Kazas sieru visbiežāk gatavo no nepasterizēta kazas piena, un tas padara to par vērtīgu produktu, zināmā mērā pat pārāku par govs sieru. Kazas uzturs atšķiras no govs, un šā iemesla dēļ šim sieram ir unikāla, atšķirīga garša.
Daļai garšas dēļ šis siers šķiet gards, dažiem tas negaršo. Kazas siers ir bagāts ar vitamīniem, olbaltumvielām, mikroelementiem, dzelzi, kobaltu. Labs kālija avots, no tā nerodas nepanesamība. Kazas sierā ir daudz probiotiķu – noderīgu baktēriju, kas labvēlīgi ietekmē kuņģa – zarnu traktu, nostiprina imūno sistēmu, cīnās ar vēža šūnām. 100 gramos kazas siera ir vidēji 320 kaloriju. Kazas piena produktus, tajā skaitā sieru, ieteicams lietot tiem, kam ir alerģija pret govs pienu. Nereti kazas sieru uzskata par pārāk treknu, jo tajā esot daudz tauku. Kazas pienā ir daudz tauku, taču siera gatavošanas procesā vairums no tiem izšķīst. Šajā sierā ir maz holesterīna un nātrija, tāpēc tas ieteicams sirds slimniekiem. Kazas sierus iedala cietajos un mīkstajos sieros. Mīkstais siers satur mazāk sāls un ir vērtīgāks. Svaigie un pusmīkstie kazas sieri piemēroti gatavošanai uz grila, kausēšanai, pusmīkstie sieri der arī salātiem. Kazas sieru, kam ir izteiktāks aromāts, ieteicams izmantot uzmanīgi, to vislabāk atstāt uzkodām vai sarīvēt, lai uzkaisītu ēdienam. To var uzsmērēt uz sviestmaizes, krekera vai galetes, uzlikt virsū tomāta šķēli un uzbērt zaļumus. Kazas sieru lieliski papildina sarkanvīns.
Andis BRĒMANIS, dietologs:
– Jebkurš siers ir olbaltumu koncentrāts – no vienas puses, tas ir labs variants, no otras puses, siers ir tauku koncentrāts, un tas nav labi, bet no trešās puses – sāls koncentrāts, un tas arī nav pozitīvi. Parasti kazas siers mēdz būt diezgan sāļš, ar specifisku smaržu, un tās dēļ ne visiem patīk. 100 grami kazas siera satur 20 gramus olbaltumvielu, tikpat daudz tauku, 15 g ogļhidrātu. Pērkot sieru, jāņem vērā, ka šāds koncentrāts ar kaut ko ir jāšķaida – dārzeņiem, zaļumiem vai salātlapām.
Recepte
Cepti persiki ar kazas sieru
Sastāvdaļas: 2 persiki, 60 g kazas siera, 5 valrieksti, kļavu sīrups vai medus, tējkarote balzamiko krēma, kaltēts timiāns, melnie pipari.
Pagatavošana: sasmalcina riekstus. Persikus pārgriež uz pusēm. Izņem nedaudz mīkstuma un sasmalcina. Sajauc kazas sieru, riekstus, balzamiko krēmu un persiku mīkstumu. Liek pildījumu persikos, virsū uzkaisa timiānu un melnos piparus, pievieno arī kļavu sīrupu vai medu. Cep 15 līdz 20 minūtes sakarsētā cepeškrāsnī. Vislabāk garšo auksti.
NODERĪGI
• Cietos kazas sierus var uzglabāt ilgāk nekā mīkstos – neatvērtu iepakojumu ledusskapī var turēt divus trīs mēnešus, bet pusmīkstos – ne vairāk par divām nedēļām.
• Nav ieteicams sieru ledusskapī glabāt atvērtā iepakojumā kopā ar citiem produktiem, īpaši tādiem, kam ir stiprs aromāts, lai siers to neuzsūktu.