, maisot vienā virzienā, pieber kukurūzas miltus. Vāra uz lēnas uguns, nepārstājot maisīt, 30 minūtes, kamēr polenta nesāk atdalīties no katla sienām. Pievieno dažas karotītes olīveļļas, samaisa un kārto polentu vienmērīgā slānī uz cepešpannas un pārklāj ar pergamentu. Ļauj atdzist. Tikmēr sēnes liek vārošā sāls ūdenī un vāra 3 līdz 4 minūtes. Uz caurdura nožāvē. Notīra ķiploku un sasmalcina. Olīveļļā apcep sēnes kopā ar ķiploku. Uz polentas liek tomātu mērci, apceptas sēnes, kaperus, uz pusēm sagrieztas olīvas un anšovus. Apslaka ar olīveļļu, uzkaisa sāli, piparus un cep cepeškrāsnī 10 līdz 12 minūtes 200 grādu temperatūrā.

Polenta ar tomātiem, seleriju un sieru

Sastāvdaļas: 2 vidēji tomāti, bazilika lapiņas dekorēšanai, 3 ēd.k. olīveļļas, svaigi malti melnie pipari, 2 seleriju kāti, šķipsniņa kaltēta oregano, 12 olīvas, sīpols, piecu piparu maisījums, 300 g kukurūzas miltu, 6 plāksnītes siera tostermaizēm.

Pagatavošana: miltus ieber kastrolī, pievieno litru ūdens, samaisa un atstāj uz vienu stundu. Pievieno sāli, vāra uz lēnas uguns jaucot 20 minūtes. Nogriež uguni, atstāj zem vāka 30 minūtes. Sasmalcinātu seleriju un sīpolu cep 5 minūtes. Uzkaisa piparus, oregano, pievieno polentai un gatavo maisot, kamēr šķidruma vairs nav. Pārliek formā, ļauj atdzist. Izņem no formas, sagriež gabaliņos. Notīra tomātus, noņem mizu un sagriež gabaliņos. Iesmērē cepešpannu ar eļļu, liek uz tās polentas gabaliņus, virsū kārto sieru, 3 tomāta gabaliņus un 2 olīvas. Cep cepeškrāsnī 15 minūtes 180 grādu temperatūrā.

Svarīgākais