Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Virtuve

Cepamais pulveris

© Scanpix

Cepamais pulveris – ķīmisks mīklas irdinātājs – konditorejā ir ļoti populārs, tas sastāv no dzeramās sodas, citronskābes, kas sajaukti ar cieti vai miltiem un absorbē mitrumu uzglabāšanas laikā.

Cepamais pulveris – ķīmisks mīklas irdinātājs – konditorejā ir ļoti populārs, tas sastāv no dzeramās sodas, citronskābes, kas sajaukti ar cieti vai miltiem un absorbē mitrumu uzglabāšanas laikā. Pulveri mēdz pievienot, cepot tortes, biskvītus, maizi, lai konditorejas izstrādājumiem piešķirtu apjomu. Sodai un citronskābei savstarpēji reaģējot, mīklā rodas ogļskābās gāzes burbulīši, kas paceļ mīklu un padara to pufīgu. Cepamais pulveris, kas palīdz mīklai celties, darbojas ātrāk nekā raugs. Ja mīkla ir pārāk skāba, tad cepamajā pulverī esošās gāzes neizreaģē un rada ne īpaši patīkamu piegaršu. Ja cepamā pulvera nav, tad bieži vien tā vietā izmanto sodu, kas nav mīklas irdinātāja. Tāpēc to dzēš, pievienojot sodai etiķi. Etiķi var aizstāt arī ar rūgušpiens, kefīru vai citrona sula. Protams, sodu nedrīkst pievienot par daudz, lai nerastos nepatīkama garša.

NODERĪGI

• Ja mājās gatavo cepamo pulveri, tad vajag ņemt 5 g dzeramās sodas, 2 g citronskābes un 12 g miltu.

• Cepamo pulveri ieteicams vispirms sajaukt ar miltiem, tikai pēc tam iejaukt mīklā. Ja to vispirms izšķīdina ūdenī vai pienā, tas zaudē savas īpašības.

• Lai pārbaudītu, vai cepamais pulveris ir derīgs, ceturto daļu tējkarotes ieber glāzē ar karstu ūdeni. Ja tajā parādās burbulīši, pulveri var droši izmantot cepšanai.

Recepte

Ābolu pīrāgs

Sastāvdaļas: 3 glāzes miltu, 200 g sviesta, ola, glāze cukura, 2 tējkarotes cepamā pulvera, 50–100 g alkohola, citrona miziņa, 5–6 āboli, pūdercukurs.

Pagatavošana: miltus izsijā, pievieno cukuru, olu un alkoholu. Sasmalcina sviestu un sajauc sastāvdaļas. Iesmērē formu ar sviestu un liek tajā pusi mīklas, bet otru daļu liek ledusskapī. Pārkaisa ar sarīvētu citrona miziņu. Liek mīklu sakarsētā cepeškrāsnī uz 20 minūtēm, lai tā iegūst zeltainu nokrāsu. Pēc tam izņem to no cepeškrāsns un virsū liek sarīvētus ābolus, uz tiem pārkaisa sarīvētu mīklu, kas bija atstāta ledusskapī. Liek cepeškrāsnī un cep, kamēr gatava. Pārkaisa ar pūdercukuru.

***

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Cepamā pulvera sastāvā ir arī soda, un tas padara mīklu pufīgāku un garšīgāku, rezultātā konditorejas izstrādājums nav plakans. Tas nav nekas slikts, ja tiek lietots cepamais pulveris. Protams, jāskatās, kāds ir mīklas sastāvs, – taukvielas, miltu izvēle, cukura daudzums, un cik bieži konditorejas izstrādājumus iekļaujam ēdienkartē. Svarīgi, lai tie nebūtu pārsaldināti. Par saldinātājiem var izmantot rozīnes, nevis cukuru. Mīklai var izmantot pilngraudu miltus, pievienot klijas vai sēkliņas. Jāpievērš uzmanība, lai tajā tiktu izmantots pēc iespējas vairāk veselīgāku un dabiskāku sastāvdaļu.